Now Reading
Învățământul în lume, episodul 22. Școala în Finlanda

Învățământul în lume, episodul 22. Școala în Finlanda

școala în Finlanda

Iată că, după multe  episoade, în care am călătorit în toată lumea, pe aproape toate continentele, am ajuns și la cea mai dorită țară, cu cel mai lăudat și râvnit sistem de învățământ. Astăzi aflăm cum este școala în Finlanda de la Dorina Lefter, mama unei fetițe elevă în clasa I, a unui băiat în clasa a VI-a  și a unui băiat de 4 ani, care merge la grădiniță. Dorina este stabilită de 10 ani în Helsinki, iar copiii au mers la școală doar acolo.

Școala în Finlanda. Înscrierea

Înscrierea la școală se face în luna ianuarie. Școala a fost aleasă de noi, învățătorul nu se alege de către părinți. Cei care nu sunt cetățeni ai țării sunt introduși în clase normale cu ceilalți copii, doar că au ore extra de limbă – în cazul nostru limba finlandeză. Testează mereu copiii să vadă la ce nivel au ajuns, iar dacă ei consideră că nu este cazul, nu se continuă cu orele de limbă extra.

Structură, număr de copii în clasă

Structura după care funcționează școala în Finlanda este: clasele I-VI, apoi VII-IX, după care se merge la liceu. În clasele I-VI au învățător, dar aproape la fiecare materie au și alți profesori ca ajutor. De exemplu, la clasa unde învață fetița Dorinei (clasa I), în afară de învățătoare,  există alte patru persoane care fac diferite activități cu copiii.

În clasă sunt aproximativ 20 de copii.

Programul zilei

În clasele I-IV, programul este cam de 4 ore pe zi. O oră durează 45 de minute, celelalte 15 sunt pauză. Pauza mare în care se mănâncă durează 45 de minute. Copiii mănâncă în clasă, unde li se aduce zilnic mâncare caldă. Mâncarea se face în același loc pentru toate școlile și grădinițele din Helsinki, meniul este același pentru toată lumea.

În pauze se iese obligatoriu afară, indiferent de vreme, iar copiii sunt supravegheați în permanență

Există afterschool unde copiii își pot face temele, dacă vor. Acolo se joacă, mănâncă o gustare, fac diferite activități. De asemenea, pleacă la film sau la teatru. Există cursuri opționale. Unele sunt gratuite, altele se plătesc.

Dacă întârzie copilul, părinții trebuie să informeze școala.

Nu există absențe, pentru că este exclus ca această informare să nu aibă loc.

Comunicarea cu profesorul se face prin mesaje scrise, în cazul în care copilul lipsește sau profesorul are ceva de comunicate părinților. La fiecare patru luni se face o ședință individuală părinți-profesor, unde se discută despre evoluția copilului.

La directorul școlii se ajunge doar dacă sunt probleme sau dacă un copil dorește să schimbe școala sau materiile pe care le studiază.

De exemplu, în clasa a III-a, fiul Dorinei a ales să învețe limba germană, iar în clasa a VI-a a hotărât că nu mai este interesant și a vrut să renunțe. Acest lucru s-a rezolvat printr-un simplu mesaj trimis directorului.

Școala în Finlanda. Sistem de notare și teme pentru acasă

Sistemul de notare până în clasa a IV-a este cu calificative, apoi primesc note. Temele sunt  foarte foarte puține. La început au, de exemplu, 2 rânduri la limbă maternă, unul, maximum 2 exerciții la matematică și eventual un text mic de citit.

Sunt încurajați să citească. Încă din clasa I, fiecare copil are card la bibliotecă, unde poate să meargă să închirieze cărți. În weekend nu există teme.

Aici se spune că timpul liber se petrece în familie și pentru activități sportive, nicidecum făcând teme

Există consiliere psihologică permanentă în școli, iar copiii sunt testați periodic prin diferite metode, pentru a descoperi dacă există probleme. Dorina povestește că, la o ședință de consiliere i s-a spus că fetița ei este mereu supărată. Problema era între copii, dar cadrele didactice au observat imediat și au anunțat părinții. Există o asistenă în școală, la care copiii se pot duce pentru absolut orice problemă.

Copiii cu nevoi speciale merg și în clase cu ceilalți copii, dar au și clase speciale, în funcție de specificul afecțiunii pe care o au.

Există și copii violenți, care sunt supravegheați mai atent.

