Now Reading
5 gânduri pentru femeile care trec printr-un divorț

5 gânduri pentru femeile care trec printr-un divorț

În urma miilor de reacții primite la cel mai recent articol despre divorț, mi-am dat seama câtă nevoie de informație este pe zona asta, cât de multe femei trec sau au trecut prin dureri nespuse, prin greutăți greu de dus, prin traume. Am decis să îmi adun gândurile și să scriu mai des din experiențele mele pre și post divorț, pentru că am realizat cât de mult ajută. Dar e greu, pentru că este încă un subiect sensibil, care mai doare pe alocuri, că doar nimeni nu se căsătorește cu intenția de a divorța, ci cu ideea că va fi pe viață și e cam greu să îți privești eșecul în față. Mi-a luat un pic mai mult să pun din nou inima și degetele la treabă și am strâns câteva gânduri pentru toate femeile care trec printr-un divorț. Le-aș fi spus sfaturi, dar nu îmi place să dau sfaturi, cel mult îndemnuri, venite din experiența și trăirile proprii. Nu zic că eu n-am făcut sau n-am intenționat să fac lucrurile de care vorbesc mai jos. Tocmai pentru că am făcut-o, acum mă pot uita din exterior și pot trage un fel de concluzii sub forma acestor îndemnuri.

Dragă femeie care treci printr-un divorț, lasă-ți lacrimile să curgă cât au nevoie și durerile să urle până nu mai au glas

Nu te rușina de ce spun vecinii care te văd mai mereu plânsă, nu asculta de sfatul celor care îți spun să îți pui ruj roșu pe buze, fuste strâmte și să ieși în lume, să uiți, să acoperi, să îngropi. Trăiește-ți durerea și las-o să se consume în timpul și ritmul ei. Privește în gol până simți că poți vedea din nou lumea, plângi până nu mai ai lacrimi, suferă până nu mai ai de unde. Nu va fi mereu așa, la un moment dat, te vei ridica singură, te vei scutura și vei merge mai departe. Dar fă asta când simți tu, nu lumea, nu mama care îți vrea binele, nu prietena pe care o doare să te vadă așa, nu copilul pentru care vrei să fii puternică. Lasă-i pe toți să te vadă slabă, ai curajul să îți trăiești neputința și ai răbdare. Nici nu vei realiza când te vei trezi o nouă tu, mai puternică și mai întreagă decât te-ai simțit vreodată.

Dragă femeie care treci printr-un divorț, fii blândă și nu căuta răzbunare

Oricât de tare ai fost lovită, oricât de nedrept ți se pare, oricât de mult suferi, stai puțin și lasă să treacă valul, nu acționa după primul impuls. Nu căuta să îți faci singură dreptate, ci lasă lucrurile în seama dreptății divine. Nu e treaba ta să cauți vinovați și nici să-i pedepsești. Treaba ta e să te cauți pe tine, să te cureți, să te ierți , să te scoți mai bună și mai înțeleaptă din tot hăul ăsta în care te-a aruncat viața. Dacă a fost permis să treci prin asta, înseamnă că îți aduce un folos. Caută-l și nu te pierde în vendete inutile și consumatoare de energie. Nu e treaba ta să faci dreptate, nici măcar să aștepți să se facă. Da, știu, e cumplit de greu, eu încă mă cert cu instanțele divine, dar îmi spun mereu că treaba mea e cu mine și mă întorc singură din drum, ori de câte ori mi-o mai iau razna gândurile.

Dragă femeie care treci printr-un divorț, nu îți folosi copilul ca armă

Amintește-ți că un copil are doi părinți și are nevoie de ei. Nu uita că sufletul copilului e crud și tot ceea ce se sădește acum în el, va rodi peste ani. Nu-i sădi ura față de celălalt părinte, doar pentru că tu ești rănită. Nu-l înstrăina de el, numai pentru că tu suferi. Nu-i fura dreptul copilului tău de a avea doi părinți întregi, normali, prezenți chiar și pe rând în viața lui. Știu, e greu cu zilele și nopțile când lipsește de acasă și singurătate urlă prin toți pereții. E greu să îi dai drumul, când ai fi dorit să îl crești într-o familie „normală”. E greu să îl știi departe de tine, dar fii fericită că mai există măcar un om pe lumea asta care să îi fie far și stâlp. Că după ce va fi trecut furtuna, vei avea cu cine să te sfătuiești și pe cine să te sprijini când apar probleme la școală, conflicte sau, Doamne ferește, vreo boală. Chiar dacă bărbatul a plecat, tatăl trebuie să rămână, iar dacă și el își dorește asta, nu îl îndepărta, pentru că cel mai important om din viața copilului tău în afară de tine este celălalt părinte al lui.

Dragă femeie care treci printr-un divorț, nu fugi de singurătate, dar cere ajutorul

E greu să stai în singurătate, cu toți balaurii care își urlă drepturile, cu toate amintirile, toate frustrările și tot ce nu vrei să simți. Dar altfel nu ai cum să te vindeci. Până nu te împrietenești cu tine, până când nu poți să stai în singurătate și să fie liniște, nu te vei regăsi cu adevărat. Așa că nu fugi în relații, doar ca să nu fii singură. Vei sfârși tot așa și va fi din ce în ce mai greu să sapi sub straturi și să ajungi la tine, cea adevărată. Cere ajutor de specialitate, fă terapie, înconjoară-te de oameni care te pot sprijini, citește ce cărți îți plac, dacă poți, mergi în tabere și retreat-uri pentru tine, lucrează în fiecare zi ca să fii cea mai bună versiune a ta.

Dragă femeie care treci printr-un divorț, nu uita că toate astea vor trece

Oricât ți-ar fi de greu acum, crede-mă că nu rămâne așa. Vei putea să râzi din nou,  să te bucuri din toată inima, să ierți, să trăiești frumos, să iei fiecare zi așa cum vine și să vezi cum o poți „folosi” în favoarea ta. Îți vei simți din nou inima ușoară și te vei uita înapoi cu puțină tristețe, dar cu multă recunoștință pentru femeia care ai devenit și pentru puterea pe care nu bănuiai că o ai. Și vei privi cu blândețe spre alte femei ca tine și le vei oferi, din inimă, gânduri bune și ajutor, pentru că acum știi că se poate.

La cererea cititoarelor, următorul articol va fi despre cum gestionăm copiii în perioada divorțului. Voi realiza și articole cu specialiști și aștept să îmi spuneți ce subiecte ați vrea abordăm, unde simțiți că aveți nevoie de ajutor.

Citește și

Un an de la divorț. Ce am învățat, cum am evoluat

Cel mai greu de scris articol. Despre separare și divorț

Greul copilului cu părinți divorțați,cel mai greu de dus greu

See Also

Oricând îți poți rescrie your hapilly ever after

Oamenii divorțați nu vor mai fi niciodată normali

Ziua în care i-am dat voie să fiu cum sunt

Lecția lui 2019, puterea e în tine

Dacă vă plac articolele mele, vă invit să dați like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu noutățile.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top