Now Reading
Învățământul în lume, episodul 20. Școala în Singapore

Învățământul în lume, episodul 20. Școala în Singapore

școala în Singapore

Vă era dor de serialul nostru? Mie da, așa că mi-am suflecat mânecile și am pornit la adunat informații proaspete, fie din țările în care nu am mers până acum, fie în completarea țărilor pe care le-am vizitat deja. Aflăm astăzi cum e școala în Singapore de la Mariella Chen, stabilită în Singapore din 1995 și mama unui copil născut acolo în 1997. Fiica Mariellei a făcut cursul primar – 6 ani – cu PSLE, după care a urmat cursul gimnazial – 4 ani – cu O-Levels între 2004 și 2014. A decis să se mute în Anglia pentru A-Levels și Universitate. Mariella m-a avertizat că părerea ei nu este tocmai una roz sau comodă. Scopul serialului “Învățământul în lume” este să prezinte lucrurile exact așa cum sunt ele percepute de cei care le trăiesc și să arate perspective umane asupra diferitelor sisteme de  învățământ.

Școala în Singapore. Înscriere

Înscrierile se realizează în câteva faze, care depind de statutul familiei elevilor, dacă părinții au fost sau nu elevii școlii, dacă sunt cetățeni, rezidenți sau străini aflați la muncă. Detaliile se pot obține pe site-ul oficial al guvernului. Înscrierile durează aproximativ trei luni.

Sunt destul de puține opțiuni din care poți alege, iar dacă ești respins de pe listă, ești repartizat la o școală mai departe de casă sau îndrumat spre școli private, de obicei internaționale sau cu buget mixt (guvern și privat). Școlile internaționale au un preț extrem de ridicat, sunt câteva zeci de mii de dolari singaporezi pe an. Dolarul singaporez este cam 0.55 de lire sterline.

Sunt învățători pentru 1, maximum 2 materii, iar unul dintre ei este un fel de diriginte.

Rezidenții permanenți plătesc mai puțin decât cei ce nu dețin PR-ul. Taxele școlare cresc de la un an la altul. Pentru cetățeni sumele sunt simbolice, dar pentru străini sunt consistente și pot fi verificate  aici.

Școala în Singapore. Structură

Structura este –  ciclu primar șase ani, gimnazial patru ani, Junior College 2-3 ani. Acum, recent, elevii sunt încurajați să meargă la Polytechnic 3 ani .

După fiecare ciclu se susține un examen : PSLE după cei șase ani de curs primar, O-levels după 4 ani de gimnaziu, A-Levels după Junior College. Aceste examene sunt pregătite în colaborare cu Universitatea din Cambridge. Examenele din politehnici sunt structurate în funcție de discipline,  care sunt foarte  variate.

Într-o clasă sunt în jur de 30-40 de elevi.

Programul zilei

Pentru fiica Mariellei, trezirea era în fiecare dimineață la 5:30, iar autobuzul venea la 6:15. Sosirea în curtea școlii era obligatorie înainte de 7:20 pentru careu.

Cei care nu se încadrează sunt pedepsiți la alegerea profesorilor de serviciu : detenție și/sau chemarea părinților. În cazuri excepționale de indisciplină,  se merge până la administrarea unui număr prescris de bastoane la fund, doar pentru băieți.

Brrrr, recunosc că m-au trecut fiori reci când am citit. Cum este posibil să mai existe așa ceva?

La 7:20 fix se intonează obligatoriu imnul național, cu ridicarea drapelului, urmat de 10-15 minute program de lectură individuală, apoi se merge în clasă la 8:00. Programul se termină la ora 13 :00, dar este urmat de ore suplimentare, programe extrașcolare, astfel că elevii pleacă de la școală la ore diferite. Uneori poate fi ora 13:00, alteori chiar 17:00-18:00.

Pauzele cumulează 30-35 de minute pe zi și există o pauză de 30-60 de minute, înainte de orele suplimentare sau programele extrașcolare.

Programul este extrem de riguros, întârzierile se pedepsesc, iar scutirile pentru altceva decât pe caz de boală nu se acceptă.

Anul școlar are o structură foarte diferită de școlile din Europa.

