Mini-vacanță de familie pe Valea Avrigului, o evadare care îți încarcă bateriile

După un final de 2018 cu entorsă la gleznă, Revelion acasă, mișcare limitată și un început de 2019 cu 2 săptămâni la domiciliu, cu varicelă la dublu, simțeam că mă sufoc. Propunerea Pisicului consort să „evadăm” într-un weekend prelungit a picat la țanc. N-am reușit noi să plecăm chiar pe 24, pentru că atelierul de scriere creativă de la Opera Comică pentru Copii s-a ținut, dar tot am prins trei zile aproape pline. Am ales ca loc Valea Avrigului, pentru că era între toate locurile pe care voiam să le vedem. Datorită unui înger de om, care știe cele mai faine locuri de pe Valea Avrigului și din Sibiu, am făcut cele mai inspirate alegeri și am petrecut trei zile de vis.

Mini-vacanță de familie pe Valea Avrigului

Unde ne cazăm?

Dacă vă cazați chiar în zona Avrig, e bine de luat în considerare o distanță cam de 20-25 de minute față de Sibiu. Noi nu am avut nicio problemă, a fost liber tot timpul și drumul chiar mi s-a părut bun. Mie mi-a plăcut foarte mult că am stat chiar în Avrig și aș recomanda fie Avrig, fie Valea Avrigului, unde sunt multe pensiuni. E o evadare, peisajele sunt frumoase, chiar și iarna și e liniște.

Pe Valea Avrigului, posibilitățile de cazare sunt multe. Prima noastră opțiune, din mai multe recomandări, a fost Pensiunea Ghiocelul, dar nu mai erau locuri, așa că ne-am reorientat către Palatul Brukenthal, situat chiar în Avrig. A fost o alegere foarte bună, locul e primitor și elegant, camerele spațioase, iar micul dejun inclus în prețul camerei este bogat și format din preparate locale.

Și în meniul restaurantului am găsit bunătăți

Recomand supa cremă de ciuperci, este din ciuperci crescute în grădina lor și este pur și simplu delicioasă. Ca desert, nu ratați papanașii. Vin cu un gem dulce acrișor de coacăze și smântână din aceea grasă și densă.

Supă cremă de ciuperci

Singurul impediment al camerei, din punctul meu de vedere, a fost că, fiind tâmplărie clasică, de lemn, mi s-a părut cam frig, cel puțin în prima seară. Dar eu sunt friguroasă, așa că nu sunt un etalon.

În rest, numai de bine despre palat, e o opțiune bună. Noi am plătit 180 de lei pe noapte pentru o cameră spațioasă și mic dejunul acela delicios.

Ce vizităm și ce facem pe Valea Avrigului și în împrejurimi?

Principalul nostru obiectiv a fost Castelul de lut Valea Zânelor

Nu apucasem să îl vizităm, așa că a fost primul pe listă. Am fost vineri după-amiază, aproape de ora închiderii – am ajuns în jur de 16.00. Fiind și iarnă era pustiu, ceea ce înțeleg că se întâmplă extrem de rar. Pe timpul verii e o coadă de mașini pe mulți kilometri și buluceală la intrare.

Biletul de intrare la Castelul de lut Valea Zânelor este 5 lei de persoană

Asta pentru că el funcționează deocamdată ca obiectiv turistic, hotelul și restaurantul nu sunt terminate. Arhitectura este într-adevăr spectaculoasă, e un loc minunat de făcut poze, măsuțele și scăunele tip buturugă de afară par desprinse din povești, iar râul întregește imaginea idilică. Nu atât de idilică mi s-a părut atitudinea patronilor și a fetei de la bilete, care ne-au răspuns destul de tăios când am întrebat de termenul de finalizare al hotelului, sau măcar al restaurantului. Este păcat, locul e chiar deosebit și ar fi probabil unui din cele mai căutate hoteluri din țară.

Zâne la Castelul de lut

De la magazinul de suveniruri de la Castelul de lut puteți lua obiecte cu un design ceva mai aparte – de la magneți de frigider până la semne de carte, jucării și chiar pături și pernuțe decorative. La prețuri destul de piperate, dar de o calitate superioară.

În aceeași incintă cu hotelul în care am stat, la Palatul Brukenthal Avrig se află și Muzeul Brukenthal

Spre deosebire de hotel, muzeul nu este încă restaurat și nu arată prea grozav, nici pe exterior și nici în interior. În interior, de fapt, nici nu se vizitează, există doar două expoziții permanente. Una dintre ele este o expoziție de haine medievale, în care turiștii se pot îmbrăca și pot face fotografii. Pe lângă costume, există și accesorii precum scuturi, coifuri, săbii, etc. A fost chiar distractiv să ne costumăm și să ne pozăm.

