Vorbeam zilele trecute chiar cu una din fetele care fac subiectul acestui articol, despre așa zisul stigmat al persoanelor divorțate și/sau singure. M-am gândit dacă eu am simțit acest stigmat și am realizat că da, au fost momente când m-am simțit stingheră printre cupluri și familii cu copii, în vacanțe când peste tot vedeam doar cupluri sau în weekenduri în care nu prea știam încotro să mă duc și ce să fac. Și mai este și sentimentul acela că există foarte puțină lume care poate înțelege. Când ești alături de cineva de mulți ani și lucrurile sunt așezate, nu prea îți pui problema ce simte cel care centrează și dă cu capul în același timp, rezolvă singur toate și tot singur trebuie să se și ia în brațe seara, după o zi lungă 🙂
Din fericire, odată cu procesul meu de creștere, am depășit și mare parte a acestor impedimente. Rămâne însă realitatea că, odată ce ai vindecat ce ai avut de vindecat referitor la trecut, îți dorești să mai stai la un film cu capul pe umărul cuiva, să ciocnești un pahar de vin și cu altcineva decât cu prietenele, să-ți dea cineva bună dimineața sau noapte bună, fie și în mesaje pe WhatsApp.
Pe scurt, nu suntem făcuți să trăim singuri, ne dorim un partener, dar de la un moment încolo – a se citi vârstă, experiență de viață, etc – lucrurile nu mai sunt așa simple cum erau cu (mulți) ani în urmă.
Prima întrebare este „unde mai cunoaștem oameni în ziua de azi”?
Cel mai simplu răspuns, care a căpătat amploare mai ales odată cu pandemia, este pe aplicațiile de dating. Și da, nu este o rușine să le frecventezi, am chiar în jurul meu exemple de succes, oameni care s-au găsit acolo și au relații frumoase și trainice.
Totuși, în ultimele luni, ca (fostă) utilizatoare a aplicațiilor de dating, am ajuns la concluzia că mecanismul după care ele funcționează se aseamănă destul de mult celui pe care se bazează jocurile de noroc: mereu ești în așteptarea jackpot-ului, a promisiunii că următorul swipe right îți poate aduce partenerul dorit. Este și o doză măricică de dependență la mijloc, nu mai vorbesc de riscul de a-ți crea o proiecție despre omul cu care vorbești, care să nu corespundă ulterior realității.
Mi se pare că aplicațiile on-line, dar și ritmul vieții de zi cu zi au adus conceptul de relaționare la un grad excesiv de consumerism. Așa cum copiii nu au mai au răbdare să asculte povești, pentru că le lipsesc miile de stimuli din jocuri, nici noi, adulții, nu mai avem răbdare să purtăm o conversație, să înțelegem un om, să îl acceptăm cu bune și rele, pentru că știm că mereu există acea promisiune a versiunii mai bune, aflate la doar un swipe right distanță.
Acestea, laolaltă cu niște experiențe nu tocmai fericite, m-au făcut să îmi șterg contul și să las ușa deschisă alternativelor
Oarecum concomitent cu decizia mea, două fete faine, pe care le știam din online, dar pe una din ele și live, de mulți ani, sătule și ele de tot felul de pățanii și de dificultatea cu care se confruntă cei singuri în a găsi persoane ca ei, au decis să aducă oamenii față în față la evenimente de speed dating, un concept de care eu auzisem doar în filme.
Lucia Radu și Raluca Barbu Grigorescu au creat Lura Events, o comunitate de dating care își propune să readucă ceva din farmecul întâlnirilor față în față. Desigur, ele nu se mai întâmplă chiar spontan, pentru că, să fim serioși, câte șanse sunt să te ciocnești cu iubirea vieții pe stradă, când tu mergi mai mult cu mașina și ai un program pe ceas mare parte a timpului?
După o documentare serioasă a pieței, Lucia și Raluca au dau drumul evenimentelor de speed dating
Primele două ediții s-au bucurat de succes, iar fetele au și adunat feedback pentru a îmbunătăți următoarele sesiuni.
