Now Reading
10 idei de petrecere pentru copii mari

10 idei de petrecere pentru copii mari

Nu știu alții cum sunt, dar eu mereu am luat foarte în serios aniversările Anei. Întâi pentru că mi-am dorit să rămână cu amintiri frumoase, chiar dacă  la vârste mici doar în fotografii. Apoi fiindcă nu am vrut niciodată să aleg clasica variantă „loc de joacă”. Am povestit aici cum am procedat la petrecerile de până la șapte ani. Odată cu trecerea timpului, am început să caut idei de petrecere pentru copii mari. Pentru că, oricât nu îmi place mie să accept, am copil mare de acum :-).

Invitați aleși doar de copil

Lista de invitați s-a modificat după dorința ei exclusivă. Au apărut colegele de la școală. Băieți încă nu, probabil că peste vreo trei ani urmează :-).

Update la 10 ani: au apărut băieții invitați de ea :-).Adică „băiatul” și încă doi colegi.

În afara colegelor, au rămas doar prietenii apropiați, cu care se vede și interacționează. Au dispărut copiii prietenilor mei, cu care mie îmi plăcea să mă revăd, iar ziua ei era prilejul perfect. Mi-am dat seama că ne putem vedea cu alte ocazii și i-am respectat dorința. A apărut nevoia de a nu amesteca grupurile. Și foarte bine am făcut că am respectat asta. S-a dovedit că un grup de copii are comportamente diferite, în funcție de contextul în care își petrec timpul componenții lui. Grupul fetelor de la școală a fost mult mai liniștit și mai ușor de ajuns la un consens decât grupul de prieteni „informali”.

Ca la prinți, trei zile. Mai multe idei de petrecere pentru copii mari

Și uite așa am ajuns ca în loc de o petrecere enormă, în care Ana nu ajungea să interacționeze aproape niciodată cu toți invitații, rudele nu apucau să se bucure de ea și totul era un mini-haos, să facem trei petreceri mai mici, cu invitați distribuiți după preferințe și afinități. Prima petrecere, chiar de ziua ei, a fost cea cu familia – bunici, străbunici, mătușici și unchi, direcți sau prin alianță  :-). A fost mediul cel mai cald și mai plin de iubire și energie bună, transmisă către sărbătorită. A doua a fost cu prietenii cei mai apropiați – gașca ei de copii, rezultată oarecum din gașca noastră de adulți, deci prilej să mai stăm și noi la o poveste. Și a treia cu fetițele de la școală.

Pornind de la ce am ales noi, dar și ce alte idei/variante am supus discuțiilor și cercetării, am făcut o listă de idei de petrecere pentru copii mari. Când spun mari, eu mă refer la 6+, dar cred că unele idei pot fi adaptate și pentru copii mai mititei.

Update la 10 ani. Petrecere caritabilă

Anul acesta, Ana a ales să își doneze ziua de naștere în cadrul Proiectului Dăruiește Ziua Ta. Pe scurt, a renunțat la cadouri, iar invitații au fost rugați să doneze contravaloarea cadoului în urna special amenajată la petrecere.  Banii strânși au fost donați Asociației Kinetobebe, pentru a acorda burse de tratament copiilor care au nevoie de terapie pe termen lung, iar părinții nu își pot permite.

A fost o petrecere magică, un adevărat #10depoveste, așa cum ni l-am dorit. Vă recomandăm din inimă Zarva, Club de harababură pentru copii, gazda petrecerii noastre. Spațiul este extrem de generos, potrivit copiilor de toate vârstele, există și joc Just Dance și piscină cu bile și avionul care îi atrage pe copii ca un magnet.

Ca momente în cadrul petrecerii, care au prins fantastic la copii au fost: magicianul Teo Magic Show, un entertainer fantastic, care ne-a ținut pe toți cu ochii pe scenă, Cabină foto, cu accesorii tematice – îi recomandăm cu drag pe prietenii nostri de la Event Portrait

și câteva momente personalizate pentru sărbătorită – un moment de dans, susținut de prietena și colega ei de scenă, Smaranda Moisescu, un copil fantastic de talentat și pictura unui tablou-amintire pentru Ana de la 10 ani.

A fost o petrecere de vis, vă încurajez să le povestiți copiilor despre astfel de inițiative, ați fi surpinși de reacția lor. Pe mine Ana m-a convins, eu eram sceptică, nu credeam că o să renunțe cu așa ușurință la cadouri. Binențeles că a primit mici (ciar și mai mari) cadouri, pentru care a fost mult mai fericită decât de cadourile mari pe care le primea în mod obișnuit.

