Now Reading
Vacanță în Creta, în formulă de fete. Cum ne-am distrat pe insula grecească

Vacanță în Creta, în formulă de fete. Cum ne-am distrat pe insula grecească

 

Anul acesta, pentru prima dată după mulți ani, vacanța de vară a arătat cu totul diferit, așa cum au arătat și ultimele luni ale vieții mele. Din martie, de când viața mea a început să capete alte contururi, am trăit o mulțime de experiențe pentru prima dată. Am fost în țări noi, am avut mici escapade la mare și la munte, dar vacanța „de bază” s-a conturat destul de târziu și cu dificultate. Era clar că va fi vacanța mea și a Anei. Când am decis să o luăm și pe mama, s-a ales și locul. Mama este o etern îndrăgostită de Grecia, eu la fel, așa că lucrurile s-au clarificat măcar asupra țării. A urmat apoi alegerea locației exacte. Văzusem până acum toate cele trei brațe din Halkidiki, Thassos și Lefkada, de condus la drum lung nu prea aveam chef, așa că ne-am orientat către o insulă. Cu ajutorul de nădejde al celor de la Christian Tour, am decis să fie vacanță în Creta. Am făcut slalom printre taberele Anei și celelalte plecări ale ei, am ignorat avertizările de tipul „va fi foarte cald și aglomerat” și, în ultima săptămână de iulie, am pornit în aventura cretană.

Vacanță în Creta, Heraklion, cu Christian Tour, experiența noastră

Am ales, tot la recomandarea Christian Tour, stațiunea Hersonissos, din prefectura Heraklion. Cealaltă prefectură cunoscută și frecventată de turiști este Chania. Stațiunea Hersonissos este una din cele mai animate, cunoscută pentru viața de noapte. Sunt multe baruri, terase, cluburi de karaoke, deschise toate până târziu spre dimineață. Ca idee, în Creta, în plin sezon, oamenii din turism muncesc și până la 20 de ore pe zi.

Stațiunile alăturate sunt Stalida și Malia

Practic este un lanț, se trece din una în alta și sunt considerate inima turismului din Creta. Stalida este o stațiune mai liniștită, frecventată de mai mult de turiști nemți. În Malia, în schimb, am înțeles că este mare agitație și gălăgie și nu este chiar recomandată familiilor cu copii. Aici vin în special turiști englezi, tineri și foarte tineri, consumatori „profesioniști” de alcool și nu numai ți destul de vocali. Am auzit de la alți turiști că și în Hersonissos, la unele hoteluri, ar fi grupuri de tineri englezi petrecăreți, dar noi nu ne-am intersectat cu ei.

Am stat la hotelul Manos Maria, un hotel micuț, situat cam la 10 minute de mers pe jos de centrul stațiunii și la 2 minute de cea mai apropiată plajă.

Am mai vizitat Elounda, considerată una din cele mai luxoase stațiuni din Heraklion

Am ajuns în Creta cu charter și am aterizat pe aeroportul din Heraklion. Zborul nostru a fost cu Aegean Airlines și a durat cam 1 oră 45. Am avut asigurate în avion gustare (sandviș și niște dulciuri), băuturi răcoritare și cafea sau ceai. De la aeroport am fost luați cu un autocar Christian Tour, iar drumul până la hotel a durat cam 45 de minute, dar asta depinde de hotelul ales.

Noi am avut all inclusive și deși nu mă așteptam să îmi placă acest sistem în Grecia, am fost foarte mulțumite. Fiind un hotel micuț, felurile de mâncare erau variate, dar nu atât de multe, a fost echilibrul perfect cât să mănânci bine, dar să nu te întorci cu prea multe kilograme în plus acasă. Personal, nu sunt fan al all inclusive-ului de tip turcesc sau bulgăresc, mi se pare o risipă inutilă de mâncare. Felurile erau preparate în stil grecesc, nu lipsea tzatziki-ul de la nicio masă, mousakaua, preparatele pe bază de pește și nici prăjiturile delicioase.

Pentru că ne-am și plimbat destul de mult și nu am prins mereu prânzul la hotel, ne-am bucurat și de tavernele grecești, cu fructe de mare și faimoasa brânză saganaki.

Vacanță în Creta, Heraklion. Cum ne-am deplasat în stațiune

În Hersonissos, ca în toată insula Creta, dealtfel, e plin de afaceri de rent a car. La fiecare pas, la propriu, găsești un birou de la care să închiriezi o mașină. Deși nu am avut prea multe zile la dispoziție, am decis că vrem să vedem cât de mult se poate și am ales varianta închirierii unei mașini. Am ales să închiriem pe 4 zile, cu o zi pauză și am plătit 200 de euro, cu toate garanțiile incluse pentru un Fiat 500 Cabrio. A fost damblaua Anei să fie decapotabilă, a mea să fie roșie și așa s-au legat lucrurile. Cred că se găsește și mai ieftin, prețurile afișate pentru o mașină de clasă B pentru 4 zile, de exemplu, sunt cam de 22-24 de euro/zi, dar la asta se mai adaugă taxe, asigurări, etc. si ajungi tot undeva la un 40 de euro/zi.

