Inspirată de intenția colectivă de a sprijini afacerile locale și a oferi ajutor antreprenorilor, fie că au fost sau nu afectați de pandemie, m-am gândit că pot face mai mult decât să scriu un text pe Facebook și am decis sa pornesc o serie de articole, cu dublu rol. Primul este acela de a face cunoscuți antreprenori locali, în special pe cei din industrii creative, de unde și numele Antreprenor Creativ, iar al doilea este de a vă da posibilitatea să achiziționați, cu un preț special, unde se va putea, produse de calitate, majoritatea unicat, lucrate cu drag și migală. Mai este și un al treilea beneficiu, acela de a prezenta povești ale antreprenorilor, cu greutăți și bucurii, cu oportunități și riscuri asumate, cu lecții învățate.
Antreprenor Creativ este locul unde sper să adun cât mai mulți oameni care fac lucruri cu și din suflet
În interviurile pe care le fac, voi căuta să aflu cum au luat calea antreprenoriatului, ce resurse au avut, cine i-a sprijinit, ce greutăți au întâmpinat. Fiind un proiect la început de drum, este ajustabil pe parcurs, așa că aștept cu drag de la voi sugestii și idei de îmbunătățire și, de ce nu, propuneri de oameni pe care îi știți și care credeți că se potrivesc profilului de antreprenor creativ.
Pe Claudia Groza Lazăr am cunoscut-o în online, această pepinieră minunată de întâlnit oameni faini și la un moment dat am comandat de la ea o cărticică personalizată pe care am oferit-o cadou unui bebe foarte drag la vremea respectivă. Ulterior, am urmărit-o pe Claudia și când am lansat Antreprenor Creativ am considerat-o „candidata potrivită”, mai ales că, în afara cărților pentru copii, ea creează acum și calendare de advent cu activități, numai bune pentru zile friguroase în casă. Claudia este un antreprenor curajos, pentru că abordat zona de educație, care nu este neapărat cea mai profitabilă material, dar care aduce multe beneficii sufletești
Dacă vă place ceea ce iese din mâinile Claudiei, aveți 35% reducere la cărți și la calendarele de advent de pe site-ul Claudiei, menționând în comandă că veniți de pe blogul ioanamarinescusima.ro.
Înainte să vă las cu povestea Claudiei, vă mai spun că este cu atât mai mult de admirat cu cât este mămică de gemeni și toată treaba o face cu ei printre picioare 🙂
Cum ai descoperit pasiunea pentru cărțile de povești pentru copii?
Pasiunea pentru povești m-a urmărit de când eram mică și descoperisem o carte de buzunar. Mi-au plăcut de mică să mă învârt în jurul copiilor, să le citesc și visam să scriu cândva. Credeam că acest lucru se întâmplă la facultatea de litere.
Ce ai făcut înainte de a lua calea antreprenoriatului/Ce faci în paralel?
Mi-am urmat visul și am devenit profesor. Profesor de biologie. Am cochetat și cu domeniul editorial, marketing pentru enciclopedia Britannica, dar și cu cercetarea, unde am reușit să urmez un doctorat pe bio degradarea obiectelor de patrimoniu. Am ales să rămân la prima dragoste: învățământul.
Cum ai luat decizia de a deveni antreprenor ?
Scriam din 2009 și mergeam prin țară pentru a-mi promova cărțile și a susține ateliere de lectură și creativitate. Lucrând cu copii, vedeam nevoia lor de a învăța altfel, interdisciplinar, atractiv. Așa am ales să devin antreprenor pe parte de educație și am înființat Călătoria cărților.
Ești antreprenor și mamă. Cum reușești să le împaci pe amândouă?
Copiii mei au crescut printre cărți și manuale, culegeri de biologie. Îmi place că au învățat foarte multe de când sunt antreprenor. Gemenii chiar participă la ateliere cu mare drag. Totul este posibil cu o atentă și riguroasă organizare. Agenda este șefa!
De ce ai ales nișa cărților de povești pentru copii?