Am participat și eu la unul dintre evenimente și deși la mine nu a fost cu „potrivire”, pot spune că m-am bucurat de o experiență inedită. Am socializat, m-am conectat cu persoane diverse, am făcut exercițiul de a vorbi esențialul despre mine și a afla ce mă interesează despre celălalt în doar zece minute. Una peste alta, am tras concluzia că două ore de speed dating sunt cu mult mai mult folos decât zile în șir de „swipe”.
Am vrut să aflu direct de la Raluca și Lucia care este treaba cu speed datingul ăsta de îl vedem prin filme, așa că le-am provocat la niște întrebări lămuritoare.
Care este, după părerea voastră, situația pe piața de întâlniri la ora actuală? Unde putem cunoaște oameni?
Lucia & Raluca: Mediul online în care ne afundăm din ce în ce mai mult în ultimii ani aduce cu sine multe lipsuri în partea de conectare. Prin urmare, relațiile sau încercările de a avea o relație sunt mult îngreunate de faptul că alegem să ne petrecem tot mai mult timp în fața ecranelor. Cu atât mai mult, asta atrage o oarecare neîncredere, dar și o mai mare libertate de a încheia din fașă ceva ce putea avea potențial.
Oameni putem cunoaște în mediul online, fie că vorbim de aplicațiile pentru socializare, fie că vorbim de aplicațiile de dating. Altfel, mai avem posibilitatea de a cunoaște oameni la locul de muncă, la coadă la magazin etc.
Totuși, statistic vorbind a scăzut încrederea oamenilor de a interacționa pe nepusă masă, cu necunoscuți, față în față, 30% dintre tineri de exemplu declară că nici nu mai știu cum să își facă prieteni (The Guardian). În plus, alte studii arată că singurătatea afectează toate vârstele (Studiu publicat de BBC) iar asta vedem și noi, în cele peste 200 de înscrieri, având persoane de la 25 la 57 ani.
Așadar, adevărul este că, deși poți întâlni un partener oriunde, oricând, dacă îți dorești asta, ar fi bine să și faci ceva proactiv, să mergi la petreceri de singuri sau la evenimente de socializare.
Credeți că pandemia a afectat disponibilitatea oamenilor către întâlniri față în față? Sunt ei mai dornici sau mai reticenți față de întâlniri reale?
Lucia & Raluca: Pandemia a afectat mult relațiile de cuplu. De la cuplurile formate ca să treacă peste pandemie, la divorțurile de după etapa de lockdown, până la disperarea de a primi afecțiune umană după izolare. Pandemia a încurajat și crescut utilizarea aplicațiilor online creând acest miraj că la fiecare colț sau swipe există o nouă persoană disponibilă pentru tine. Pe principiul “are balta pește”, deci nu trebuie să ne mulțumim cu primul pește, sau al2lea, sau al 3lea. În plus, ușurința de a da swipe și a descoperi un nou profil, întreține un nivel de superficialitate, în care judecăm oamenii foarte ușor și dăm foarte ușor next.
În acest context, cu toții am intrat într-o zona de confort din care cu greu ne urnim, pentru a ne vedea față în față. Este o realitate faptul că tot mai mulți oameni depun eforturi pentru a-și asigura cele necesare, fără să iasă din case, la fel și în relații. Pierdem teren în fața online-ului fără să realizăm că totuși o relație se construiește cunoscând cu adevărat omul și interacționând mai departe de o tastatură și un ecran.
Observăm însă că începe să se arate și o disponibilitate din partea celor care au încercat în mediul online și au realizat că această abordare este consumatoare de timp și energie și aduce puține beneficii.
Ca femei singure, cu copii și care au trecut printr-un divorț, cum vedeți voi situația bărbaților “disponibili”? Cu ce dificultăți v-ați confruntat?
Lucia & Raluca: În primul rând poveștile noastre sunt diferite, Lucia a trecut printr-un divorț, în timp ce Raluca printr-un deces. În al doilea rând ne-am confruntat fix cu ce spuneam anterior. Am trecut prin nevoia acută de afecțiune, am trecut prin etapa în care judecam ușor și dădeam ușor swipe left. Am ajuns în etapa în care apreciam timpul așa de tare, încât parcă nimeni nu merita deplasarea la o cafea. Am cunoscut și bărbați indisponibili emoțional, la fel cum și noi am trecut prin acest tip de indisponibilitate.
