Școala pare că a-nceput de-o veșnicie, alergătura și-a intrat în drepturi, noroc cu vremea că încă nu s-a burzuluit de tot la noi. Ne-a rămas în nări mirosul de mare, pielea e încă tuciurie bine și dacă ne chinuim puțin, scuturăm ceva nisip de prin sandale. De, ce să-i faci, avantajele vacanței târzii. Anul ăsta am ales să plecăm la început de septembrie în vacanță în Lefkada. Proastă decizie. Nu Lefkada, perioada.
Toată lumea pleca când nouă ni se lungeau urechile după mare și se apuca de treabă când noi azvârleam crema de plajă în valize. Facebook-ul abunda de poze cu nisip și cocktailuri colorate când noi ne târâiam prin căldură și de rechizite și liste de școală când noi ne aranjam colțul de la prosop să nu îl ia vântul.
Asta e, am decis totuși să privim partea bună și să ne bucurăm de o foarte așteptată vacanță în Lefkada. Am auzit atâtea de insula asta, că musai trebuia probată treaba pe propriile piei, viitor bronzate.
O mândrie maximă a fost că am reușit să încăpem în bătrânica noastră Corolla, fără să îi mai punem portbagajul deasupra și să ne și vedem dintre bagaje. Asta poate să însemne că am învățat, în sfârșit, să fac bagaje. Sau nu 🙂
Vacanță în Lefkada. Traseu
Am ales traseul Giurgiu – Sofia – Kulata – Salonic – Lefkada . Am făcut aproape 14 ore la dus și vreo 13 la întors, fără opriri majore, vreo 20 de minute de dezmorțire și încă vreo juma de oră când am rămas fără ulei în Grecia și am oprit să rezolvăm problema. Drumul mi s-a părut lung și obositor, poate am îmbătrânit eu, nu știu. Intrarea în Grecia mi s-a părut mult mai puțin spectaculoasă decât cea către Thassos, de la Makaza. Știu că acolo am fost extrem de impresionată de tufele de lendrii și vegetația mult mai verde și mai veselă. Pe aici totul mi s-a părut auster, chiar ușor trist.
Am plătit la taxe de autostradă de am amețit, în jur de 12-13 euro/dus și tot atât întors. E bine să aveți mărunt la voi. Impresionante tunelurile – multe, pe la vreo 40 le-am pierdut șirul, dar mai puțin plăcută lipsa benzinăriilor pe autostradă. Așa că alimentați și faceți pipi la ieșirea din Bulgaria sau ieșiți din autostradă și orbecăiți după benzinării. Un alt motiv pentru care să alimentați bine în Bulgaria este prețul combustibilului, care este mai mic decât în Grecia (în Bulgaria e cam ca la noi, în Grecia cam 1,2-1,3 euro motorina și până la 1,6 benzina).
Una peste alta, drumul nu a fost punctul forte al vacanței și parcă parcă mă gândesc dacă ne mai băgăm la drumuri așa lungi sau alegem avionul.
La întoarcere am avut de-a face și cu polițiștii bulgari și pentru 4 m de dat cu spatele am decartat 10 euro, sub amenințarea unei amenzi de vreo 500 (!) și carnet suspendat.
Vigneta în Bulgaria costă 15 euro pe o lună.
Cazarea pe insulă
Posibilitățile sunt nelimitate, evident. Ar fi bine să vă orientați spre partea de vest, acolo unde sunt plajele cele mai populare, ca să aveți mai puțin de mers. În zona de vest apele sunt mai agitate și un pic mai reci, iar în est sunt mai calme și mai calde.
Puteți opta pentru o cazare „jos”, adică la nivelul mării sau „sus”, pe munte. Noi am avut varianta a doua, o vilă închiriată în Nikiana, vila Diodati, situată fix în partea opusă de zona plajelor populare, ceea ce ne-a adus mulți kilometri în mașină pe zi. Priveliștea este de-a dreptul spectaculoasă atunci când stai pe munte, dar ca să urci și să cobori zilnic drumul ăsta omori un pic ambreiajul și îți trebuie abilități ceva mai avansate de condus, ca să iei cu bine curbele în ac de păr.
