Inspirată de intenția colectivă de a sprijini afacerile locale și a oferi ajutor antreprenorilor, fie că au fost sau nu afectați de pandemie, m-am gândit că pot face mai mult decât să scriu un text pe Facebook și am decis sa pornesc o serie de articole, cu dublu rol. Primul este acela de a face cunoscuți antreprenori locali, în special pe cei din industrii creative, de unde și numele Antreprenor Creativ, iar al doilea este de a vă da posibilitatea să achiziționați, cu un preț special, unde se va putea, produse de calitate, majoritatea unicat, lucrate cu drag și migală. Mai este și un al treilea beneficiu, acela de a prezenta povești ale antreprenorilor, cu greutăți și bucurii, cu oportunități și riscuri asumate, cu lecții învățate.
Antreprenor Creativ este locul unde sper să adun cât mai mulți oameni care fac lucruri cu și din suflet
În interviurile pe care le fac, voi căuta să aflu cum au luat calea antreprenoriatului, ce resurse au avut, cine i-a sprijinit, ce greutăți au întâmpinat. Fiind un proiect la început de drum, este ajustabil pe parcurs, așa că aștept cu drag de la voi sugestii și idei de îmbunătățire și, de ce nu, propuneri de oameni pe care îi știți și care credeți că se potrivesc profilului de antreprenor creativ.
Andreea Paraschiv este creatoare de bijuterii și fondatoarea unui grup care susține mamele antreprenor din Brașov și nu numai. Andreea creează, sub brandul BuzduBijoux, bijuterii personalizate, care spun parcă povestea celui care le poartă.
Am vrut să aflu pentru voi și povestea Andreei și a drumului ei în antreprenoriat. Dacă vă plac bijuteriile create de Andreea și doriți să plasați o comandă, folosiți în comentarii ioanamarinescusima.ro și primiți cadou o brățară cu cristal Swarowski.
Cum ai descoperit pasiunea pentru bijuterii personalizate și cum a apărut povestea BuzduBijoux?
Povestea a început în copilăria mea, mama fiind pasionată de bijuterii. Am crescut purtând bijuteriile ei, am primit bijuterii de la părinți și mereu mi-am cumpărat. La un moment dat, în concediul de maternitate, am început să îmi creez singură unele modele pe care le găseam pe net dar nu și în magazine. Apoi am dăruit din bijuteriile create de mine,ulterior am primit comenzi și uite așa, cu pași mici, am ajuns de la pasiune la afacere. Am acum plăcerea de a trăi făcând ceea ce îmi place.
Ce ai făcut înainte de a lua calea antreprenoriatului/Ce faci în paralel?
Oh…Am început să fac bijuterii acum 10 ani, iar antreprenoriatul a debutat acum doar 2 ani. Tot ceea ce am făcut înainte au fost joburi în corporație. Am lucrat ca supervizor și apoi ca agent de vânzări. Timp de 12 ani am « furat » tot ce se putea fura din acest mediu. Profesional, cea mai mare parte din timp mi-o dedic bijuteriilor, însă sunt și partener Amway și coordonez o comunitate de femei extraordinare, care aleg drumul antreprenoriatului, Mib Internationat Networking Brașov.
Cum ai luat decizia de a deveni antreprenor?
A fost o decizie greu de luat, dar foarte dorită. Este o rețetă complexă : dorința mea arzătoare de a-mi îndeplini această dorință+ jobul nu îmi oferea nicio satisfacție + susținerea soțului meu care îmi tot dădea câte un imbold să îmi asum acest risc + un plan pus în sfârșit pe hârtie => Dat demisia și pornit pe acest drum
Ești antreprenor și mamă. Cum reușești să le împaci pe amândouă?
Cu iubire și cu sprijin din partea soțului meu. Fetița mea este mare acum, are aproape 10 ani și îmi oferă o oarecare independență, care îmi permite să mă ocup și de business foarte mult timp. Am învățat și tot învăț cum să mă organizez cât mai bine, cu pus obiective pe hârtie, plan de acțiune și delegarea unor lucruri acolo unde se poate. Provocarea mare va veni când voi naște în martie. Atunci să repetăm întrebarea 🙂
Cum ai ales nișa bijuteriilor personalizate?
Ce-i drept nu am început așa. Primele bijuterii erau din mărgeluțe colorate, pe care le transformam în brățări, coliere și cercei. Apoi mi-am pus din nou stilul și influența personală la lucru și îmi doream foarte mult să fac bijuterii unicat. Îmi plac emoțiile și îmi plac bijuteriile care transmit și înseamnă ceva. Așa am ajuns să scriu povești în bijuterii. De la mine nu pleacă doar un inel sau doar o brățară, ci pleacă bijuterii de suflet, de purtat cu dragoste și care au încărcătura unui anumit moment din viața celor care le comandă sau le primesc<3
Care sunt sursele tale de inspirație și cum reușești să te disciplinezi pe cont propriu?