Ne-am lovit de prejudecăți legate de faptul că avem copii, că (pare că) avem puțin timp liber, chiar și de faptul că suntem autosuficiente.
Fără intenția de a ne alinia unei anumite tabere, atunci cand discutam despre o mama singură, abordarea este diferită fata de un tată singur. Știm cu toții ca părinții rezidenti sunt, de cele mai multe ori, mamele. Pe langa stigmatul “cine te mai ia”, ne confruntăm des cu partea de disponibilitate. Este uneori provocator sa împarți statutul de mama singura (cu tot ce implica parinteala) cu dorinta de a fi o femeie în adevăratul sens al cuvântului, în căutarea unui partener.
Credeți că există un stigmat al oamenilor singuri? Și dacă da, de ce?
Lucia & Raluca: Dacă ne uităm în istorie, stigmatul are rădăcini adânci în normele societății, în influențele religioase și interesele economice, iar în acest context a fi singur s-a asociat cu o deviație de la normă, neîmplinire, lipsă de validare și deci de valoare, dar și cu multă presiune socială.
În acest context e aproape rușinos să recunoaștem că nu avem un partener sau că ne căutam un partener. Vedem asta în nevoia de discreție a participanților la evenimentele noastre și, deși respectăm acest drept, așteptăm cu nerăbdare ziua în care oamenii vor trata aceste evenimente ca pe o oportunitate asumată, fără rușinea că au ajuns să apeleze la astfel de servicii. Despre stigmat am scris mai multe aici, Blog Mămica Autentică
Cum v-a venit ideea să faceți evenimente de speed-dating?
Lucia & Raluca: Suntem prietene de 5 ani și tot de atunci ne împărtășim experiențele de dating prin care am trecut, pe unde am cunoscut bărbați, ce aplicații am folosit, ce fel de întâlniri am avut. În seara în care am spus hai să facem asta, eram cumva amândouă ușor sătule de aplicații și conversații digitale, care într-un final se traduceau în energie consumată și nu găseam contextul fizic în care să întâlnim persoane interesate de o relație.
Și am început direct, având experiența personală în spate, știind ce se întamplă de cele mai multe ori pe aplicații, ce merge și ce nu, ce ne dorim noi ca femei, dar și cum putem face, ca participanții să aibă parte de experiențe frumoase, într-un spațiu sigur și privat.
Ce ați făcut, de la idee și până la implementare?
Lucia & Raluca: De la idee la implementare a trecut o singură zi. “We slept on it”, adică am lăsat noaptea să ne fie sfetnic, iar a doua zi am hotărât că ne dorim încă și am început să facem. Primul pas a fost să înțelegem dacă putem lucra împreună, fără să ne stricăm prietenia, fiind firi total diferite, puternice, iar acesta fiind primul proiect pe care l-am construit împreună. După ce ne-am stabilit limitele și modul de lucru, am început să punem în excel informații.
Cu ce credeți voi că vă diferențiați față de alte evenimente de speed dating?
Lucia & Raluca: Cred că atenția la detalii și la clienți ne diferențiază, iar de aici pleacă atenția la locație, atmosferă, comunicarea cu participanții, și mai ales selecția atentă a participanților care are 3 etape: preselecție pe baza detaliilor tehnice (gen, vârstă), selecție pe bază de interese și detalii menționate în formular, dar și o profilare online și un mic Interviu telefonic.
Ne diferențiază și comunicarea online, care reflectă valorile noastre și ceea ce construim în cadrul evenimentelor.
Aici adaugăm regulile setate de la început, astfel incat toti participantii știu la ce sa se astepte, iar mediul creat este unul de siguranță, intimitate, deschidere, un cadru relaxat, în care punem din energia noastră, iar noi râdem mult, deci umorul este cheie și în evenimentele noastre.