Plaje în Lefkada. Ce am văzut, ce ne-a plăcut
Atunci când luați în calcul o vacanță în Lefkada, să nu uitați că plajele cu nisip sunt rarități. Cele mai multe sunt plajele cu pietricele, ceea ce face absolut indispensabili papucii speciali. Noi nu am avut și ne-am cam rupt picioarele. Se găsesc și plaje amenajate (adică cu șezlonguri) și semi-amenajate (cu zone și de șezlonguri și de cearceaf) și plaje neamenajate.
Plaja Porto Katsiki
De departe cea mai promovată plajă din Lefkada. Dacă dai căutare după poze, 7 din 10 sunt de aici. Peisajele sunt absolut de vis, apa turcoaz, stânci fix ca în vederi, merită cei mulți kilometri făcuți – era cea mai departe plajă de noi.
Minusuri – prețul absurd al șezlongurilor – 15 euro/perechea, în condițiile în care prețul la celelalte plaje nu depășea 7 euro/perechea la plajele scumpe și atmosfera sufocantă. Peretele de stâncă din spate acționează ca un radiator și când bate soarele, adică mereu 🙂 ai senzația că te sufoci. Nu prea este de stat o zi întreagă.
Plusuri – peisajele absolut superbe și faptul că din 30 în 30 de minute, pe plajă vin doi angajați de la restaurantul de sus, care preiau comenzile de băutură și mâncare.
Tot aici am plecat cu salteaua pe apă – noi două pe saltea și Pisicu pe post de împingător 🙂 și am descoperit două plaje mici, pustii, dintre care una cu un nisip alb, aproape ireal de fin.
Plaja Akrogiali
Se află aproape de orășelul Sivota. Este o plajă micuță, cu pietre mari, cu podețe de lemn și șezlonguri între ele. Peisajul e frumos, foarte potrivit de snorkeling – mulți peștișori interesanți și stânci spectaculoase, este intim (cu condiția să găsești loc), iar restaurantul care este chiar lângă ea are mâncare f f bună.
Prețul sezlongurilor este 4 euro perechea, iar băuturile care se aduc direct pe plajă de la restaurant au prețuri decente.
Plusuri – intimitate, snorkeling, peisaj, restaurant bun
Minusuri – puține șezlonguri, e posibil să nu găsiți loc dacă nu ajungeți devreme.
Plaja Milos
Este în topul plajelor din Lefkada, în special pentru peisaj. Luați în calcul că până la plajă este de mers – urcuș și coborâș combinat cam 30 de minute. Plaja este neamenajată și sincer nu prea văd cum poți sta o zi întreagă acolo, fără băutură și mâncare și cărând umbrele și rogojini după tine. Noi am mers seara și am stat cam o oră, cât să facem niște poze.
Plaja Kathisma
Este și ea pe lista de plaje populare din Lefkada, dar mie personal mi s-a părut foarte comercială, un fel de Eforie mai spălată. Prețul șezlongurilor este de 7 euro/perechea
Avantaje – plajă lată; posibilitatea de a te da cu parapanta, apă turcoaz și peisaje frumoase.
Dezavantaje – restaurantul de pe plajă slăbuț, calamarii înecați în ulei și prețurile cam mari pentru ce oferă; foarte aglomerat și un aer prea comercial.
Plaja Pavezzo
Este chiar în Nikiana, așa că a fost singura plajă la care am ajuns și noi în 5 minute. 6 euro perechea de șezlonguri, beach bar, cu prețuri destul de mari. Un ponton de sărituri pentru copii, de unde se poate și pescui. Foarte multe pietre în apă. Nu m-a impresionat cu nimic, dar este ok.
Plaja Pefkoulia
Una din plajele care mi-a plăcut cel mai mult. Este situată în nordul insulei, aproape de orașul Lefkada. Are nisip, ceea ce este o raritate acolo. Este mare, lată și foarte puțin aglomerată. Șezlongurile sunt 5 euro perechea, restaurantul de pe plajă este decent, dar nu extraordinar, iar prețurile un pic mai mari.
Are și o zonă de cearceafuri și o zonă de nudiști.
