Now Reading
Viața în California prin ochi de mamă. Soare și surprize de tot felul

Viața în California prin ochi de mamă. Soare și surprize de tot felul

Iubesc poveștile de viață. Ele  dezvăluie oameni minunați, puternici, pe care chiar dacă îi cunoaștem, nu reușim să îi „deslușim” pe deplin, până nu le cunoaștem viața în spatele cortinei.  Am invitat astăzi o mămică foarte dragă mie, să ne povestească despre cum este să îți pui viața în câteva valize, să îți iei toddlerul de mână și să îți urmezi soțul la capătul Pământului. Cum este viața în California, cu bune și mai puțin bune, ne spune Raluca Loteanu, blogger la Suflet de mămică și Playful notes, blogul în limba engleză, pe care Raluca l-a pornit la scurt timp de când a ajuns în America.

Îmi amintesc și acum momentul când am ajuns pe aeroportul din San Francisco împreună cu Bogdan. Eram amândoi obosiți după zborul lung. El stătea așezat pe troller-ul lui mic și colorat și privea cum se învârte banda de bagaje din fața noastră. La un moment dat, m-a privit cu ochișorii lui somnoroși și mi-a spus senin: „Uite, mami, am ajuns la noua noastră casă!”.

Apoi mi-a zâmbit, sincer și inocent, cum numai copiii pot să o facă. Așa a început viața în California.

Cuvintele lui din acea seară mi-au rămas mult timp în minte, pentru că atunci am simțit pentru prima data cât de reală era schimbarea care se petrecea în viețile noastre. Abia câteva săptămâni mai târziu am putut și eu să simt cu adevărat acest loc că fiind nouă mea casă.

Nici un moment nu mi-am imaginat cum va fi viața noastră în California, nici nu am avut așteptări legate de experiența pe care o vom trăi aici.

Am pornit la drum cu inima deschisă și cu o imensă dorință de a ne bucura de tot ceea ce ne poate oferi frumos această schimbare. Acum, după cele 4 luni petrecute aici, pot spune că mutarea asta ne-a oferit mai mult decât aș fi crezut vreodată!

Adaptarea nu a fost tocmai ușoară pentru mine și a durat ceva timp până să îmi regăsesc echilibrul

Primele zile au fost pline de sentimente contradictorii, între fericirea de a fi din nou alături de Adrian (care plecase cu o luna și jumătate înaintea noastră) și teama că nu mă voi simți împlinită aici. Treptat însă, pe măsură ce a trecut timpul și am descoperit mai pe îndelete locul, am început să îl îndrăgesc tot mai mult și să îl simt tot mai familiar.

Mă fascinează să descopăr viața americană așa cum este ea cu adevărat, mai presus de toate ideile preconcepute pe care multă lume le are despre ea. California este un stat aparte din multe puncte de vedere. Zona în care locuim noi  – Silicon Valley – este unul dintre cele mai multiculturale locuri din America, așa că avem ocazia de a descoperi mereu lucruri noi.

Mă întreabă deseori oamenii cum este viața în California și sincer nu știu ce să le răspund. Eu sunt îndrăgostită de plajele de aici, de plimbările prin natură cu alei frumos amenajate, de vremea minunată care ne permite să stăm jumătate de zi pe afară în orice perioadă a anului, de fiecare loc nou pe care îl descoperim în călătoriile noastre. Însă, ca orice alt loc din lume, California are plusuri și minusuri pe care fiecare om le cântărește altfel. Eu pot spune doar ce îmi place sau displace la acest loc, dar este greu să conturezi în cuvinte experiența completă.

De multe ori mi se pare că viața aici se desfășoară în alt ritm

Oamenii sunt mai relaxați și cred că atitudinea lor m-a molipsit treptat și pe mine. 🙂 Privesc deseori în curtea școlii pe lângă care trecem des și văd copii alergând fericiți pe iarbă și făcând activități în curte în loc să își petreacă timpul în bănci. Mă uit la oamenii care își plimbă câinii pe lângă noi și nu pot să nu observ atenția pe care o acordă curățeniei lăsate în urma lor și grija ca animalul lor să nu îi deranjeze pe trecători. Parcurile sunt bine îngrijite și curățate în fiecare zi, iar oamenii respectă la rândul lor curățenia și îi învață și pe cei mici să o facă.

Multă lume face sport în aer liber. Sunt multe alei special create pentru alergare și mers cu bicicleta și în fiecare dimineață sunt pline de oameni dornici să facă mișcare. La locul de joacă nu mi s-a întâmplat niciodată să surprind scene neplăcute în care copiii să fie tratați urât. Nici nu am auzit pe nimeni să dea sfaturi, să exprime păreri nesolicitate sau să încerce să „corecteze” comportamentul copilului altcuiva.

Sunt lucruri mici, din viață de zi cu zi, dar gândindu-mă la mediul în care mi-aș dori să crească Bogdan, ele contează mult!