De asemenea, ulterior match-urilor pastram legatura cu participantii si aflăm ce a mers bine sau ce a mers mai putin bine, daca au păstrat legatura sau nu. În acest mod observam pattern-uri si intelegem mai bine modul de abordare al participantilor, imbunatatindu-ne constant pasii de selectie pentru evenimentele urmatoare.
Cum se desfășoară, concret, un eveniment de speed dating? Multă lume știe din filme cum este, dar filmele și realitatea nu sunt de regulă concordante.
Lucia & Raluca: Conceptul tehnic este următorul: participanții vin și se așează la mesele asignate. După introducerea în care povestim regulile jocului încep întâlnirile. Au loc până la 10 întâlniri fizice, timp de 10 minute cronometrate. După prima întâlnire, sună clopoțelul, doamnele rămân la mese, în timp ce domnii se avansează la următoarea masă. Activitatea se repetă până când toată lumea are o întâlnire cu toată lumea.
Pe parcursul evenimentului avem 2 pauze de câte 10 minute.
În timpul derulării întâlnirilor, participanții notează pe un tabel de match dacă vor să rămână în contact cu fiecare persoană întâlnită.
La final participanții ne nouă formularele, iar dacă avem un MATCH (match = ambele persoane își exprimă dorința de a se cunoaște mai bine) noi îi punem în contact.
Însă cel mai frumos este că se râde de obicei mult, se socializează și înainte de eveniment, și în pauze și chiar după, iar oamenii pleacă mulțumiți chiar dacă nu au întâlnit un potențial partener, mereu au spus ca s-au simțit bine.
Care a fost feedback-ul participanților, atmosfera generală, impresiile culese, eventualele “plângeri”?
Lucia & Raluca: Scopul nostru a fost atins inca de la primul eveniment, cand toti participantii au declarat ca au intalnit oameni frumoși, deschisi, comunicativi, iar evenimentul in sine a fost declarat “peste inaltimea asteptarilor”. Atmosfera generala este relaxata, in primul rand, pentru ca in cadrul evenimentelor vin de regula oameni care știu ce vor, astfel incat hotărârea face diferențierea între un eveniment, care poate functiona sau nu.
Singura situație neplăcuta a fost cu un participant, care dorea informații suplimentare despre o participantă care i-a dat NU. Asa cum am mentionat mai sus, ținem cu tărie la spațiul privat al participanților și dacă nu exista DA din ambele părți, de la noi datele de contact nu sunt împărtășite.
După primele două evenimente, ce lecții ați învățat și ce îmbunătățiri ați adus conceptului?
Lucia & Raluca: Pentru ca ne interesează părerea participanților, dar și cum ne putem îmbunătăți activitatea, în cadrul fiecărui eveniment oferim un formular de feedback, care este completat anonim. În acest mod învățăm constant ce a fost bine, dar și unde putem lucra mai mult. Am învățat să fim puțin mai relaxate, pentru că selecția prin care trec participanții ajută mult în evitarea apariției unor situații neplăcute. Am îmbunătățit constant formularul de înscriere, care departajează persoanele înscrise, dar am adus si modificări de structură, legat de pauze de exemplu, în baza feedbackurilor primite.
Care credeți că este cel mai important „ingredient” atunci când îți cauți partener și participi, să spunem, la speed dating?
Lucia & Raluca: Deschiderea! Dar această deschidere merge mână în mână cu o doza de curaj! Luate împreună, deschiderea de a participa, de a împărtăși, de a asculta, alături de curajul de a te înscrie și de a pune un DA pe formular, creează o experiență specială, lucru confirmat de către toți participanții de până acum.
Detalii despre evenimentele viitoare ale Comunității de Dating by Lura Events găsiți pe pagina de Facebook Lura Events
Citește și
Experiența mea cu aplicațiile de dating și o petrecere de single people
Relațiile după divorț, la bal sau la spital?
Ce-ar fi să trăim în loc să ne refacem viața?
5 gânduri pentru femeile care trec printr-un divorț
Oamenii divorțați nu vor mai fi niciodată normali
Dacă vă plac articolele mele, vă invit să dați like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu noutățile.