De foarte mult timp, îmi doresc să reiau scrisul pe blog și când spun scris mă refer la articole de suflet, ample, de povestit, așa, ca pe vremuri. Nu îmi iese, recunosc că m-a cam dat peste cap și povestea cu pierderea paginii de FB, pe care nu am recuperat-o și niște serii de evenimente care cumva m-au făcut să mă dau un pas în spate și să intru într-o oarecare umbră, cu care veci nu aș fi crezut că voi fi confortabilă. Dar iată că sunt, de aceea nu forțez, când va fi și dacă va fi să vină, va veni, la momentul potrivit. Până atunci, împărtășesc cu voi lucruri practice, informații utile, interviuri
Și sunt „împăcată”, că măcar acum am o scuză: sunt părinte de elev în clasa a opta
Cu asta am cam spus tot, iar cine e cu mine în „barcă” sunt sigură că nu mai are nevoie de alte explicații. Acum serios, știam că va fi greu, cu consum emoțional, mi-au spus-o mulți, dar parcă până nu trăiești pe pielea ta, nu crezi și tot speri că la tine va fi altfel. Nu e. Nu vreau să mă plâng aici, că nu ajută, nici pe mine, nici pe alții. Vreau doar să știți voi, toți părinții care citiți, că nu, nu sunteți doar voi, suntem mulți care simțim orice simțiți acum, pe aproape ultima sută. Nu, nu exagerați. Nu, nu e ok. Da, din păcate ne resemnăm și noi, cum au făcut-o și cei dinaintea noastră și cum o vor face și cei de după noi.
Dar, privind partea plină a paharului, e important să ne vedem resursele
Să identificăm ce putem face noi, pe lângă ce facem material (și voi v-ați fi schimbat mașina cu banii dați pe meditații până acum?) să le fim aproape copiilor noștri. Să îi asigurăm de dragostea noastră, indiferent de rezultat, să le spunem mereu că totul pe lumea asta are o rezolvare și că împreună vom găsi soluții. Să luăm puțin din presiunea asta uriașă și să securizăm sănătatea fizică și emoțională, pentru că pot exista consecințe și nu sunt deloc plăcute.
E drept, eu mă consider un pic „privilegiată”, pentru că mă ajută implicarea școlii în tot procesul
Nu știu cum este în alte părți, dar la noi, copiii beneficiază de suport, de ghidare și consiliere de la toată lumea și pe toate palierele. Li se dau informații despre profiluri și licee, pentru a le clarifica puțin opțiunile. Li se facilitează întâlniri cu elevii de liceu, care au trecut deja pe acolo și le pot da sfaturi practice, de la adolescent la adolescent, că știm doar că ce spun părinții e bleah, în schimb dacă vine fix aceeași informație de la un alt copil e wow :-). Ușile psihologilor le sunt oricând deschise și pot merge să discute atunci când simt că este prea mult.
Și noi, părinții, suntem susținuți, atât cu informații, cât și din punct de vedere emoțional. Am avut, de exemplu, o întâlnire cu toți părinții claselor a opta, de la care am plecat, pe de o parte, cu „capul mare”, pentru că procesul nu e simplu deloc, dar, pe de altă parte, mult mai liniștită și cu lucrurile mai clare și structurate. Am aflat informații despre procesul de admitere în sine, ce pași trebuie urmați, ce avem de făcut dacă dorim profil vocațional, ce facem cu certificatul de engleză, câte opțiuni e recomandat să trecem pe listă, etc. dar și lucruri subtile, dar atât de importante, despre echilibrul emoțional, ce au nevoie copiii să audă și mai ales cum au nevoie să simtă sprijinul din partea noastră.
Așa că, m-am bucurat când am aflat că va mai fi un eveniment, deschis și către părinții din exterior
Evenimentul se intitulează Cum îmi ajut copilul să își aleagă liceul potrivit? și are loc pe 23 aprilie, ora 18:00 la sediul Liceului Româno-Finlandez, din strada Răsăritului, nr.59. În cadrul evenimentului se dorește a se răspunde la cele mai semnificative întrebări despre alegerea liceului, în cadrul unui panel de discuții cu numeroși speakeri invitați: elevi și profesori ai liceului, dar și absolvenți de licee de top din capitală. Moderatorul întâlnirii va fi Alina Dumitrache, fondator LRF. Chiar dacă vă gândiți că poate va fi o sesiune de prezentare a liceului, vă asigur că veți regăsi foarte multe informații utile și veți pleca un pic mai liniștiți, indiferent de opțiunea pe care o vizați.
Cum spun eu, este bine să avem mereu cât mai multe informații despre cât mai multe opțiuni și să ne deschidem mai multe uși, pentru că nu se știe niciodată pe care vom dori sau vom avea nevoie să intrăm. Înscrierea se face pe baza formularului de aici.
Cu cine mă văd marți seara?
Citește și
Un ajutor util pentru Evaluarea Națională și un cadou pentru voi
V-aș ghida către pagina de FB a blogului, dar mi-a fost furată, așa că mai am doar cont de Insta asociat blogului și posibilitatea de abonare la notificări. Sau, îmi puteți scrie oricând, pe adresa de contact ioana@ioanamarinescusima.ro.