Now Reading
Un ajutor util pentru Evaluarea Națională și un cadou pentru voi

Un ajutor util pentru Evaluarea Națională și un cadou pentru voi

Știți vorba aia cu „niciodată să nu spui niciodată”? Sau zicala conform căreia să nu emiți judecăți despre cum acționează cineva până nu ești în papucii lui? Ei bine, mie mi se confirmă ambele, mai ales în ultima vreme. Deși de judecat nu mai judec demult, pe nimeni și nimic, recunosc că obișnuiam să privesc cu o sprânceană ridicată toată agitația care se făcea în jurul subiectului Evaluarea Națională (și BAC, dar, deși nu am ajuns acolo, deja mi-am schimbat viziunea).

Nimeni nu scapă de Evaluarea Națională și stresul aferent

Mi se părea că se pune prea multă presiune pe copii, că se exagerează prea tare cu pregătirile suplimentare, că e un stres fals alimentat. Parte dintre păreri au rămas și probabil vor rămâne. Ce s-a schimbat este faptul că, vreau nu vreau, am intrat și eu în horă. Pentru că, din păcate, indiferent de ce se face sau nu la clasă, indiferent dacă ești la stat sau la „privat”, indiferent de cât e de conștiincios sau delăsător copilul (sigur, pentru cei din prima categorie, lucrurile stau mai bine din pornire), atâta timp cât ai copilul în sistemul românesc de învățământ, unde se aplică programa Ministerului Educației, nu scapi de Evaluarea Națională și stresul aferent. Cred că tot ce poți gestiona este mărimea stresului și asta ține de mulți factori.

Ce mi-a dat Evaluarea Națională este, într-adevăr, un copil mai responsabil

Dacă mi-ar fi spus cineva, în urmă cu doar câteva luni, că o să stau să calculez sutimi și bareme, că o să suplimentez meditațiile la matematică,  că o să caut platforme de ajutor și multe multe altele, aș fi zis că a greșit persoana. Acum, însă, după o tură de simulări organizată la școală și încă una oficială, pot spune că am ajuns exact în poziția aia la care ridicam sprânceana.

Unde nu am ajuns încă (și sper nici să nu o fac) este la „isteria sutimilor”, la nopți nedormite, la coșmarul listelor, șamd. La stresul și presiunea suplimentare puse pe copil. Nici măcar nu e nevoie, pentru că, am senzația că, pe lângă că m-a schimbat pe mine, Evaluarea Națională sau, mă rog, apropierea ei, mi-a schimbat copilul. Zău că nu știu cine a gonit-o pe Ana care rămânea cu ochii în seriale episoade în șir, pe Ana care scrolla pe Insta de o uita Ăl de sus, pe Ana care abia aștepta să ia o pauză. Știu că a pus în locul ei o Ana care stă numai cu nasul în teme, care abia își ia pauze, mai mult de gura mea și, mai ales, o Ana care care a căpătat o foarte mare responsabilitate și autonomie.

De fapt, dacă ar fi să mulțumesc acestui examen pentru ceva este că i-a dat copilului meu creativ și cu capul în nori – artist get-beget- o structură și o organizare pe care nu le-a avut niciodată.  A făcut-o responsabilă, capabilă să judece și să decidă pentru sine, preocupată de disciplină, interesată real să își îmbunătățească rezultatele. De aceea, de fiecare dată când aflu sau găsesc ceva ce cred că ar fi de ajutor, nu stau să dau eu măsura, ci o întreb direct pe ea.

La fel am făcut și atunci când mi-a fost propusă platforma educațiedeschisă.ro menită să fie un ajutor suplimentar în pregătirea pentru Evaluarea Națională. I-am dat Anei un cont demo și am rugat-o să vadă dacă o ajută. Răspunsul a fost pozitiv, ba chiar a fost foarte încântată de lecțiile pe care le-a urmărit, așa că am spus că merită să dăm mai departe informația și nu numai.