A doua expoziție este o expoziție de obiecte tradiționale săsești – mobilier, vase, paturi, lăzi de zestre. Sunt obiecte frumoase, păstrate bine, dar nu există și o „poveste” țesută în spatele lor. Este doar o doamnă care se ocupă de cele două expoziții, care oferă câteva informații, dar este departe de a fi un ghid turistic. Biletul de intrare la cele două expoziții este de 20 de lei de adult și 10 de copil. Noi trei am plătit în total 50 de lei.

Expoziție de obiecte medievale

Pe Valea Avrigului, una din activitățile specifice este echitația

La Pensiunea Ghiocelul există echitație de agrement, atât pentru copii,cât și pentru adulți. Au foarte mulți cai, frumoși foc și foarte bine îngrijiți și fac atât lecții de inițiere, cât și sesiuni de călărie pentru cei mai experimentați. Noi nu am știut că este nevoie de rezervare prealabilă – sunt foarte multe solicitări, așa că nu am mai găsit loc și se făcuse și destul de târziu, iar vremea nu era tocmai cea mai potrivită pentru o începătoare ca mine. Ana a fost un pic mai norocoasă. Îngrijitorul cailor i-a dat o cască potrivită pentru ea și a plimbat-o câteva ture acolo, în manej. I-a plăcut foarte mult, așa că am hotărât să venim împreună să călărim serios pe timp de vară. Cu rezervare prealabilă, desigur. În afară de echitație, la Pensiunea Ghiocelul se fac și plimbări cu trăsura sau sania trasă de cai, când este zăpadă destulă. Acum nu era, din păcate.

Echitație la Pensiunea Ghiocelul

La capătul Văii Avrigului, se află Poiana Neamțului, unde este o rezervație de cerbi

Noi am ajuns acolo pe ninsoare, tot drumul era acoperit de zăpadă și urcușul destul de anevoios pentru o mașină fără tracțiune integrală. Chiar și așa, mi s-a părut o zonă extrem de frumoasă, iar vara cred că este chiar spectaculos, pentru că se pot vedea mult mai bine cerbii din rezervație.

Unde am mâncat pe Valea Avrigului și în Sibiu?

În afară de Palatul Brukenthal, am mâncat pe Valea Avrigului la Pensiunea Ghiocelul, mâncare extrem de gustoasă, bine gătită și „cu gust”. Tot ceea am mâncat a fost delicios, de la ciorbe până la ciulamaua de ciuperci cu mămăligă, dar parcă prăjiturile de casă primite la final „au pus capac”, în sens bun, desigur.

Ciulama de ciuperci cu mămăligă

În Sibiu am descoperit, tot datorită prietenei Lidia, un loc magic

Restaurantul Lili’s, situat în Piața Mică, este un restaurant absolut fabulos

Au un meniu aproape intimidant de stufos, în care găsești băuturi delicioase – ciocolată caldă densă, cu diverse arome și toppinguri – Ana a încercat ciocolata caldă albă cu marshmallows, vin fiert, limonade cu tot soiul de arome, specialități de cafea și ceai.

Și mâncarea este variată și extrem de gustoasă. Eu sunt fan nachos și recunosc că la Lili’s am mâncat cei mai buni nachos din viața mea. Deserturile sunt și ele delicioase – multe tipuri de torturi, waffles și deserturi clasice. Dacă ajungeți prin Sibiu, nu ocoliți Lili’s, o să mâncați pe săturate la prețuri chiar decente (am încercat să fac o comparație cu Centrul Vechi din București, dar mi-a dat grav cu virgulă).

În Sibiu ne-am plimbat doar seara și nu am ratat Piața Mare – unde pe timp de iarnă este deschis un patinoar, Strada Cetății – cea mai frumoasă stradă din Sibiu și, bineînțeles, Podul Minciunilor.

See Also

Ne-a făcut tare bine evadarea noastră de weekend prelungit, iar Valea Avrigului este un loc care chiar merită, îl recomand pentru scurte (sau mai lungi :-)) vacanțe de familie.

Citește și

Brașovul, un oraș mereu surprinzător

Cum a fost la Hotelul de gheață de la Bâlea Lac

Pastel Chalet și Vama Buzăului, un loc perfect pentru cupluri și familii cu copii

Ferma Club. Relaxare de patru stele în condiții de fermă

Mini-vacanță în Bucovina. Obiective de văzut cu cei mici

Iași, un oraș fascinant. Ce poți vedea în două zile

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

View Comments (4)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top