O să încep acest articol nu ca pe-o știre, ci ca pe un articol de blog de opinie, adică ușor subiectiv, spunându-vă că Radio Itsy Bitsy este cel mai tare! Nu, nu pentru emisiunile simpatice și realizatorii dăruiți, nu pentru muzica veselă, nici măcar pentru că este radioul alături de care au crescut copiii noștri. Este cel mai tare pentru că are în spate o echipă-minune, care a reușit să facă de două ori ceea ce ne plângem toți că vrem, dar rămânem la stadiul ăsta – a produs schimbare. Și nu orice schimbare, ci o schimbare legislativă. După ce, în urmă cu trei ani, la inițiativa Itsy Bitsy, Ziua de 1 iunie a fost declarată zi liberă națională, acum, aceeași echipă a contribuit la interzicerea prin lege a bullying-ului.
La nivel european, România se situează pe locul 3 în ceea ce privește bullying-ul în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Legea care definește, previne și interzice violența psihologică – bullying a fost promulgată de către Președintele Klaus Iohannis
Acest succes este rodul colaborării tuturor stakeholderilor – autorități, ONG-uri, reprezentanți ai părinților și copiilor – care au lucrat peste 2 ani la campania strategică națională de prevenire a bullying-ului, inițiată de Itsy Bitsy și Asociația Părinților Isteți.
Noua Lege reprezintă o victorie semnificativă pentru demnitatea copiilor, reușindu-se astfel identificarea corectă a fenomenului de bullying, precum și interzicerea comportamentelor care constau în violență psihologică – bullying, în toate spațiile destinate educației și formării profesionale. De asemenea, definiția nu limitează bullying-ul la elevi, vizând în egală măsură și profesorii și personalul administrativ din unitățile de învățământ, legea referindu-se la comportamentele care constau în violență psihologică și care se desfășoară în unitățile de învățământ.
„O vorbă sau o privire urâtă, în mod repetat, face la fel de mult rău cât o bătaie.
Poreclele si jignirile, etichetele de genul „oaia neagră a clasei”, excluderea din grup sunt foarte nocive pentru sănătatea emoțională a persoanei și întăresc un model toxic de relaționare. Toate comportamentele de tip bullying nu sunt decât strigăte de ajutor, pentru că persoana respectivă nu știe sa rezolve altfel o situație neplăcută. E timpul să ne uităm cu toții în oglindă, să ne ocupăm de rănile noastre și să reînvățăm să ne comportăm unii cu alții. Cu toții avem nevoie de ajutor, indiferent de rolul pe care îl jucăm în episoadele de bullying: victimă, agresor sau martor, pentru că trăim într-o societate îmbolnăvită deja. Un agresor nu este nici un om puternic și nici un nesimțit sau prost-crescut, ci este de fapt o fostă victimă care a învățat să se apere atacând prima… Avem nevoie să ne trezim și să apelăm la specialiști pentru a diminua bullying-ul în școli și în întreaga societate. ” a spus Nadia Tătaru, co-fondatoarea Itsy Bitsy.
Conform Legii, „Violenţa psihologică-bullying este acţiunea sau seria de acţiuni fizice, verbale, relaţionale și/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârșite cu intenţie, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecință atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau unui grup de persoane şi vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, care pot fi legate de apartenența la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială, sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acţiune sau serie de acțiuni, comportamente ce se desfășoară în unitățile de învățământ şi în toate spațiile destinate educației şi formării profesionale.”
Legea urmează să fie transmisă către Monitorul Oficial și va intra în vigoare la trei zile de la data publicării
Noua Lege prevede ca în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare, Ministerul Educației Naționale să elaboreze norme metodologice de aplicare. Mai mult, în cadrul programelor de formare continuă a personalului didactic se vor introduce sesiuni de informare/teme/cursuri de perfecționare asupra problemelor legate de violența psihologică – bullying, în vederea dobândirii de competențe în identificarea acestora și a capacității de aplicare a unor strategii educaționale potrivite.
Citește și
Ce este fenomenul de bullying și cum îl gestionăm? Resurse pentru părinți și profesori
Cum ne protejăm copiii de site-urile cu potențiali obsedați și agresori?
Conflictele între copii – ne băgăm sau îi lăsăm să se descurce?
Fii și tu rea, că și ea a fost cu tine!
În spatele unui copil agresor stă un părinte agresor
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Sursa foto – Freepik.com
BULLYING ESTE UN CUVANT IN LIMBA ROMANA ?
DE CE NU FOLOSITI CUVINTE DIN LIMBA MATERNA SI TOT INTRODUCETI TERMENI SI CUVINTE DIN ALTE LIMBI DE CONVERSATIE INTERNATIONALA , IN ASA FEL OAMENII CARE NU VORBESC IN SPETA ENGLEZA SA POATA INTELEGE DESPRE CE ESTE VORBA ???
DIN CAUZA UNORA CA VOI S A AJUNS CA LIMBA MATERNA SA SE VORBEASCA MIXATA INCEPAND DIN CLASELE PRIMARE PANA SI IN FIRME , BIROURI SAU BANCI ….
GROAZNIC , IN ANGLIA , GERMANIA SAU ALTE TARI PRIN CARE AM FOST …… NICI „BUNA DIMINEATA” NU STIAU CE INSEAMNA , SUNTEM JOSNICI , NE CREDEM COOL DACA INTRODUCEM SI UN CUVANT IN ENGLEZA , DAR CEL CU CARE CONVERSAM POSIBIL SA NE DESCONSIDERE !!!