Cum se încurajează aptitudinile și dorințele copiilor

La școală, copiii fac diferite activități, din care își dau seama ce le place cu adevărat. Dacă spun la școală că au anumite preferințe, ei sunt încurajați să le urmeze. De exemplu, băiețelului Dorinei începuse să îi placă pianul. I-a comunicat acest lucru profesoarei și i-a spus că ar vrea să învețe melodia preferată a lui mami la pian. Profesoara a stat cu el în fiecare zi în pauză, timp de o săptămână și l-a învățat melodia respectivă.

Fiica Dorinei este pasionată de desen și de fiecare dată când cere ajutorul profesorului să realizeze anumite desene, îl primește.

Toți copiii sunt încurajați și ajutați să învețe într-un mod plăcut, interesant și atractiv pentru ei

Copiii stau în bănci, dar au și multe activități care presupun mișcare liberă

În clasele primare învățarea este extrem de lejeră, copiii sunt încurajați în permanență și ajutați, se caută mereu să li se găsească pasiunea, ceea ce îi motivează sa învețe. Copiii mai mari, trecuți de clasa a 4-a sunt implicați în diverse proiecte gândite chiar de ei.

Fiul Dorinei, împreună cu alți 3 colegi a trebuit sa înființeze propria firmă, să aibă logo, să gândească produse. Banii din ceea ce vindeau erau donați către școală. Ei au ales să facă pizza și smoothie. Tatăl băiatului a făcut acasă pizza, iar băiatul venea cu bicicleta să ia pizza de acasă și o livra la școală. Colegii lui au vândut smoothie făcute de ei. 2 ore a durat întregul proiect, iar copiii au fost extrem de impresionați de ceea ce au reușit să facă. Copiii sunt ascultați, se ține cont de părerile lor.

Se fac ore de religie, fiecare are dreptul să aleagă ce religie dorește să facă copilul său, în funcție de religia de care aparține. Copiii Dorinei fac religia ortodoxă.

Școala în Finlanda. Vacanțe și costuri

Vacanța de vară durează aproximativ 2 luni și jumătate, iar cea de Crăciun are două săptămâni. Mai este o vacanță  de o săptămână de ski în luna februarie și o vacanță de Paște, care poate dura și doar 3-4 zile.

În timpul școlii, se iese foarte mult cu copiii în afara școlii

Se fac ieșiri la teatru, la film, la operă sau se realizează tot felul de activități în afara școlii. Pentru aceste ieșiri,  există însă un sistem foarte interesant de colectare a banilor. De Crăciun sau alte sărbători, se organizează câte un bufet la școală, unde fiecare părinte pregătește câte ceva, preparatele sunt vândute, iar banii sunt colectați într-un fond al asociației de părinți a școlii. Părinții sunt informați în permanență care este situația contului. Copiii mai pot face felicitări, pe care le vând apoi și dau banii respectivului fond.

Până la 18 ani, școala este gratuită. Nu există costuri

Citește și

Școala în Elveția

Școala în Singapore

Școala în Olanda. Școala internațională

Școala în Anglia

Școala în America

Școala în Germania

Școala în Franța

Școala în Suedia

Școala în Australia

Școala în Belgia

Școala în Canada

Școala în Irlanda

Școala în Austria

Școala în Irak. Sistemul Cambridge

Școala vieții în insula Fanning

Școala în Italia

Școala în Luxemburg

Școala în Norvegia

Școala în Dubai

Școala în Spania

Școala în Portugalia

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Sursă foto – finland.fi

View Comments (6)
  • Deci asta e secretul finlandezilor :5 oameni la 20 de copii!Pai asa pot sa-mi inchipui si eu ca se poate fara teme!Sau doar cu un minim.Copii au timp sa fixeze cunostintele in clasa.Deja m-am gandit sa ma ofer voluntar la scoala fetitei mele !Poate asa am face un pas spre minunata scoala fara teme !Si…apropo !aici in Germania chiar sunt oameni care se ofera voluntari si ajuta copii la citit si socotit in timpul programului scolar.Pe rand copii sunt scosi din clasa si citesc individual sau socotesc .Cred ca e un prim pas care s-ar putea face in Romania !

    • Da, asta e unul din secrete. Cred ca mai au multe. Totul pare sa se desfasoare intr-o normalitate absoluta, incusiv atragerea parintilor in procesulde invatare. Pai la noi si daca s-ar gasi acei parinti care sa vrea sa mearga voluntar sa ajute la clasa, ne-am ingropa in hartii pana sa ajunga sa se intample efectiv

  • Nu prea cred ca-ti trebuie vor hartie sa te duci sa ajuti la clasa !Cred ca ar fi interesant de intrebat.Asa…macar sa stim unde ne aflam !

    • Ca sa intri in scoala sa faci ceva la clasa iti trebuie. Eu daca tin atelier trebuie sa faca invatatoarea o mie de hartii . Dar ar fi o idee de investigat

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top