În plus, fiind o țara multi rasială, au un număr de zile libere pe parcursul anului, pentru a marca tradițiile principalelor grupuri etnice sau religioase.

Comunicarea se realizează prin e-mail-uri, întâlniri planificate sau ședințe cu părintii. Există și opțiunea de voluntariat, în care anumiți părinti sunt solicitați pentru anumite activități, cu sau pentru elevi.

Copiii mănâncă la cantina din curtea școlii care oferă la preturi subvenționate mâncăruri specifice zonei. Unii iau ceva la pachet. Greu de gestionat mâncarea la pachet din cauza climei tropicale de-a lungul întregului an. Singapore are doua sezoane mai ploioase – musonice. În rest,  este cald si umed. Școlile primare au în general ventilatoare și în anumite încăperi aer condiționat.

Ordinea și curățenia sunt de cele mai multe ori exemplare

În anumite clase, elevilor li se cere să își lase pantofii la ușă. Uniformele sunt specifice fiecărei școli. Șosetele trebuie să acopere glezna, pantofii trebuie să aibă o anumită culoare. Elevii cu anumite responsabilități poartă pantofi de o culoare diferită de restul. Lungimea și lărgimea rochițelor sunt monitorizate. Părul trebuie să fie tăiat scurt sau bine împletit, agrafele de o anumită culoare (negre de obicei, deoarece asiaticii de orice rasă au în general păr de culoare închisă). Băieții mici poartă pantaloni scurți. Pantalonii lungi se poartă din anul 3 al gimnaziului.

Siguranța în școli este foarte mare, se pune accent pe asta, pe strictețe și rigurozitate

Școala în Singapore. Programă

În cursul primar sunt 4 materii : Engleză, Matematică, Science și limba maternă – depinde de etnicitatea fiecăruia. Străinii trebuie să aleagă una din limbile ‘materne’ oferite care sunt : Chineză Mandarină, Bahasa Malaieziana, Tamil (sau Hindi)-Indiană

Se învață după manuale și predare. Au teme, iar examenele se dau în fiecare trimestru și sfârșit de an școlar, în noiembrie. Se folosesc mijloace audio-vizuale din abundență.

Nu cred că profesorii au prea mare libertate. Mulți nici nu-și pot permite, pentru că sunt recrutați din alte domenii de activitate și instruiți în Institute of Education timp de un an. După aceea sunt monitorizați de șefii de catedra, inspectați, etc.

Programa este foarte încărcată, iar copiilor nu le sunt respectate înclinațiile individuale, aptitudinile

Notarea se face în benzi în funcție de procentajul obținut : A, B, C, D si E. D si E sunt sub 50%, deci pică.

Structura anului și vacanțele

Anul școlar debutează la începutul anului calendaristic și există patru vacanțe – una de o săptămână în martie, una de o lună la finalul lui mai până la finalul lui iunie, una de o săptămână în septembrie și una mai mare de la jumătatea lui noiembrie până la finalul lunii decembrie.

Se dau teme pentru acasă, foarte multe

Uneori, când treci noaptea  prin fața blocurilor, vezi lumina aprinsă și copiii aplecați la măsuțe, rezolvând teme. Majoritatea temelor cer răspunsuri Open ended sau Multiple choice, repetitive și foarte rar solicită cercetare personală. Matematica implică Problem Question. Limba maternă se predă doar ca limbă maternă, nu ca limbă străină, pe premiza că elevii o vorbesc acasă, ceea ce nu este decât în parte adevărat. Din păcate, există multe familii în care se vorbește doar engleza, drept pentru care copiii nu se descurcă. Cel mai greu este la Chineză.

Părinții încep meditațiile particulare de la grădiniță

E ceva obișnuit să vezi părinți pe la 6-7 seara care opresc mașina să lase copiii la meditație și vin la 9-10 să îi ia acasă.

Există consiliere psihologică și ea se face la nevoie, la cerere. De multe ori este mare nevoie, deoarece în Singapore stresul este foarte mare. Se numește  ‘work pressure’ și copiii sunt educați de mici cu asta.  Să nu uităm nici Confucianismul,  care încă mai funcționează în unele familii : copiii și femeile trebuie să fie văzuți rar și niciodată auziți.

