Now Reading
De sezon: Unde mâncăm în 2 Mai și Vama Veche?

De sezon: Unde mâncăm în 2 Mai și Vama Veche?

restaurante în 2 Mai și Vama Veche

E de bon-ton să mergi în Vama Veche. Dacă ai obosit de aglomerația stațiunilor și vrei prețuri mai domolite, te duci în 2 Mai. Cele două sate de la mare, că stațiuni nu vreau să le zic, sunt pentru mine imaginea copilăriei. Am crescut pe plaja din 2 Mai, pe vremea când era mare și aproape goală, iar în Vamă se ajungea de-a lungul malului. În Vamă nu era nimic. Doar o plajă enormă, populată în majoritate de nudiști și cazare la gazdă, la curte. Prin ’90 și un pic a apărut Bibi, o cârciumă de stuf în mijlocul plajei, apoi am pierdut socoteala.  M-am trezit, niște ani mai târziu, că 2 Mai-ul e lăsat în paragină și în Vamă Merțanele albe ridică norii de praf, printre hotelurile de 3-4 stele, cu balustrade de aluminiu, Eforie-style.

Alți ani mai târziu, lucrurile s-au domolit puțin. 2 Mai-ul parcă s-a mai pus pe picioare, iar în Vamă s-a făcut ceva mai liniște. Norii de praf nu mai sunt așa negri și aerul boem revine timid. Am trăit anul ăsta o Vama Veche pe care nu o cunoșteam și am început s-o iubesc un pic.

Dincolo de schimbări, 2 Mai-ul și Vama au rămas singurele localități de pe litoralul românesc în care calc de bunăvoie și cu plăcere.  Am, pentru fiecare din ele, o listă de restaurante în care am mâncat de-a lungul anilor. Unele s-au păstrat la fel, altele s-au schimbat, unele au apărut, altele au falimentat demult.

Pentru că știu că multă lume fuge la final de săptămână la mare și o parte alege sudul litoralului, pun aici impresiile mele. Dacă aveți completări la lista de restaurante în 2 mai și Vama Veche, le aștept cu drag.  Eu am trecut doar locurile unde am mâncat în ultimii ani, iar în cazul Vamei, chiar anul ăsta.

Restaurante în 2 Mai și Vama Veche

La Petya, 2 Mai

Petya este băiatul uneia dintre gazdele la care am stat în 2 Mai, iar restaurantul este amplasat chiar în curtea în care mi-am petrecut o parte din verile copilăriei, în centru, la strada principală. Când avea doar mesele din interior și pe cele de pe trotuar, spațiul era principala plângere pe care o aveam, dar de când s-au extins și în curte, lucrurile stau mult mai bine. La Petya poți să mănânci niște icre senzaționale, un pește bine gătit, midii pane, tocăniță de rapane, borș de pește și alte feluri de ciorbă, mâncăruri gătite sau preparate la grătar. Șefă la bucătărie e chiar soția lui Petya, o gospodină desăvârșită. Mâncarea nu e cu pretenții, dar e gătită „ca la mama acasă”.

Dinamo, 2 Mai

Este un restaurant vechi, cu tradiție în 2 Mai. Amplasarea îmi place cel mai mult, pentru că, deși este la strada principală (dincolo de centru, spre Vama Veche) este așezat într-o curte umbroasă și răcoroasă. Mâncarea e bună, dar în unii ani au avut ceva fluctuații de calitate. În principiu, găsești tot meniul „clasic”: ciorbe de tot felul, șnițele, grătare, pește și scoici, papanași, clătite și ce mai pune românul în oferta restaurantelor.

Acvamarin, 2 Mai

Este deschis de câțiva ani, chiar pe plaja de la campingul din 2 Mai și este considerat restaurantul „de fițe” din 2 Mai. De fițe, de nefițe, mie îmi place și cum arată și ce mâncare găsești acolo. Măslinele pane, șnițelul în crustă de semințe, supele creme și  specialitățile din pește sunt recomandările mele.  Au și salate și paste, iar faptul că meniul nu e chiar unul „tradițional” pe mine m-a câștigat.

Complex Perla, 2 Mai

Este situat tot pe plajă, în camping și este un restaurant cu autoservire, adică fără prea mari pretenții. Prețurile sunt considerabil mai mici decât în alte părți și opțiunile includ ciorbe, mâncăruri gătite, șnițele și carne la grătar.

În Vama Veche, oferta e mult mai variată decât la 2 Mai, cu restaurante atât pe strada principală, care coboară la plajă, cât și pe „faleză”.