Plaja Dessimi
Este în zona de est, la sud de Nidri. Este o plajă foarte micuță, semi amenajată – se pot închiria șezlonguri de la terasele de pe plajă, dar cei mai mulți turiști aleg să stea pe cearceafurile proprii. Se umple repede, pentru că este f f îngustă. Principala atracție este că poți merge – cu un caiac sau o hidrobicicletă închiriată sau înot la o grotă cu o plajă în interior. Parcarea la plaja Dessimi este de 1,5 euro/oră sau 6 euro toată ziua (mai mult de 4 ore)
Plaja Vassiliki
Este situată în sudul insulei și este populată de windsurferi. Este la întâlnirea apelor reci cu apele calde și bate foarte tare vântul, de aceea nu e prea plăcut de stat o zi întreagă. Orășelul Vassiliki în schimb este tare pitoresc, plin de tavernuțe specific grecești, așezate chiar pe trotuar. Am surprins acolo peisaje de vederi.
Croazieră pe mare cu vaporul. De evitat
În a treia zi am ales să luăm o croazieră cu unul din vapoarele de croazieră care pot fi luate din portul Nidri. Noi am optat pentru Nidri Star 1. Traseul este Porto Katsiki – Egremni – Kefalonia – Meganisi Cave – Skorpio, celebra insulă a magnatului grec Onasis.
Noi am plătit 35 de euro 2 persoane, copilul gratuit, pentru că eram un grup mai mare și am primit discount. Altfel, este în jur de 20 de euro/persoană.
Sincer, nu recomand croaziera. Este extraordinar de aglomerat pe vas și, în plus, noi am avut un ghinion teribil, pentru că marea era agitată și, în loc să mergem la primele două plaje – Egremni era fix motivul pentru care am luat croaziera, este cea mai frumoasă plajă din Lefkada, dar de la cutremurul de acum 2 ani nu se mai poate ajunge la ea decât pe mare – ne-am plimbat 3 ore pe marea agitată. Inutil să vă spun că jumătate din fețele turiștilor erau mov și toți stăteam cu punga la gură, fie și preventiv.
Ok, am avut noi ghinion, dar la banii dați pe croazieră mai puneți ceva și închiriați o barcă cu motor, cu care ajungeți pe ce plajă vreți voi și stați cât vreți. Este 60 de euro închiriatul și cam 30-40 de euro combustibilul. Ar reveni în jur de 50 de euro de familie pentru două familii.
De vizitat, în afara plajelor
Cascada Dimossari, aproape de Nidri. Se ajunge pe jos cam în 15 minute. Teoretic, se poate face și baie în ea, practic apa e foarte rece și nu prea e spectaculoasă. Dacă fluxul de apă ar fi fost mai mare, poate priveliștea ar fi fost alta.
Ce puteți cumpăra din Lefkada
În afara suvenirurilor clasice și a uleiului de măsline, Lefkada e renumită pentru miere. Cea mai bună se găsește în zona Porto Katsiki. Puteți lua miere de portocale, de cimbrișor, de salcâm, la prețuri pornind de la 5 euro borcanul.
Unde am mâncat foarte bine în Lefkada
Până acum credeam că nu se poate mânca prost în Grecia. De principiu cam așa și e, dar excepție fac unele taverne de pe plajă, unde uleiul e folosit în exces și preparatele nu au cine știe ce gust. Totul la prețuri măricele.
Am găsit însă și locuri unde am mâncat super bine.
Iubitoarea de dulciuri din mine nu poate să pună pe primul loc altceva decât un loc unde se mănâncă gaufre și prăjituri absolut senzaționale. Burgerul este și el genial și în general totul este foarte foarte bun.
Locul se cheamă Sivota Bakery Cafe, în Sivota și este pe locul 2 pe Trip advisor. Pe bună dreptate.
Tot în Sivota am găsit și un restaurant condus de o româncă, Medeea, care a deschis acum 3 ani taverna 12 Gods, împreună cu soțul ei grec. Recomand scoicile fierte, platoul grecesc, platoul de pește și vinul casei. Tot ce am luat a fost bun de tot, așa că nu cred că dați greș cu vreun preparat din meniu.
