Au trecut primele săptămâni ale anului, au fost uitate promisiunile, ba chiar și obiectivele încep să pălească. Uite-te în oglindă și spune-mi sincer: ți-ai luat mult promisul timp pentru tine? De citit, de uitat pe o revistă, de cumpărat, de coafor, de o baie relaxantă, o manichiură, o carte bune. Este că ți-ai propus la începutul anului asta?
Toate ne propunem să ne punem măcar o zi pe săptămână în fruntea listei de priorități. Problema e că pe drumul de la intenție la realitate ne mănâncă sfinții – grijile zilnice, șirul lung de „trebuie”, nevoile copilului, sarcinile casei, serviciul, soțul, nu mai zic, că știm bine.
Eu știu bine ce am de făcut în teorie, practica mă omoară
Și pe agendă dacă îmi scriu timp pentru mine, rareori mă opresc la rândul respectiv. De cele mai multe ori tai toate celelalte și timpul meu rămâne neatins, perfect scris pe hârtie, dar inexistent în realitate.
Așa că m-am dus la Otilia Mantelers și am întrebat-o Cum să ai mai mult timp pentru tine, care e primul pas să materializezi intenția, ce e de făcut?
Ea a mers mai departe și mi-a dat nu unul, ci patru pași simpli de acțiune. Sper ca răspunsul ei să ne ajute pe toate să ne facem loc pe lista priorităților.
Otilia Mantelers despre grija femeii și a mamei față de propria persoană
Toate femeile mame știu că le face bine și lor și familiei ca ele să aibă grijă de nevoile lor.
Eu cred că una din nevoile noastre principale este aceea de a ne ști copiii în siguranță fizică și emoțională. Vrem să știm că le e bine.
De aceea, atunci când noi vrem să facem ceva pentru noi, când vrem acele 5-10 minute sau chiar o seară întreagă, pasul 1 este să aranjăm să îi fie bine copilului.
Spre exemplu, îmi pot ruga soțul să stea cu el, sau pe mama, sau o prietenă, sau pot duce copilul la o prietenă. În felul acesta, eu știu că el stă cu cineva de încredere și se simte bine. Eu am observat că ajută să ne punem pe noi însene în agenda noastră, literalmente!
Pasul doi este să văd ce sentimente apar atunci când încep să fac ceva pentru mine.
Apare vinovăția că mă pun pentru o seară pe primul loc? Că mă distrez și copilul suferă? Teama că nu merit să mă simt bine? Că o mamă are doar datorii și drepturi nu? Dacă fac listening partnership cu o persoană care mă ascultă, sau merg la terapie, mă ajută să văd care e rădăcina acestor emoții care apar. Oare cineva m-a făcut să mă simt responsabilă de toate certurile din casă? Sau de fericirea bunicii? Sau la mine în casă motto-ul a fost „mai întâi munca și apoi distracția”?
Pasul trei este să implementez proiectul acesta numit „mami are timp pentru ea”
Și să încerc să îl fac în mod regulat. Să îl monitorizez. Aș vorbi cu partenerul de cuplu despre acest proiect, pentru că am nevoie de sprijinul lui. Este greu pentru o femeie care acum începe să aibă grijă de sine, să facă acest proiect fără susținerea partenerului și a celor dragi din jur.
Pasul patru este că vom realiza cât de bine ne face să ne oferim ceea ce avem nevoie
Cum ne umplem cupa și simțim că existăm și pentru noi însene. Și cum din acea cupă avem ce dărui copilului și partenerului. Și cum, din acest gest al nostru de a ne dărui nouă însene, copilul nostru învață și el să își respecte nevoile.
Așadar, te sfătuiesc să îți iei agenda și să treci acolo timp pentru tine.
Fă o listă cu lucruri care îți fac plăcere și pe care le amâni demult. Începi cu lucruri mici – 15 minute de lectură, o cafea savurată pe îndelete, eventual cu ochii pe geam, o întâlnire cu o prietenă dragă. Treci apoi la lucruri mai mari, va fi mult mai ușor să accepți că lipsești o oră de acasă pentru o ședință de masaj, de exemplu, dacă ai antrenament deja.
Să vedem, cine se pune pe lista de priorități astăzi?
Dacă vă plac articolele mele, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Citește și
Exercițiul care mi-a schimbat, la propriu, viața
Exercițiu de prezență conștientă
Iubește femeia care învață să nu fie mamă
Tu mai știi cum miros salcâmii?
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Sursa foto – pexels.com