Am ales nișa cărților de povești pentru copii pentru că scriu altfel. Îmbin biologia cu poveștile, ba chiar scriu interdisciplinar. Așa că, ajut copiii să învețe multe lucruri prin povești. Eu folosesc povestea și la școală, atât în predare, dar și în evaluare. Îmi place să folosesc lectura și creativitatea în educație, inclusiv cu micuții mei.
Care sunt sursele tale de inspirație și cum reușești să te disciplinezi pe cont propriu?
Sursele mele de inspirație sunt multiple. În primul rând elevii mei și nevoile/problemele lor. Apoi, ceea ce văd, ce aud, emoțiile, gustul și aromele. Orice mă inspiră! Uneori, chiar și când spăl vasele îmi apare ceva care mă inspiră. Poate chiar un cuvânt sau ce o melodie la radio. Cât privește disciplina, am agendă și știu foarte bine ce am de făcut în fiecare zi. Altfel, nu aș reusi!
Care sunt provocările cu care te confrunți ca antreprenor la început de drum în Romania?
Antreprenorii la început de drum au nevoie de capital. Este totul atât de dificil, când nu ai un nume sau nu ai bani! Costă să îți faci un site. Apoi promovarea, cursuri despre marketing, branding personal și multe altele, necesită bani. Eu m-am extins pe partea de materiale educative, creând jocuri, jurnal cu povești și lecții de viață, ghid de scriere creativă și chiar un kit de scriere creativă, pentru că închiderea școlilor a afectat enorm educația la cei mici. Toate acestea implică grafică, tipărire, stocare.
De ce crezi ca au nevoie cel mai mult antreprenorii români aflați la început de drum?
Antreprenorii au nevoie clar de un capital serios, dar și de un plan de acțiune, bine stabilit. Apoi, determinare și stabilirea nișei de piață foarte clar.
Care este cea mai mare satisfacție pe care ai avut-o de când ai ales drumul asta?
Cea mai mare satisfacție este numărul mare de invitații în școli pentru a susține ateliere de lectură și creativitate, dar și comunitatea pe care am reușit să o adun în jurul educație prin lectură, joc și creativitate.
Te gândești sa te extinzi și la alte produse?
Da. Vreau să mă extind. Am creat numeroase materiale educative pentru a ajuta copiii să învețe cu plăcere, dar mai ales să citească, dar să vin și în ajutorul părinților să își susțină copiii în educația non-formală. Din ianuarie vreau să trec la cursuri online pentru tineri, dar și cărți/reviste pentru ei.
Care este cel mai mare vis al tău în ceea ce privește business-ul pe care l-ai creat?
Cel mai mare vis al meu este să călătoresc în toată lumea și să ajun la copiii care nu au acces la educație. Întotdeauna am fost fascinată de ambiția și voința de a reuși a celor care nu își permit să meargă zilnic la școală, să aibă cărți și rechizite noi. Vreau să las acest business moștenire copiilor mei, să îi iau cu mine să facem ateliere în lume, să descopere și ei, dar și eu, frumusețea acestei lumi, pe care o știm din atlase.
Care ar fi sfatul pe care l-ai da unei mame care cochetează cu antreprenoriatul, dar nu are curajul de a porni?
Sfaturi nu pot da, dar împărtășesc din experiența mea. E important să aibă pe cineva care să o susțină, care să o ajute cu treburile gospodărești, uneori și copiii. Să își facă un plan pe termen lung. Să aibă un capital plus o sumă de rezervă în cazul în care banii nu vin rapid. Să se înarmeze cu răbdare. Totul este greu la început, necesită mult timp și clar o bună organizare.
Vă reamintesc că dacă vă place ceea ce face Claudia, aveți 35% reducere la cărți și la calendarele de advent de pe site-ul Claudiei,, menționând în comandă că veniți de pe blogul ioanamarinescusima.ro.
Citește și
Antreprenor Creativ. Loredana Hurley și Prăvălie de bucurie
Antreprenor Creativ. Diana Udrea și Plicul Creativ
Antreprenor Creativ. Andreea Paraschiv și BuzduBijoux, bijuterii de poveste
Antreprenor Creativ. Mihaela Zah a imaginat împreună cu fetele ei lumea minunată Elijoy
Antreprenor Creativ. Alina Augustin, creatoarea măsuțelor cu poveste
Dacă vă plac articolele mele, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.