Afterschoolurile există, dar nu sunt cea mai fericită alegere. Există cursuri opționale, atât în scoală, care sunt gratuite, cât și în afara ei. Cele din afara școlii s-au dezvoltat într-o adevărată industrie (Doamne, ce familiar îmi sună, vouă nu? :-))

Religia se face în funcție de orientarea religioasă.

Un profesor sau chiar un părinte vine și le spune copiilor povești cu morală adaptată, în funcție de religia din care fac parte. Cea mai serioasă religie se face de către musulmani.

În afara taxelor menționate, elevii plătesc uniformele și cărțile. Costurile sunt mici dar NU neglijabile.

Bullying, xenofobia sunt ‘descurajate’ în mod oficial, dar ele există, uneori nu foarte subtil. Se neagă cu vehemență, ba chiar, teoretic, există o lege în sensul ăsta, care însă se aplică selectiv. Oamenii au învățat să o facă ‘discret’, fără martori, astfel încât ești privit ca  un ‘ciudat’ dacă ridici obiecții.

O altă dificultate a sistemului este rigiditatea și tendința de a ghida, coordona, influența deciziile studenților

Spre exemplu, după O-Level – 10 ani de școală, elevii sunt aproape împinși spre politehnicii, care sunt o cale sigură spre o calificare rapidă, dar nu și spre un loc de muncă sigur. Șansele de a merge la universitate după aceea sunt atât de puține și complicate, încât majoritatea renunță.

Politehnicile sunt instituții serioase, cu dotări fantastice, dar stresul la care sunt supuși elevii este un antrenament pentru viața corporatistă care urmează și care e foarte competitivă. Dacă însă după O-Level elevii se califica pentru JC , ei sunt obligați să respecte o anumită combinație – foarte rigidă-de materii,  prestabilită de Minister.

Citește și

Școala în Olanda. Școala internațională

Școala în Anglia

Școala în America

Școala în Germania

Școala în Franța

Școala în Suedia

Școala în Australia

Școala în Belgia

Școala în Canada

Școala în Irlanda

Școala în Austria

Școala în Irak. Sistemul Cambridge

Școala vieții în insula Fanning

Școala în Italia

Școala în Luxemburg

Școala în Norvegia

Școala în Dubai

Școala în Spania

Școala în Portugalia

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Sursa foto – pexels.com

View Comments (13)
 • Doamne, m-am infiorat ce-am citit aici, brrr! Este adevarat work pressure in Singapore, am vazut la Galileo (o emisiune la nemti). Nu sunt adepta! E adevarat, si Ianis face cercuri si proiecte dupa scoala, dar sa distrugi copilaria copilului inca de mic cu luat de la scoala la 6 seara, dus la cerc pana la 10 seara, dupa aceea sa stea bietul copil sa faca teme (mie nici nu-mi mai functioneaza capul la ora ceea), ca sa-l scoli a doua zi dimineata la 5, sa cante imnul la 7? Ce aberatie e asta, sclavagism?
  Nu destul va munci din zori si pana-n noapte cand va fi mare, ca sa faca profit corporatiilor, i se fura si copilaria de mic?!?
  Si ce-i aia: cu bastonul la fund? Nu s-a demonstrat stiintific ca bataia nu aduce nimic bun? Daca as asista la o scena din asta, cred ca as lua bastonul sa-l “pedepsesc” eu pe acela care indrazneste sa dea intr-un copil.
  N-as putea sa stau in tara asta!

  • Da, si pe mine m-a infiorat. Nu pot decat sa sper ca s-au mai schimbat lucrurile, dat fiind ca e poveste de cativa ani, desi ma indoiesc…Trist este ca acest sistem este considerat reper in lume. A depasit sistemul britanic si pe cel norvegian chiar, cica scoate copii foarte competitivi….

 • Nu cred ca sunt motive de fiori (reci sau calzi) ci mai degraba o chemare la meditatie la rece. Formarea individului incepe din copilarie. Daca nu intelegem asta ii pregatim pentru o lume ca-n povesti care nu exista. Mentalitatea hedonista nu duce in paradis.

  Poate ca educatia asta spartana, adesea greu de ‘digerat’ are vreo legatura cu realizarile unei natiuni fara nici un fel de resurse mare cat o insulita.