În Nidri am găsit un restaurant tare bun, dar nu mai rețin numele, este ultimul de pe faleză, chiar pe plajă. Seara atmosfera este minunată.
Tot în Nidri e de mers la Mamma Bear, un loc în care se mănâncă gaufre și clătite cu de toate, super bune, iar patronii sunt extrem de amabili și zâmbitori.
Costuri
Cheltuielile de drum sunt vigneta în Bulgaria – 15 euro pe o lună, autostrăzile în Grecia (aprox 25 de euro dus-întors) și combustibilul.
O masă la tavernă ne costa între 25 și 35-40 de euro pe toți trei. Dacă optezi pentru gyros sandwich poți scoate o masă la sub 3 euro de persoană, iar dacă alegi fructe de mare sau pește poți ajunge și la 20-30 de euro.
Cazarea depinde foarte mult. Noi am închiriat o vilă întreagă pentru 8 zile cu 2700 de euro 4 familii. Am auzit și de cazări mai ieftine, dar și mai scumpe pe insulă.
Ce ne-a plăcut cel mai mult în vacanță în Lefkada?
Peisajele și culoarea apei sunt punctele forte. Turcoazul ăla de vis l-am văzut doar în vederi, iar modul în care coboară muntele în mare îți taie răsuflarea.
Bucătăria grecească e irezistibilă și Lefkada nu face excepție.
Ce nu prea ne-a plăcut?
Drumul foarte lung și plajele cu pietre. În plus, în unele locuri mi s-a părut că lipsește aerul ăla specific de Grecia, pe care în Halkidiki sau Thassos l-am regăsit la fiecare pas. O fi fost lipsa lendrilor sau starea mea ușor melancolică, cine știe, cert e că mă așteptam la o Lefkada mai „grecească”
Ce ne-ar fi trebuit în plus?
Musai pantofi de apă
Cu siguranță o să ne întoarcem în Grecia, încă simt că mai are multe secrete pentru noi, poate chiar în Lefkada, deși acum sigur nu m-aș mai încumeta la un drum așa lung dintr-o bucată.
Citește și
Cu copilul în vacanță. E clar, n-am stofă de vedetă
Locuri de văzut în România. Cetatea Alba-Iulia
Locuri de văzut în România. Peștera Muierilor
Locuri de văzut în România. Peștera Dâmbovicioara
Locuri de văzut în România. Canionul 7 scări
Mini-vacanță în Bucovina. Obiective de văzut cu cei mici
Destinații de o zi aproape de București. Cetatea Poenari
Destinații de o zi aproape de București. Conacul Golești
Destinații de o zi aproape de București. Salina Slănic
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.
frumos, se pare ca ati avut o vacanta minunata.
iubesc foarte mult Grecia, nu pot sa exprim in cuvinte cat de mult o iubesc, nu am ajuns in Lefkada insa nu m-as incumeta sa merg cu maisna pana acolo pentru ca drumul este foarte lung, cu autocarul insa as merge pentru ca ne place sa calatorim cu autocarul.
voi ati fost mai multe familii si ati avut cu cine sa petreceti .
peisajele sunt superbe, mi-au placut fotografiile.
Mmm, ce poftă mi-ai făcut pentru la anul. Dar 13-14 ore e prea mult pentru noi 🙁 Cum ați reuşit să conduceți aşa întins fără copil miorlăit/plictisit şi coloană făcută varză? Până în Tassos cât ați făcut atunci când ați fost?
Mai, cum necum ne-am descurcat, dar nu a fost usor. Am lasat-o pe tableta peste limitele admise de noi, mai un cantecel, mai o gluma, a trecut pana la urma. u am facut cu mult mai putin pana in Thassos, sa zicem vreo 12 ore, poate 11, dar mi s-a parut mai frumos si mai usor de digerat drumul prin Grecia fata de asta spre Lefkada.
Superbe poze 🙂 Multumim pentru mpresiile detaliate. Si noi suntem fani Grecia, asa ca trecem pe si Lefkada!
Multumesc! Dap, e de mers, fain, mai ales daca iubesti Grecia
*Impresiile