Mie îmi este clar că unul din lucrurile pentru care copiii noștri și tinerii din ziua de azi, în general, sunt norocoși este faptul că au deschidere către discipline și activități despre care noi nu vedeam nici măcar în filme. Public speakingul si debate-ul, cumva două surori bune, se află printre ele, în capul listei, aș spune. Pentru că, azi, mai mult ca oricând, avem nevoie de oameni care să își susțină ideile cu argumente logice, solide, adresate gândirii critice și capacității de reflecție, auto-reflecție, procesare a informației. Și iată, că, acei oameni se conturează frumos printre tinerii români, pentru că România este campioană europeană la debate.
Liceenii români, în top la debate
Peste 500 de spectatori au fost prezenți și peste 1500 au urmărit live transmisiunea de pe pagina ARDOR a Finalei Campionatului de Dezbateri pentru Liceeni desfășurată ieri, duminică 2 martie, în Aula Magna a Politehnicii București, unde echipa României s-a înfruntat în idei cu reprezentanta Sloveniei, pe moțiunea ”Ar fi în interesul Republicii Moldova să urmărească unirea cu România”. După o dezbatere strânsă, cu o decizie la limită 4-3, titlul de campioni europeni a ajuns anul acesta la Slovenia, Team Romania 2025 obținând pentru al doilea an consecutiv titlul de vicecampionă europeană.
Gala Finală a încununat un turneu european organizat în premieră în țara noastră de către Asociația Română de Dezbateri Oratorie și Retorică (ARDOR) și International Debate Asociation (IDEA), care a început joi 27 februarie cu vizite ale delegațiilor din străinătate la Senatul României și la Muzeul Național Cotroceni. La competiție au luat startul 34 de echipe din 22 de țări europene, iar vineri și sâmbătă au fost zile cu 6 runde de calificare, a câte 17 meciuri pe rundă, în total 102 dezbateri pe teme incitante, sociale, politice sau economice, iar duminică au fost rundele eliminatorii, optimi de finală, semifinale și Gala Finală.
Asta da mândrie națională!
Partenerii publici ai evenimentului au fost Universitatea POLITEHNICA din București, Senatul României, Muzeul Naţional Cotroceni, PROEDUS, Primăria Municipiului Bucureşti, iar cei privați: World Vision Romania, Scoala de Valori, English Kids Academy, Organizația Umanitară CONCORDIA, Camera Notarilor Publici. Datorită implicării acestora, experiența oaspeților a fost presărată cu surprize plăcute, atât vizite la obiective reprezentative din Capitală, dar și pachete de start pentru fiecare participant cu rucsac, termos, agendă, pix, markere, plus premii consistente pentru câștigători, atât pentru cei individuali, cât și pentru echipe, inclusiv laptopuri pentru echipele finaliste, dar și ghiozdane, boxe, ceasuri, căști, pături, perne, cronometre.
Daniel David, Ministrul Educației, prezent la deschiderea evenimentului
”Am fost onorați de prezența la deschiderea evenimentului a domnului Daniel David, Ministru al Educației și Cercetării în Guvernul României și a doamnei Mihaela Nabăr, director executiv World Vision și consilier onorific al Ministrului Educației și Cercetării, dar și a domnului Sorin Costreie, prorector al Universității București și consilier al Ministrului EducațieișiCercetării, la închiderea acesteia.
Mulțumim tare mult partenerilor publici și privați fără de care evenimentul nu ar fi avut amploarea și recunoașterea internațională de care deja are parte, cei mai mulți dintre participanți mărturisind că am setat așteptări foarte înalte pentru viitoarele competiții internaționale. Mulțumiri speciale se cuvin senzaționalei echipe de CA / TAB / EQ, numeroșilor arbitri internaționali, tuturor participanților din cele 22 țări europene și bineînțeles IDEA, forul tutelar mondial al dezbaterilor.
Felicităm echipa Sloveniei, Campioana Europei în acest an și felicităm pe toți debaterii de top care au performațe în aceste zile la București”, a declarat Mădălin Guruianu, Președinte ARDOR.
Eu zic celebra vorbă „viitorul sună bine” și îmi declar admirația pentru generațiile de tineri care spun DA unor astfel de activități!
Dacă vrei să mă susții în creșterea noii pagini de Facebook (cea veche mi-a fost furată în mod irecuperabil), te invit să o apreciezi.