Pe platforma Educație deschisă.ro se regăsesc lecții de română și matematică pentru Evaluarea Națională

Lecțiile, care urmează programa națională și sunt omologate de Ministerul Educației, sunt video și sunt însoțite de quizuri de verificare. Copilul poate alege din cuprins lecția de care este interesat. La fiecare lecție, există exerciții și teste de antrenament rezolvate, iar interacțiunea cu profesorii se poate face prin secțiunea de comentarii.  De asemenea, copiii primesc acces în Cercul de matematica și Cercul de lectură, două comunități online, unde pot fi deschise discuții cu ceilalți cursanți și cu profesorii.

Este important de precizat că platforma Educație deschisă nu se dorește un înlocuitor al meditațiilor, ci un suport suplimentar, un fel de „buton de urgență” pentru când sunt chestiuni pe care copilul nu le înțelege sau dorește să le aprofundeze. Eu o văd pe a mea, indiferent de cât i se explică sau de cât lucreză, mereu se lovește de câte o chichiță atunci când face teme sau rezolvă teste, iar dacă profesorii de meditații nu sunt pe fază, iar pe Sfântul Google chiar nu ne putem baza aici, o cam dă din colț în colț. Așa că eu una mă simt liniștită să știu că mai avem ceva de ajutor.

Ce i-a plăcut Anei la platforma Educație deschisă?

Lecțiile scurte și explicate succint și clar (o lecție are cam 15 minute, iar pentru copiii ăștia care consumă totul pe fast forward e chiar un timp optim), dar și modalitatea de prezentare, care este foarte atractivă vizual. Ulterior am înțeles că acest lucru se datorează tehnologiei  tablă de tip „lightboard”, adică o suprafață de sticlă iluminată, asemănătoare unei table de scris, care permite profesorilor să scrie și să deseneze în fața camerei, ceea ce le permite să se apropie de elevi prin crearea unei experiențe de învățare interactive. Arată super cool, asta pot să vă spun. Cu privire la conținut nu mă pronunț, dar Ana zice că e de ajutor și cum ea este principala beneficiară, o cred.

Ce mi-a plăcut mie la platforma Educație deschisă?

Bine, întâi că i-a plăcut Anei, logic :-). Apoi, mi se pare grozav că e „punct ochit-punct lovit”, adică oferă clar, lecții de română și matematică pentru Evaluarea Națională. Nu e o platformă cu de toate, în care hai că strecurăm și niște pregătire, că e lumea disperată. Nu, e pe principiul, vii la farmacie să iei Ibuprofen și pleci cu Ibuprofen, nu cu șapte medicamente pentru imunitate, păr sănătos sau mai știu eu ce. Că pe părinții și copiii care intră aici îi doare clar de Evaluarea Națională, de dezvoltarea altor skilluri vor avea timp după ce trece nebunia.

Și, în al treilea rând, recunosc că mi-a plăcut că e un start-up românesc aflat la început de drum și eu am o admirație imensă pentru oamenii care încă se încăpățânează să facă lucruri pe cont propriu în țărișoara asta, mai ales pe zona educației.

Acestea fiind zise, eu nu vreau să vă conving de nimic, zic să vă convingeți singuri, pentru că platforma are posibilitatea și de abonament pe o singură lună. Adică, îți place, mergi mai departe, nu îți place, te oprești. Și, ca să vă ușurez puțin dilema, vă ofer un cod promo, cu ajutorul căruia obții o reducere de 20% din orice pachet achiționat, folosind codul IOANA20. Pentru a-l folosi este necesar să accesați aceste linkuri

Pentru Limba Română

Pentru Matematică

See Also

Program complet de pregătire

Și, pentru că tot m-am pornit pe subiect, promit un articol viitor cu Tips & tricks pentru gestionarea stresului și emoțiilor. Nu că am fi experte, eu sau Ana, dar zic că un schimb de păreri nu strică. Mai zicem noi, mai ziceți voi la cine ce a funcționat și uite așa, om trece cu bine de anul ăsta.

Să fie cu sănătate și echilibru, că asta e tot ce contează.

Foto copertă de aici

V-aș ghida către pagina de FB a blogului, dar mi-a fost furată, așa că mai am doar cont de Insta asociat blogului și posibilitatea de abonare la notificări. Sau, îmi puteți scrie oricând, pe adresa de contact ioana@ioanamarinescusima.ro.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top