Now Reading
Alexandru Tcaci- De la Yuppy constructorul la papioane inedite

Alexandru Tcaci- De la Yuppy constructorul la papioane inedite

un papion

L-am cunoscut pe Alex T pe vremea când colaboram cu Zurli şi el era unul dintre cei mai iubiţi şi solicitaţi animatori. Avea un har aparte şi un lipici fantastic la copii, aşa că toate prietenele care mă rugau să le intermediez un personaj  la petreceri, insistau să fie el. Ulterior, a intrat în fenomenul Gaşca Zurli, în pielea lui  Yuppy constructorul.  I se potrivea mănuşă rolul şi părea că drumul său este aşezat.

Şi totuşi, la scurt timp după ce am aflat că a ales să plece de la Zurli, am văzut pe pagina lui de Facebook nişte minunăţii – papioane unicat, personalizate.  Recunosc că mi-au atras atenţia, pentru că efectiv nu am mai văzut aşa ceva până acum.

Papioane lucrate din materiale neconvenţionale şi combinaţii surprinzătoare, la care nu te-ai gândi că pot fi purtate ca accesoriu.

Şi pentru că iubesc oamenii cu iniţiativă şi curaj să iasă din mulţime, l-am rugat pe Alex să ne povestească cum a apărut Un papion şi ce planuri are cu el.

De unde şi până unde papioane? Cum ţi-a venit ideea?

A venit destul de simplu și usor, mai mult dintr-o nevoie. Mă săturasem de papioanele convenționale , nu găseam niciodată ceva care să-mi satisfacă gusturile, ceva diferit, ceva special (totul era “normal” în materie de papioane pe piață). Uite asa a ieșit primul papion și s-a născut Un Papion. Prima dată am facut unul, apoi 20 și tot așa, fără măcar să vând vreun papion. Am mai facut 30, ajungând să am pe stoc 77 de papioane diferite între ele.

14068392_490229317853160_4150732692000349248_o

Ai dat vrabia din mână pe cioara de pe gard, cum s-ar spune pe româneşte, adică ai renunţat la un job relativ stabil, într-un moment în care Gaşca Zurli era pe mare val, pentru o idee inovatoare, dar care nu ştii cât va prinde. De unde atâta curaj?

Gasca Zurli a fost o perioada frumoasă în viața mea :-). Nu am renunțat la Zurli pentru ideea cu papioanele, am renunțat pentru că am vrut să mai conserv din energia pe care le-am oferit-o de-a lungul timpului  micilor mei  prieteni. Vreau să le ofer cel puțin aceeași energie și copiilor mei.Business-ul Un Papion merge și va merge concomitent cu noul job, pentru că îmi place foarte mult să ofer oamenilor lucruri diferite, posibilitatea de a alege.

Cine are ideile astea originale? Cum apar creaţiile Un Papion?

Ideile vin și pleacă, pe unele apuc să le pun în practică, pe altele nu. Am fost și în stadiul în care atunci când îmi venea o idee o scriam. Și în acest moment am deja foarte multe idei pe care încă nu am reusit sa le pun in practica, dar toate la timpul lor. De la idee la practică nu este decât un pas, așa că, deocamdată, papioanele sunt realizate în “laboratorul” meu secret de acasă, adică în living :-), bineințeles cu multă dragoste.Folosesc tot felul de materiale, de la scoarță de copac la sârmă, șnururi,plastic, materiale pe care nu te gândești că le-ai purta la gât.

 Care este cea mai trăsnită solicitare pe care ai primit-o?

După ce am început să fac papioane, îi insitgam pe oameni, pe prieteni, să vină cu idei, pe care eu să le dezvolt și să le transofrm în papioane. Au apărut astfel papioanele din chei de motor, din Imbusuri, din linguri și fucrculițe, din avioane, papioanele Pokemon și multe altele.  De exemplu,  o domnișoară mi-a spus că are un prieten care e pasionat de motoare (ideea). Am luat o cheie de 8-9, 2 imbusuri, un super adeziv și gata papionul. E simplu 🙂

13725103_479987922210633_368831014637266623_o

Cum au prins papioanele la public? Sunt românii pregătiți pentru ceva atât de neconvențional?

Papioanele au prins foarte bine la public pe facebook, la târgurile handmade, pentru că sunt altfel, de unde si motto-ul meu Be different. Start with a bow tie! Papioanele atrag atenția, oamenii se bucură atunci când le văd, primesc complimente.

Părerile sunt diverse, unele contradictorii, de la “Tre să fii nebun, că altfel nu ai cum să ai astfel de idei”, „Cât de tari sunt, dar și eu pot să fac așa ceva”, până la „Le vreau pe toate 5”, „Sunt foarte frumoase, dar nu sunt cam ieftine”, oamenii au tot felul de reacții, care ne arată că suntem pe drumu bun. Unii oameni sunt pregătiți să iasă din cochiliile lor, să își dorească să iasă în față, chiar și printr-un simplu papion.

Care este cea mai grea parte în a face ceva pe cont propriu, din punctul tău de vedere?

Având în vedere că treaba cu papioanele a început din pasiune, fără prea multe investiții, nu pot spune că e greu să fii pe cont propriu. Eu știu cui mă adresez și cei cărora mă adresez știu că mă adresez lor , 2 ani – 99 ani unisex.

La Un Papion oamenii plătesc ideea+orele de muncă+materiale. Eu nu aș avea nicio problemă dacă de mâine ar fi interzise papioanele, le-aș purta mândru prin casă, pentru că îmi place fiecare în parte la fel de mult.Îmi place să spun că le-am făcut pentru mine.

Mai ai de gând să te întorci la ceea ce făceai înainte sau mergi pe calea antreprenoriatului mai departe? Şi dacă da, ce planuri ai pentru Un papion, atât cât le poţi dezvălui.

Legat de partea cu antreprenoriatul, mi-ar plăcea ca “Un Papion” să crească atât de mult încât lumea să știe unde poate găsi un papion diferit. Până acum mă pot “lăuda” că papioanele mele au ajuns prin: Italia, Iași, Anglia, Suceava, Franța, Roman, Galați, Norvegia, Breaza, Olanda, Huși, Belgia și Siret.  Legat de viitor, am de gând să particip din ce în ce mai mult la târgurile cu specific handmade și să fac papioane mult timp de acum încolo.

Îi dorim și noi mult succes lui Alex cu papioanele! Vă sugerez să aruncați o privire pe pagina de facebook, o să găsiți idei simpatice de cadouri inedite

Citește și

Povestea ONG-ului La Primul Bebe și a Atenei Boca

Viața în California prin ochi de mamă. Raluca Loteanu

Povești din copilăria Loredanei Groza

Povești cu flori din țigănie. Poveștile țiganilor florari 

Când toți plecau, noi am decis să revenim. Povestea Mirunei Ioani.

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

 

 

View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top