Now Reading
Care e vârsta ideală la care un copil poate învăța să schieze?

Care e vârsta ideală la care un copil poate învăța să schieze?

Care este vârsta ideală pentru schi la copii? Se spune că există o vârstă potrivită pentru orice lucru și că ceea ce înveți în copilărie e bun învățat. Pe măsură ce înaintezi în vârstă este tot mai greu să asimilezi lucruri noi și să îți și iasă bine. Recunosc că eu nu sunt deloc o fire sportivă, tocmai pentru că nu mi-a fost cultivată această latură de mică. Dar am profitat din plin de înclinațiile în domeniu ale Pisicului consort și am recuperat pe cât posibil.

În cazul Anei, am ales să o familiarizăm cu sportul de la vârste mici, astfel încât să ajungă să i se pară firesc. Am povestit aici cum am procedat. Cred că momentul în care alegi un sport pentru copilul tău și modul în care el reacționează depinde mult de fiecare caracter în parte. Totuși, în cazul schiului, am observat, la Ana și la alți copii din jur câteva elemente comune.

La ce vârstă este bine să începi?

Ana s-a suit pe schiuri pentru prima dată la aproape 3 ani. A acceptat clăparii, ceea ce unii copii de aceeași vârstă nu acceptă. Arată ciudat, sunt grei și copiii se pot speria, de aceea recomand ca unul din părinți sau chiar amândoi să facă aceeași operațiune. Astfel, cel mic va vedea că nu este ceva ce poate răni. Ana a primit bine și schiurile, iar când a început să o tragă taică-su pe pârtie a fost cu hohote de râs. Râsul s-a stins rapid când a venit vorba să urce înapoi la deal pe clăpari, așa că experiența a fost una de scurtă durată. Din ce am mai observat și la alții, e ok să puneți schiurile copiilor în picioare de la 2-3 ani, dacă ei acceptă acest lucru, dar să nu vă așteptați la mare lucru. Se plictisesc, obosesc repede și nu înțeleg deloc rostul și cu atât mai puțin plăcerea în a practica orice sport.

Mogâldeață pe schiuri. Aproape 3 ani.

Care e următoarea etapă?

În următorul an, când Ana avea aproape 4 ani (îi lipseau câteva săptămâni), i-am luat ore cu un instructor particular. În primele două zile a fost ok. În a treia a fost cu refuz total de a merge la lecție. Am ascultat-o, am lăsat-o să plângă și apoi, cumva, tatăl ei a convins-o să mai încerce  o zi. Acela a fost punctul hotărâtor, iar următoarele două zile alături de instructor au fost pe placul ei total.

Important în etapa aceasta este să nu forțați copilul, să nu îl suprasolicitați – maximum două ore pe zi sunt absolut suficiente. Scopul este să ajungă să îi placă. Apoi, totul va decurge firesc. Să aibă un instructor individual ajută mult în această fază.

Când începe să schieze?

În al treilea an de la prima experiență, anul în care împlinea 5 ani, Ana a început cu adevărat să schieze. Cu noi, pe pârtii albastre și apoi chiar roșii. Am spus mereu și experiența mi-a confirmat-o, că dacă și părinții, sau măcar un părinte schiază, copilul o va face cu și mai mare plăcere.

5 ani. Alt nivel

Instructor privat sau școală de schi?

După cum spuneam, pentru prima experiență, instructorul individual este bun. Având atenția lui totală, copilul capătă încredere și se simte sigur pe mișcări pentru că le prinde corect de la început. În etapa următoare, însă, școala de schi îl va provoca să fie mai bun, îi va dezvolta spiritul de competiție (în sens bun), dar și de echipă, îi va da un sentiment de apartenență.

Trenulețul în drum spre școala de schi. Aproape 8 ani

Sfaturi privind vârsta ideală pentru schi la copii

  • Încercați să îl familiarizați pe copil cu echipamentul și cu sentimentul de a fi pe schiuri de la vârste mici. Dacă nu îi place, nu îl forțați!
  • Oferiți exemplul personal sau dacă nu puteți, măcar fiți alături de el în primele etape
  • Alegeți un instructor individual pentru început, mai ales la vârste mici
  • Încurajați-l și nu îl lăsați să renunțe la primul obstacol. Schiul nu este tocmai un sport ușor, presupune mult efort și plăcerea apare mai târziu
  • Țineți cont de unicitatea lui. Sunt copii care se descurcă din prima și chiar le place și copii care pornesc mai greu. Copii care ar petrece o zi pe pârtie și copii care după câteva ore vor la hotel sau vor alte activități. Noi am trecut prin toate etapele, dar recunosc că Ana s-a încadrat mai mult în prima categorie mereu. Sunt însă și copii pentru care mai puțin este suficient.
  • După ce începe să se descurce, alegeți o școală de schi. Cel puțin în cazul sportului, copiii învață mai bine în grup
  • Chiar dacă știe deja să schieze și se descurcă bine, nu renunțați la școală, dacă puteți. De fiecare dată are altceva de învățat. Niciun părnte, oricât de bine se pricepe, nu are tehnica și metoda unui instructor profesionist
  • În cazul în care și ceilalți membri ai familiei schiază, profitați din plin și practicați acest sport împreună
 • Nu vă alarmați dacă ați ratat primele etape. La orice vârstă de poate învăța

La voi cum a fost? V-ați pus copilul pe schiuri? Mi-ar plăcea să împărtășiți cu noi experiența și sfaturi, dacă aveți.

Citește și

Beneficiile unei tabere de schi

Când trimitem copiii în tabără?

La ski în România. Bușteni și Poiana Brașov

Vacanță la ski în Bulgaria

Cum îl ajuți pe copil să iubească sportul. 7 pași urmați de noi

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

View Comments (6)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top