Ana și magicianul Teo Magic Show

Petrecere cu vânătoare de comori

Noi am implementat ideea în cadrul aniversării cu familia, dar ea poate fi extinsă și realizată ca tematică de petrecere. Cum am făcut noi – am avut mai multe cadouri (unele mai mici, altele mai consistente), luate de noi în colaborare cu toți bunicii, pe care le-am ascuns peste tot prin casă. Am plasat apoi bilețele cu indicii. Unele cadouri erau mai ușor de descoperit, altele ceva mai complicat. Indiciile erau misterioase, de genul perdeaua era „peretele mișcător”, boxa „obiectul mare care dă muzică”, etc

Vânătoare de cadouri - plăcerea descoperirii

În cazul unei petreceri tematice, se poate realiza o vânătoare cu premii pentru toți copiii invitați

Avantaje – extrem de interesant și atractiv pentru copii

Dezavantaje – laborios de pregătit. Trebuie gândit traseul, indiciile, modul de descoperire.

Ieșire la film cu fetele/prietenii

A fost prima opțiune a Anei. Și-a dorit foarte mult să le scoată pe fete la film, doar ele în sală, chicotind și mâncând floricele una de la alta. Din păcate, oferta cinematografelor în perioada în care aveam noi nevoie era slabă pe filme de copii – fără noutăți, cu filme cam violente, deloc pe gustul ei, așa că am renunțat. Rămâne însă o variantă de exploatat.

Avantaje – idee inedită, costuri relativ mici, depinde de oră și cinematograf

Dezavantaje – depinzi de programul cinematografului. Nu poți anunța ieșirea cu prea mult înainte, pentru că cinematografele își stabilesc programul cu câteva zile înainte de week-end

Ieșire la pizza

Se combină perfect cu ieșirea la film sau poate constitui o ieșire în sine. Copiii se întâlnesc, stau de vorbă, iar adulții pot socializa și ei la o masă alăturată. Ideea este potrivită mai degrabă copiilor 10+, cred eu

Avantaje – varietate mare de selecție, posibilitatea de a sta și părinții să vorbească

Dezavantaje – grad scăzut de atractivitate, risc mare de plictiseală pentru copii

Escape room

A fost alegerea pentru petrecerea cu prietenii. Noi am ales un escape room care are jocuri special adaptate pentru copii. A fost interesant, copiii s-au bucurat că fie detectivi și să găsească indicii ca să se salveze din camera secretă. La primul joc au fost foarte entuziasmați, la al doilea și-au cam pierdut răbdarea și concentrarea, dar până la final a fost totul bine. Eu aș recomanda locația grupurilor mai mici de copii – noi am avut 7 copii și părinții aferenți și mi s-a părut optim, chiar dacă înțeleg că sunt petreceri și cu 20+ copii. Nu prea îmi dau seama unde încap. Este nevoie de unul sau mai mulți adulți însoțitori, care să îi ajute pe copii. Recomandarea este să delegați pe cineva priceput cu copiii, care are răbdare și se pricepe la dezlegat enigme.

Avantaje – grad ridicat de atractivitate pentru copii. Părinții pot sta liniștiți la un suc, în timp ce copiii dezleagă mistere în camere special amenajate

Dezavantaje – cost destul de ridicat (80 de lei/copil 2 jocuri, la care se adaugă băuturile și mâncarea – pizza comandată, de regulă). Pentru grupuri mici merge, la grupuri mai mari costurile cresc considerabil.

Escape room – la dezlegat de enigme

Laser tag

Am tatonat ideea, dar până la urmă am renunțat. Nu știu de ce o văd mai degrabă o activitate potrivită băieților, poate mă înșel. Există mai multe variante. Costurile nu sunt mici, dar parcă mai mici decât la escape room. Pe mine nu m-a convins anul acesta, poate la anul.

Ieșire la bowling

Potrivită, din nou, pentru copiii mai mari. Se pot face echipe copii-adulți, adică părinți contra copii și poate ieși chiar amuzant.

Atenție la greutatea bilelor și la riscul de  accidentări. Altfel, o idee de investigat

Petrecere în pijamale

A fost petrecerea aleasă exclusiv de Ana pentru fetele de la școală. A avut invitate 6 fetițe, din care cinci au rămas peste noapte să doarmă la noi.

Cum am gândit noi petrecerea – fetele au venit pe la ora 16.30 și au avut o perioadă de jocuri libere, timp în care au exploatat camera și casa. Atracția principală a fost dulapul cu rochițe de prințesă (și de scenă, dar aici au fost restricții), de unde s-au servit fiecare cu ce a vrut și au făcut o paradă a modei pe cinste.