Pe de altă parte, viață în America ne-a adus provocări la care nu ne-am fi așteptat

Costurile în California sunt foarte mari, începând de la chirie și până la cheltuielile de zi cu zi. Am auzit deseori că mâncarea este ieftină aici. Asta este valabil dacă îți dorești să mănânci la fast-food sau să alegi mâncare ultra-procesată din supermarket-uri.

Un trai sănătos și o alimentație echilibrată vin cu costuri mult mai mari.

De asemenea, ne așteptam că într-o țară în care mamele nu beneficiază aproape deloc de concediu de creștere a copilului, sistemul de creșe și grădinițe să fie foarte bine pus la punct. Din păcate, în multe zone din America nu este așa! Deși sistemul de grădinițe este integral privat, deseori listele de așteptare pentru a înscrie copilul la o grădiniță bună pot însemna o perioadă lungă de așteptare, iar costurile sunt și ele pe măsură.

Tocmai de asta, aici sunt destule mame care renunță la carieră și rămân acasă cu copiii

Pe de o parte, acest lucru este benefic pentru copii, mai ales în primii ani de viață, dar pe termen lung categoric nu oferă șanse egale femeilor și bărbaților.

Un alt aspect care mi-a atras atenția este că în America încă sunt multe zone în care infracționalitatea și rasismul ating cote foarte mari și cred că asta este una dintre cele mai mari diferențe față de țările europene, unde problemele de acest gen sunt mult mai mici. Din fericire, noi am fost feriți de asta, pentru că în Silicon Valley atmosfera este mai prietenoasă și securitatea este mult mai bună decât în multe mari orașe americane.

Este greu să pui în balanță toate astea și să încerci să definești în câteva cuvinte cum este viața în America. Pentru noi, mutarea aici a fost o decizie pe care mă bucur că am luat-o și care simt că într-un fel m-a schimbat în bine.

Nu este ușor să fim la 10.000 km de casă și de oamenii dragi, dar din multe puncte de vedere este și foarte frumos să fim aici! Am trăit experiențe pe care altfel nu aș fi avut ocazia să le trăiesc, iar trecerea printr-o schimbare așa mare m-a ajutat să mă redescopăr și să primesc multe lecții de viață de la oamenii pe care i-am cunoscut aici.

Sunt fericită că Bogdan are șansa să trăiască experiența asta și sunt sigură că timpul petrecut aici îi va modela personalitatea și îl va ajută să fie mai deschis față de nou și mai tolerant cu cei din jurul lui.

Pentru noi mutarea în America nu este una definitivă, iar dacă la un moment dat vom simți că nu mai suntem fericiți aici ne vom întoarce acasă sau vom pleca spre alte meleaguri. Până la urmă, cred că asta este cea mai prețioasă lecție pe care mi-a oferit-o această mutare: să am curajul de a-mi urmă visele și să privesc orice schimbare ca o oportunitate de a învața lucruri noi și de a deveni un om mai împlinit!

Poveștile Ralucăi le găsiți pe blogurile ei ralucaloteanu.ro, cu pagina de Facebook aferentă și playfulnotes.com

Citește și

Un an sau doi. Cât stăm acasă cu copilul?

Când toți plecau, noi am decis să revenim. Povestea Mirunei Ioani.

Când o mamă pierde un copil, vorbele pot adânci durerea. Povestea Cristinei Buja

Săraca, așa tânără și cu burta la gură

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

 

 

View Comments (7)
  • M-am bucurat mult de poveste.

    Sotul meu este IT-ist si cand s-a nascut Miruna, fetita noastra, a avut sansa sa plece pentru 6 luni in Silicon Valley, insa pana la urma a decis ca e prea mare stresul sa ne stie singuri acasa si a ramas 🙂 Uneori insa mai ma intreaba ce zic de o mutare in state :-)) Cine stie pe unde ne va purta drumul pana la urma…..

    • Draga mea,
      Nu se stie niciodata ce surprize ne asteapta in viata 🙂
      Eu va doresc sa vi se intample ce e cel mai bun pentru voi!

    • Andreea, eu zic ca este o experienta pe care merita din plin sa o incercati! Mai ales in perioada cand esti in concediu de crestere a copilului si nu risti sa pierzi nimic daca nu iti place (in sensul ca nu trebuie sa iti dai demisia si poti reveni oricand in tara). Mai ales daca este vorba de doar o perioada determinata, eu zic sa incercati! Este un loc fain si poate fi o experienta frumoasa!
      Daca vreodata luati decizia asta si va pot ajuta cu vreo informatie, da-mi de veste! 🙂

      p.s. Eu sunt Raluca, cea care a scris articolul acesta de pe blogul Ioanei.

    • Raluca, sa nu spui niciodata niciodata :-). Stii cum e, niciodata nu stim de ceea ce suntem capabilil pana nu suntem in acea situatie

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top