  Da, ne-a fost greu. Da, am plecat spre a completa educatia fiicei noastre pe o structura care i se potrivea mai bine. Da, a facut un pas inapoi pentru a compara si a vedea imaginea de ansamblu. Dar in sufletul ei, fiica noastra e mandra sa fie singaporeza.

  Invatamantul in Korea de Sud sau Japonia, au si ele specificul lor…’infiorator’.

  Este categoric o lectie de invatat, cred eu, in contextul mai larg si prin comparatie cu invatamantul din Europa si Statele Unite care se duc de rapa prin locurile unde cu o generatie in urma doream sa fim studenti.

  Subliniez ca bastonul la fund peste pantaloni se aplica in cazuri exceptionale (doar la baieti), cazuri in care eu, una, nu le-as plange de mila. Apropos, baietii fac OBLIGATORIU doi ani de armata. Nu au voie sa plece din tara pana nu servesc patria. Politia este una dintre cele mai eficiente din lume.

  In puscarii se aplica bastoanele la fundul … GOL… si las imaginatiei voastre consecintele pentru a ocoli imaginea grafica spre a nu va infiora.si mai tare.

  Pedeapsa capitala inca se mai aplica – e adevarat, mult mai rar – pentru crima fara circumstante atenuante si import de droguri.

  Daca cititi o pagina de istorie a zonei veti intelege ca aceste masuri sunt necesare.

  In calitate de translator, am asistat autoritatile locale la anchetarea unor romani care si-au imaginat ca acolo e tara lu’ Cremene si au venit trimisi de la Londra sa bage carduri false in bancomat. Nici nu au avut timp sa respire si au fost prinsi. Uitasera ca tehnologia este un punct forte in S’pore, ca, deh, turistii romani de acolo isi cumpara computere. Au facut, intre trei si opt ani puscarie.

  In Malaiezia un roman isi astepta nu demult pedeapsa capitala pentru import de droguri. Nu stiu cum s-a sfarsit.

  Oare cum fusesera ei educati in Romania?! Tot asa cum vad eu prin diverse locuri?

  Acestea fiind spuse, invit…nu… sugerez sa se ia in considerare ca un cetatean singaporez este respectat cam pe oriunde in lumea civilizata pentru ca in general este mai onest si mai capabil decat multi care fac exhibitionism de doi bani prin lume…Ca dovada, numarul imens al tarilor unde pasaportul singaporez intra fara viza pe o durata lunga. Este unul dintre cele mai puternice pasapoarte din lume.

  Nu ati putea sa stati in tara asta? Nu-i problema: nu e loc pentru prea multi. Trebuiesc indeplinite anumite conditii pentru a primi viza, PR iar cetatenia …EXTREM de rar pentru romani.

  Ca sa nu mai vorbim de tragedia nationala din Romania unde numarul inculpatilor ce umbla liberi e ULUITOR.

  Va inteleg mirarea (de care ma mir si eu) pentru ca in Romania se practica de la o vreme o filozofie de viata care a dus tara unde este. Personal cunosc indivizi care vitupereaza public pe cei ce i-au crescut pentru a aduna puncte: mila, compatimire, popularitate si astfel devin vedete de social-media.

  Interventia mea, stiu, socanta, era menita sa traga un semnal de alarma ca este nevoie de o schimbare de mentalitate la nivel general in Romania, e nevoie de redobandirea demnitatii pe fundamente reale: ordine, curatenie, MORALITATE, disciplina, seriozitate, echilibru, pentru ca societatea sa se ridice acolo unde este Singapore astazi.

  Cu cauci si pietari, cu minciuna aplaudata la scena deschisa nu se pot construi valori umane care sa faca fata provocarilor economiei mondiale ce se confrunta cu probleme mult mai grele decat o palma la fund.

  Citeam ieri o interventie a tristului journalist Lucian Mandruta despre niste miliarde de Euro trimisi in tara de diaspora si m-am …revoltat, (nu m-am infiorat). Mentalitatea paguboasa ca TREBUIE sa trimiti la rubedenii si ultimul ban castigat din munca printre straini s-a ridicat fara jena la nivel de politica nationala. Doar la filipinezi am intalnit ‘logica’ asta. Servitoarele mele trimiteau TOT la neamuri care praduiau TOT in doua zile si iar cereau. Ne plangeam una la alta, ca treceam si eu prin faze similar, doar ca eu trimiteam in Romania.