La un moment dat le-am făcut o stație de karaoke (avantajul de a avea un copil cântăreț în casă :-)), iar în paralel am avut un colț de manichiură, unde eu le dădeam cu ojă și le puneam pietricele pe unghii.

Au mai avut un photo corner, amenajat de Ana cu pălării, ochelari, bentițe, unde se puteau costuma și puteau face poze.

La joacă în pijamale

Spre seară, când deja obosiseră și începuseră să se certe, am supus la vot ce film vor dă vizioneze și s-au așezat toate la cinema. Între timp, se schimbaseră în pijamale deja. După film, le-am mai lăsat puțin să se joace, au citit la lumina lanternelor, mai precis una din fete le citea. S-au plictisit și s-au decis să citească fiecare în gând câte ceva înainte de culcare. Au ales benzi desenate, iar după lectură am dat stingerea. Evident că s-a lăsat cu chicoteli prelungite, dar până la urmă care mai e farmecul?

Avantaje – copiii își fac singuri programul, pot să își exerseze creativitatea, se joacă împreună, se ceartă, se împacă. Plus că dormitul în altă parte este distractiv și palpitant.

Dezavantaje – este nevoie de un spațiu generos. Se va face dezordine și mizerie. Pot exista copii care nu dorm când nu sunt în casa sau patul lor. Noi am avut două fetițe și am cam făcut noapte albă.

Campionat de board games

Este o variantă potrivită copiilor mai mari. Eu sunt mare fan la board games-uilor, mi se par o alternativă foarte bună la jocurile pe tabletă. Copiii interacționează între ei, lucrează în echipă, fac strategii, se ceartă și se împacă :-).

Jocurile pot fi alternate cu alte activități. Meniul poate fi unul simplu, pizza comandată sau gustări făcute în casă, pentru cine are timp și inspirație.

Petrecere la piscină

A fost o altă variantă tatonată de noi, dar care până la urmă a picat. Pentru copiii născuți vara se pot alege piscine exterioare, pentru cei născuți iarna e un pic mai complicat, pentru că oferta de piscine închise este mai restrânsă. Dacă însă aveți copii pe care părinții îi lasă la bălăceală iarna și reușiți să găsiți un loc unde să accepte atâția copii deodată, pentru cei mici va fi distractiv.

Este o variantă care implică și ceva riscuri și o atenție sporită din partea voastră, așa că trebuie să o planificați cu mai multă atenție. Iar costurile sunt ridicate.

Pentru lunile de vară o variantă bună este un parc acvatic, iar pentru cei cu un buget generos, o alternativă grozavă este Therme.

Aniversare la parcul de aventură

O idee potrivită copiilor născuți vara. Există foarte multe parcuri de aventură în afara Bucureștiului și chiar în București, care oferă trasee potrivite pentru mai multe categorii de vârstă. Nu am exploatat ideea, pentru că în februarie chiar nu este cazul, dar aștept detalii de la voi, dacă ați fost sau v-ați interesant de o astfel de variantă.

Picnic în parc/la iarbă verde

O variantă tot de vară. Meniul poate fi compus din gustări ambalate individual pentru fiecare copil, sucuri la cutie, dulciuri ușor de mâncat. Se poate amenaja un traseu de vânătoare de comori, se pot face campionate de sporturi sau jocuri în aer liber.

BONUS, ideea numărul 11, Atelier de creație florală

Realizat de mine recent, la aniversarea de 10 ani a unei fetițe dragi mie. Cum s-a desfășurat ziua de naștere? La un loc de joacă mare, spațios, care permite și din punct de vedere al spațiului și al murdăriei care se face, invitații au sosit, s-au acomodat, s-au zbenguit un pic, ca la orice acomodare. Am realizat apoi atelierul, adică fiecare invitat a realizat un aranjament floral unic, pe care l-a luat apoi acasă. După atelier, care a durat o oară, copiii au mâncat, s-au mai jucat, a venit tortul și gata. Și copiii și părinții au fost extrem de încântați de activitatea asta diferită de tot ce au mai experimentat până acum. Despre cum se desfășoară atelierele de creație florală, aflați aici.

Atelier de creație florală aniversar

Posibilitățile sunt infinite, este nevoie doar de un pic de imaginație și un timp mai îndelungat de pregătire.

Și, nu uitați, copii mici sau mari, cel mai important de ziua lor este să vă aibă pe voi aproape. Pe mami și tati, alături de el, ținându-l de mână atunci când suflă în tort și își pune dorința secretă.

Citește și

Unde și cum organizăm ziua de naștere a copilului

Un obicei de an nou pentru părinți și copii

Clădiți-le amintiri, case și mașini își vor lua singuri

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

View Comments (4)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top