Lyana (fost La Mitocanu’), Vama Veche

A fost locul în care am mâncat de cele mai multe ori anul ăsta, pentru că au niște perne foarte confortabile și personal foarte drăguț. Porțiile sunt mai mult decât îndestulătoare  și au opțiuni variate și pentru mic dejun – niște omlete bune și mari  și tot felul de „accesorii”. Midiile pane sunt foarte bune, la fel și puiul la ceaun „sufocat” de cartofi prăjiți. În meniu mai există și puiul îndrăgostit, dar și puiul „violat”. Deserturile sunt uriașe și abia pot fi „dovedite” de un singur om.

Omleta țărănească de la Lyana

Sașa, Vama Veche

Este situat vizavi de Lyana, adică chiar pe plajă și face parte din același „lanț”, împreună cu „La Stuff”, care este lângă el. Meniul este un pic mai pretențios, adică găsești  și omletă cu avocado, jumătăți de avocado umplute cu ou, burgeri, balmoș de scoici, pizza și tot felul de deserturi tare pofticioase. Mâncarea e foarte bună, muzica un pic prea tare pentru gustul meu, dar compensează priveliștea directă către mare.

Burger decopertat, La Sașa
Balmoș de scoici, La Sașa

La Canapele, Vama Veche

Este situat pe strada principală și este unul din locurile renumite din Vamă. Este destul de aglomerat, iar faptul că e semi-acoperit face să devină un pic prea cald. Salatele sunt imense și bune, pastele bine gătite și au tot felul de cocktailuri care arată delicios. Noi am băut o chestie care se chema „borcanul casei” sau așa ceva și a fost bun de tot. Au un meniu extrem de variat, mare belea pentru indeciși.

Papa La Șoni, Vama Veche

Este situat pe plajă și este un restaurant cu tradiție și renume în Vamă. Am mâncat prima oară anul ăsta, dar recunosc că nu m-a dat deloc pe spate. Preparatele de la autoservire nu erau grozave – cartofii prăjiți au fost de nemâncat, iar când i-am spus asta fetei care servea, a dat din umeri și a spus că îi pare rău. Mâncărurile de la cazan ce au mai salvat situația, dar nu încât să mă facă să revin.

La Frontiera, Vama Veche

Este chiar lângă Lyana și are mese și în interior și pe terasă. Sunt renumiți pentru pizza. Eu am mâncat midii pe plită cu mămăligă. A fost bun, dar timpul de așteptare prea lung și personalul cam neamabil și depășit de cerere.

La Cherhana

Situat pe plajă, lângă „Dincolo”, este restaurantul pe care Trip Advisor îl indică pe prima poziție. Nu am apucat să mâncăm la ei, pentru că era mereu foarte aglomerat și nici vremea ploioasă nu ne-a ajutat deloc. Recunosc că mi-a lăsat gura apă de fiecare dată când am trecut pe acolo și am văzut peștii și midiile sfârâind pe grătare. Chiar cred că merită măcar o masă, e clar în plan data viitoare.

Papa Bun sau Locul cu clătite din Vamă 🙂

De fiecare dată când am stat în 2 Mai, am făcut măcar un drum în Vamă, special pentru clătite. Cu denumiri simpatice, combinații inedite de umpluturi și o coadă lungă care le confirmă calitatea, clătitele de pe strada principală rămân un simbol al Vamei ultimilor ani.

Cam astea sunt sugestiile mele pentru restaurante în 2 Mai și Vama Veche. Cum spuneam, lista rămâne deschisă.

See Also

Citește și

Mini-vacanță în Bucovina. Obiective de văzut cu cei mici

Pastel Chalet și Vama Buzăului, perfect pentru familii și cupluri

Ferma Club. Relaxare de patru stele în condiții de fermă

Destinații de o zi aproape de București. Cetatea Poenari

Vacanță în Lefkada cu copiii. Ce ne-a plăcut și ce nu pe faimoasa insulă

Dacă vă plac articolele mele, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.

Sursa foto copertă – Freepik.com

View Comments (4)
  • Buna. Eu in fiecare an i care merg in 2Mai nu ratez sa mănânc la Micul Golf. Stiu sigur ca pestele e proaspăt si muzica e bună.

    • Ultima oara, acum cativa ani, am avut o experienta neplacuta cu niste fructe de mare, aveau un gust oribil – bine, veneam si dupa Grecia, ce-i drept :-D. Dar da, mama mea manca frecvent acolo si era foarte multumita! Multumesc, Giorgiana!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top