Now Reading
Și-a găsit chemarea și darul vieții în cea mai săracă țară din Africa

Și-a găsit chemarea și darul vieții în cea mai săracă țară din Africa

Malawi

Acesta trebuia să fie un episod altfel al serialului Învățământul în lume. Va fi un pic și asta, dar în primul rând e o poveste de viață, în care se împletesc dragostea pentru copii, pasiunea, spiritul artistic și multă omenie. Este povestea Irinei Bucur, profesoara care a mers în cea mai săracă țară din Africa să își găsească misiunea. Nu numai că a găsit-o, dar a primit și un dar la care nici nu se gândea.

Irina este profesor la Școala Internațională

Am aflat de curând acest concept, am mai scris despre el la episodul Școala în Olanda. Pe scurt, este o școală care antrenează elite, copii de guvernanți, demnitari, oameni de afaceri, persoane cu influență. Școala are filiale în toată lumea, iar peste tot predarea se face în limba engleză.  La terminarea școlii, elevii dau un examen de bacalaureat cu certificare internațională, în urma căruia sunt primiți la orice Universitate din lume.

Accentul se pune mult pe descoperire, pe curiozitate, pe găsirea de soluții. Copiii sunt încurajați să își “sfideze” profesorii, adică, să își pună și să pună mereu întrebări, să nu se mulțumească cu informația servită de-a gata, să caute. Curricula se bazează pe găsirea de soluții.

Prin modul de abordare, Școala Internațională antrenează viitoarele generații care vor schimba lumea

Curricula nu e ușoară și sunt cazuri în care li se sugerează părinților să caute altă școală pentru copiii lor. Este nevoie de multă curiozitate, profunzime în gândire și independență. Profesorul vorbește doar 10 minute dintr-o oră, iar apoi copiii fac restul. Sunt încurajați să exploreze, să întrebe, să găsească soluții.

Profesor pentru copiii cu nevoi speciale în Malawi, cea mai săracă țară din Africa

Irina nu este un simplu dascăl, ci lucrează pentru copiii cu nevoi speciale integrați în Școala Internațională. A predat în mai multe țări ale lumii, ultima dintre ele fiind cea de la Viena. A simțit însă că locul ei este în altă parte, în altă lume unde poate merge dincolo de meseria ei. Sufletul și intuiția au dus-o către Școala Internațională Bishop MacKenzie din Malawi, unde a găsit un post liber, a aplicat și în nici 24 de ore semna contractul de angajare.

Irina are funcția de suport educațional pentru copiii cu dizabilități

A urmat în România cursuri de psihopedagogie specială și a predat timp de 3 ani la Școala pentru hipoacuzici din București. A plecat apoi în Statele Unite și Austria, unde a învățat mult și s-a perfecționat în lucrul cu copiii cu nevoi speciale. A încercat să aducă din cunoștințele ei în România, să schimbe  practici și mentalități, dar s-a lovit de ziduri și uși închise. De un an lucrează în Malawi, pentru copiii cu nevoi speciale. În Școala Internațională aceștia sunt integrați în clase corespunzătoare vârstei și nivelului lor, dar au curriculă adaptată.

Unul din proiectele recurente în Școala Internațională din Malawi este vizita la școlile de stat, în special la cele din provincie.

La școala de stat din Malawi o clasă are 150 de copii

Un dascăl la 150 de copii. Pare o informație halucinantă. Este însă o realitate crudă, așa cum este și faptul că foarte puțini părinți își permit să plătească școlarizarea pentru un copil, adică 13 dolari pe an la grădiniță și 30 de dolari pe an la școală. Sau că nu au caiete și creioane și singurul mod prin care pot învăța este prin repetiție – profesorul spune, 150 de suflete repetă.

Malawi
La școală în Malawi

Țelul suprem al locuitorilor din Malawi este să își poată trimite copiii la școală

Irina și soțul ei plătesc școala pentru un număr de copii localnici. Și-au asumat-o ca fiind parte din misiunea lor acolo. La fel ca ajutorul pe care îl acordă celor 8 angajați locali, care lucrează pentru ei și munca de voluntariat pe care soțul Irinei o depune în adăposturile de animale. Pentru că, în Malawi, din cauza sărăciei, orice ființă vie, fie că este copil, animal sau persoană adultă ridică o problemă.

Malawi are 11 milioane de locuitori și 1 milion de orfani

Una din activitățile pe care Irina a ales să le facă cu copiii  la afterschool-ul Școlii Internaționale este vizita lunară la orfelinate. Într-una dintre ele a primit un dar neașteptat. Un băiețel  nemișcat, lovit și fără nicio expresie pe chip i s-a lipit de suflet. Atât de tare încât i-a aflat parțial povestea – se pare că fusese bătut în repetate rânduri, nemâncat și abuzat – l-a dus la medic, la fizioterapie și alte tratamente de recuperare și l-a pus pe picioare. Și-a dat apoi seama că nu mai poate fără el și a demarat procedurile de adopție.

Malawi
La unul din orfelinatele din Malawi

Africa i-a adus împlinirea profesională și bucuria maternității. Iar mie Irina mi-a adus un sentiment că lumea asta nu e încă pierdută. Că mai există oameni care se gândesc la cei de lângă ei. Care ies din zona de confort ca să meargă acolo unde e nevoie de ei și unde pot schimba ceva.

Citește și

Învățământul în lume, episodul 19. Școala în Olanda. Școala internațională

Școala vieții în insula Fanning

Adele Chirică. Femeia mov care bagă spaima în ministere și în sistem

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.

Sursa foto – arhiva personală a Irinei Bucur

View Comments (14)
 • Un articol minunat!
  Am aflat cu putin timp în urma, întâmplător, despre pisica pe sârmă, dar de atunci te urmăresc cu regularitate.
  Mulțumim!

 • O, Doamne! Astea-s adevărate lecții de viață. Când ne plângem, e bine să mai privim în jur. Și când nu ne convine ceva… e bine să punem osul la schimbare!
  O, Doamne, unii oameni sunt cu adevărat fantastici! Mulțumim că ne-ai descoperit-o pe Irina!

 • Mi-a placut mult articolul acesta. Atat de mult, incat as vrea sa stiu daca as putea lua legatura cu aceasta minune de om, Irina Bucur. As vrea sa ajut macar doi copii sa mearga la scoala si la gradinita. Se poate face asa ceva?

  • Buna, Iulia! Ce frumos si nobil din partea ta! O poti cauta pe Facebook pe Irina Bucur si o poti intreba direct pe ea. O sa ii transmit si eu dorinta ta si vedem ce putem face. Zi minunata!

  • Draga Claudia, o poti cauta pe Facebook pe Irina si ii poti transmite dorinta ta. O voi intreba si eu, avand in vedere ca este a doua solicitare si voi veni cu un raspuns pentru toata lumea

 • Draga Ioana, am gasit blogul tau ieri in timp ce cautam informatii despre Oana Moraru. M-am indragostit de cum scrii iar acum vizualizez episoadele cu scolile lumii. Am cautat-o pe Irina Bucur pe Facebook, dar fiind mai multe persoane cu acelasi nume, te-as ruga sa-mi dai mai multe referinte despre profilul ei. Multumesc mult! Mult succes!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top