Fetița mea m-a inspirat mult timp, apoi soțul, familia și prietenii. Apoi mă inspir de la clienți, eu discut cu ei destul de mult înainte de a finaliza modelul bijuteriei. Aflu povestea din spate, aflu cui este destinată, ce îi place sau ce își dorește. Astfel, mă asigur că va ieși un model cât mai potrivit persoanei respective. Cât despre disciplină, a fost destul de greu, pentru că viața de corporatist vs viața de antreprenor sunt foarte diferite. Corporația te disciplinează prin program, prin întâlniri prestabilite, prin plan de evaluare. Ca antreprenor, totul este în mâinile tale. Și cea mai importantă sursă de disciplina pentru mine este respectul față de clienți. Îmi place să livrez la timp, exact ceea ce am promis și pentru ce s-a plătit și să mă asigur că feedbackul este mai mult decât satisfăcător.
Care sunt provocările cu care te confrunți ca antreprenor la început de drum în România?
Ops, aici cred că putem discuta atât de mult! Provocarea începe de la înființarea firmei (ce tip de firmă îți este potrivită) și toate actele și drumurile pe care le ai de făcut. Apoi, discutăm de alegerea și colaborarea cu o firmă de contabilitate (iarăși multe acte, rapoarte, plați etc). Impozite/ taxe/ reguli greu de respectat pentru o firmă la foarte început de drum (și în cazul meu fără vreun buget de start). Gestionarea bugetului, în așa fel încât să poți menține niște stocuri, furnizori plătiți la timp, taxe plătite și să …trăiești! Responsabilitate 100%. Acum nu mai ai alt șef să preia greșelile sau compania care să te susțină în caz de ceva probleme. Totul depinde de tine.
Când nu ai un buget de start, tu trebuie să înveți să faci TOT (marketing, PR, Social Media, site, contact cu furnizor, preluare de comenzi, pregătire comenzi etc). În perioade de criză, dacă nu ai bani puși deoparte și ajungi la comenzi 0 (am pățit-o eu în aprilie/mai anul acesta) este o mare PROVOCARE Și lista ar putea continua…:)
De ce crezi ca au nevoie cel mai mult antreprenorii români aflați la început de drum?
De susținere de orice fel. Susținerea materiala ar fi IDEALĂ, dar până și susținerea morală din partea celor apropiați este foarte importantă. De ÎNCREDERE în ei și în afacerea pe care o lansează. De OBIECTIVE și un plan clar de bătaie. De ORGANIZARE și conștientizare că nu va fi foarte ușor, mai ales la început.
Care este cea mai mare satisfacție pe care ai avut-o de când ai ales drumul asta?
Când ajungi să dezvolți o pasiune la rang de afacere, cred că orice comandă și orice mic succes îți aduc satisfacție. Sunt o confirmare că este pe drumul cel bun și feedbackurile foarte faine ale clienților. Îți aduc maxima satisfacție și bucurie. Cel mai recent succes este faptul că BuzduBijoux a intrat pe lista Firmelor de încredere, ceea ce confirmă încă o dată că munca mea dă roade.
Te gândești să te extinzi și la alte produse?
Mereu mă gândesc ce să mai aduc nou, ce modele noi să mai creez. De exemplu, anul acesta am lansat colecția de brățări cu mesaje scrise în codul morse. Sunt modele atât de finuțe, rafinate și ascund un mesaj puternic și important pentru cine le poartă. Urmează să lansez un model nou de brățări și coliere, dedicate în special bebelușilor și copiilor, aici fiind inspirată de bebe care crește în burtica mea. Apropo și de întrebarea de mai devreme, legată de sursele de inspirație. Îmi place să îmi ascult clienții, să văd ce și-ar dori să poarte sau să dăruiască și învăț ce și cum ca să le aduc acele modele. E modul meu de a le mulțumi că mă urmăresc, că își comandă bijuterii create de mine și , în același timp, de a-mi extinde afacerea.
Care este cel mai mare vis al tău în ceea ce privește business-ul pe care l-ai creat?
Eu îmi doresc să ajung la nivel internațional. Am livrat deja și în afară, dar aș vrea să devină o constantă, nu o comandă pe lună. Și să devină un brand puternic, cu renume,să știe cât mai multă lume de BuzduBijoux.
Care ar fi sfatul pe care l-ai da unei mame care cochetează cu antreprenoriatul, dar nu are curajul de a porni?
Fă-o! Pune planul pe hârtie, cu obiective și acțiuni pe fiecare obiectiv și pornește la drum! If there is a will, there is a way! Iți mulțumesc tare mult pentru oportunitatea pe care mi–ai oferit-o. Este una dintre cele mai mari bucurii ale mele, să pot vorbi despre BuzduBijoux și despre toată bucuria pe care o pun în fiecare bijuterie ce pleacă din atelierul meu. Chiar doresc tuturor celor care și-au găsit o pasiune, să ajungă să și-o ridice la rang de afacere și să trăiască făcând ceea ce le place<3
Frumoasă poveste, nu? Nu uitați, că dacă vă place vreuna din creațiile Andreei, la orice comandă plasată pe BuzduBijoux, dacă folosiți în comentarii ioanamarinescusima.ro, primiți cadou o brățară cu cristal Swarowski
Citește și
Antreprenor Creativ. Mihaela Zah a imaginat împreună cu fetele ei lumea minunată Elijoy
Antreprenor Creativ. Alina Augustin, creatoarea măsuțelor cu poveste
Dacă vă plac articolele mele, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.