  Romanii care urla pe strazile Europei cat ii tin plamanii, injurand si scuipand, crezand ca nu sunt intelesi, smecherii cu o calificare dubioasa pe la vreun Cordon Bleu, parnaiasii, cersetorii nu-mi ofera mandria ca (inca) mai detin un pasaport romanesc.

  Iertare.

 • Din câte știu eu în Singapore este al treilea cel mai eficient sistem de educație din lume, după Coreea de Sud și Japonia, Finlanda ocupând doar locul 5.

  • Da, eu nu stiam de Singapore pana in momentul in care am scris despre sistemul de acolo. Cred ca este vorba si aici de trendul nou si sistemele tradtionale de educatie. Singapore este mai mult pe modelul traditional, iar Finlanda pe “noul val” in educatie. Peronal, agreez de o mie de ori Finlanda in detrimentul lui Singapore, dar eu nu sunt genul care se supune regulilor si conditionarilor 🙂

 • Ar fi interesanta starea de multumire sufleteasca a populatoiei Finlanda vs Singapore sau tari din topul listelor la cel mai eficient sistem de invatamant !Cred ca la asta se reduce totul !Pana la urma nu suntem aici pentru a devenii genii ci pentru a gasi cheia de a fi fericiti /multumiti in viata.Cred ca asta e cea mai mare valoare pe care o pot da scoala si parintii.Ma indoiesc foarte tare ca oamenii isi gasesc fericirea sisteme de invatamant inflexibile.

  • Da, este foarte adevarat, dar si starea asta este inslfuentata si de educatie si mentalitatea generala. Din cate stiu eu, asiaticii in general sunt extrem de disciplinati si nu prea isi pun problema din perspectiva fericirii, ci mai degraba a datoriei. Ehe, e lunga discutia, dar clar mie mi se potrivesc mai bine sistemele flexibile, centrate pe dezvoltarea emotionala, nu pe performanta academica.

  • Bun, fericirea trebuie găsită. O considerati cea mai importanta. Dar poate un neam trăi într.o economie globală doar cu oameni fericiti? Poate e nevoie si de oameni pregătiți, onești, patrioți, muncitori, altruiști, respectuoși; aceste calități se regăsesc din ce în ce mai rar în neamul nostru tanar si o explicație este si tendința de a căuta preponderent fericirea. Uneori în droguri, alcool….. Fericirea ar trebui să apară dupa dobândirea sau ca rezultat al dobândirii calităților enumerate mai sus. Si asta se face de multe ori prin rigoare. Din ce în ce mai greu acceptata. Poate ar trebui luate lucruri din sistemul singaporez. Am luat din Occident. Cu ce ne.am ales?Sistemul finlandez de educatie era până nu demult pe locul1 în lume. Este pe 5 acum. Oare de ce?

   • Este părerea dvs și v-o respect. Eu nu cred ca am luat din niciun sistem cu adevărat, cred ca pur și simplu am amestecat la nimereala lucruri din fiecare.

 • Eu cred ca fiecare dintre noi isi pune problema fericirii dar nu toata lumea o expune .Mai exista si presiunea sociala ca sa nu mai zic de cea familiala care incearca sa iti induca modelul fericirii : fii fericit daca ai o anumita suma de bani,daca mergi in concedii sofisticate (la asiatici cat mai multe obiective turistice in cat mai mult timp),daca ai nu stiu ce Masina si lista poate continua .Ce este in sufletul fiecaruia dintre noi si ce ne-am dori cu adevarat este o cu totul alta poveste si Putini dintre noi au curajul sa iasa din multime si sa spuna :asa nu !

 • Unul din punctele forte al sistemului comunist a fost invatamantul.
  Romania era locul 2 in lume, dupa Rusia, la toate olimpiadele de stiinte exacte.
  De ce ? Foarte probabil si disciplinei riguroase care se aplica in scoli.
  Acum invatamantul este in involutie, pt ca nu mai exista interes la cei tineri.
  Parintii sunt cei care pot sa invete pe copil ce este cu adevarat important in viata.
  Dar sunt putine familiile in care parintii mai au autoritate asupra copiilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top