Now Reading
Tort de mere, rețeta mamei, așa cum o făcea în copilăria mea

Tort de mere, rețeta mamei, așa cum o făcea în copilăria mea

Am mai povestit în live-urile mele de pe Facebook de bucuria fantastică pe care mi-a făcut-o mama cât a stat la noi că mi-a făcut tort de mere, un desert care îmi amintește de copilărie. Evident că am ras tortul în două zile – da, o să ieșim toți obezi, am stabilit deja un Covid mai devreme treaba asta și m-am gândit să vă împărtășesc și vouă rețeta, pentru că este foarte simplă și delicioasă.

Tort de mere rețeta copilăriei

Ingrediente

1 kg. Mere

300 gr. zahăr

2 plicuri zahăr vanilat

Dulceață de caise, vișine sau ce vă place.

Unt

4 ouă

4 linguri zahăr

4 linguri făină

Mod de preparare

Merele se spală, se curăță de coajă, apoi se scot cotoarele. Se pun într o cratiță, iar în locul gol rămas în mijloc se pune puțin unt și o jumătate de linguriță de dulceață. Peste mere se pun 100 de gr. de zahăr și se așează cratița în cuptor, la foc potrivit. Când merele s-au copt (adică sunt moi și intră ușor lingurița în ele), se scot din cuptor. Se face un pandișpan clasic din 4 ouă, astfel: albușurile se bat cu mixerul cu un vârf de cuțit de sare, când se întăresc se adaugă cele 4 linguri de zahăr, în ploaie, pe rând, apoi cele 4 gălbenușuri, pe rând, plus un plic de zahăr vanilat și cele 4 linguri de făină, tot pe rând și tot în ploaie.

Această compoziție omogenă se toarnă peste mere și se lasă în cuptor până se coace. Verificarea se face cu o scobitoare sau cu un băț de frigăruie, care trebuie să iasă din prăjitură perfect uscat, iar atunci când este atins, nu se lipește de deget. Se scoate tortul din cuptor și se prepară un sirop dintr-o cană mare de apă (cană clasică de ceai – 250 ml) și 200 gr. de zahăr.

Se fierb pe foc mic până se încheagă și mai scade puțin, apoi se ia de pe foc și se pune esență de vanilie (cam o jumătate de sticluță / fiolă) și, dacă avem lămâi eco, puțină coajă rasă de lămâie. Siropul se toarnă peste tort, se lasă la răcit și se răstoarnă pe un platou mare, cu grijă, că are sirop. Se pune frișcă deasupra.

Poftă bună!

Citește și

Brioșe cu Nutella

Mirosul cu cele mai multe amintiri. Rețeta de plăcintă cu brânză a bunicii mele

Rețetă de chec cu lămâie ca la bunica

Cornulețe fragede. Rețeta copilăriei

Am făcut Cușma lui Guguță, varianta îmbunătățită

Cheescake ușor și rapid, prăjitura perfectă de week-end

Tremurici, desertul copilăriei mele

Dacă vă plac articolele mele, vă invit să dați like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu noutățile.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top