O altă variantă este, mai ales dacă mergi prin agenție, să alegi excursii opționale de la ei, unde ai transport cu autocarul. Sunt și foarte multe agenții locale care vând excursii, dar nu știu ce să spun despre ele, aparent prețul este la jumătate decât cel oferit de agenții, dar nu știu care sunt condițiile. Noi am ales două excursii de la reprezentanții Christian Tour, una pe muntele Lashiti, la peștera lui Zeus și seara cretană. Am plătit pe ambele, 3 persoane 227 de euro și pot spune că meritat. Am avut ghid, care oferă explicații complete și foarte interesante despre stațiune, istorie, obiective și multe activități incluse. Totuși, mai mult de 2 zile de excursii organizate într-un sejur de 7 zile nu recomand, pentru că este destul de obositor.

Am înțeles de la ghid că există și varianta transportului în comun, mai ales dacă locurile unde vreți să ajungeți nu sunt foarte departe. De exemplu, din Hersonissos există niște autobuze pe linia verde, unde biletul costă 2 euro și cu care poți ajunge în capitala Iraklion, în Agios Nikolaos, Stalida și alte localități relativ apropiate.

Plaje din Creta, Heraklion

În Hersonissos, la 2 minute de hotelul unde am stat noi, era o plajă, situată în fața hotelului Creta Maris. Nu o recomand neapărat, pentru că sunt foarte multe pietre în apă – a trebuit să ne luăm papuci speciali, valuri mari mai mereu, iar în afara opțiunii de a sta pe cearceaf există varianta șezlongurilor, dar sunt foarte scumpe – 25 de euro perechea, cu umbrelă inclusă, deoarece aparțin de hotelul Creta Maris, care este de 5 stele.

Tot în Hersonissos am descoperit o plajă tare drăguță, plaja Saradari (pe localizare Google apare și ca Sarantari), o limbă de plajă, unde există doar șezlonguri. Ziua cred că este destul de aglomerată, dar marea este liniștită ca un lac, intrarea în apă excelentă și priveliștea îți taie răsuflarea. Noi am prins-o seara, pe apus, eram aproape singure acolo, a fost chiar magic.

În stațiunea Malia am descoperit plaja Potamos, o plajă mai aerisită, unde sunt și locuri ușor izolate, apa este cu valuri, dar nu așa mari ca la alte plaje, intrarea în apă bună. Șezlongurile sunt 7 euro perechea, cu umbrelă inclusă. Cam astea sunt, de fapt, prețurile la șezlonguri, între 7 și 9 euro/perechea pe toată ziua. La plaja Potamos mi-a plăcut mult că erau niște decoruri din amfore grecești și băncuțe vopsite în albastru, numai bune de poze frumoase 🙂

În stațiunea Elounda am stat pe o plajă chiar lângă port, cu intrare bună în apă și fără valuri, dar nu neapărat spectaculoasă, nu m-a dat pe spate.

Am testat și plaja Gouves, care a fost premiată cu steagul albastru, dar și aici am găsit porțiuni cu mare agitată și intrare nu prea grozavă în apă. În apropiere de Gouves am găsit plaja Sirroco, unde mi-au plăcut șezlongurile și faptul că era destul de liniștită, cu o priveliște frumoasă și intrare bună în apă.

În general, găsești plaje de tot felul în Creta, de la zone aglomerate, la plaje mai liniștite, chiar izolate, de la porțiuni cu valuri uriașe pentru amatorii de bălăceală la oaze de mare foarte calmă pentru cei care vor să înoate. Dacă nu ai inspirație, poți seta pe GPS o stațiune și el te va duce de principiu la plaja din port sau la una din plajele bune ale stațiunii. La noi cel puțin așa a fost.

Vacanță în Creta, Heraklion. Ce e de vizitat și făcut

Prima concluzie este că în Creta, sufletul turistului va fi mereu împărțit între timpul de vizitat, plimbat, admirat, simțit și respirat istorie și timpul de plajă și relaxare, că doar de aia se cheamă vacanță. A doua concluzie este că 7 zile sunt total insuficiente să apuci să faci vreuna ca lumea. Creta este încărcată de istorie și locuri frumoase și e chiar păcat să nu profiți de ele. Recunosc că am avut tendința să alergăm să vedem cât mai multe, am și făcut asta, doar că am mai și renunțat din ele în favoarea statului la plajă și am promis o repetare 🙂

Muntele Lasithi

Lasithi este o a treia prefectură a Cretei și pe el se găsesc câteva obiective turistice importante, dar și activități cu specific local atractive pentru turiști. Drumul pe munte este plin de serpentine, dar deosebit de frumos. Am fost tare inspirate să luăm excursia pe munte de la Christian Tour, mi-ar fi părut tare rău să ratez peisajul ca să fiu atentă la condus. Aici, pe munte, oamenii se ocupă cu agricultura și cresc oi și capre. Venețienii au construit foarte mult aici în perioada ocupației Cretei, așa că specificul zonei sunt morile de vânt venețiene, sunt peste 10.000 de mori. Din păcate, ele nu mai sunt funcționale, dar încă fac un decor pitoresc.

Pe drumul sunt o grămadă de afaceri de familie – mici magazinașe, ateliere de ceramică, de ulei de măsline, taverne, etc, care dau un farmec aparte locului. Noi ne-am oprit la fabrica familiei Pitarokilis, una din cele mai faimoase din zonă pentru uleiul de măsline. Apropos, am aflat că cea mai bună aciditate a uleiului de măsline este 0,2% și că este bine ca el să fie păstrat într-o sticlă închisă la culoare. Am luat ulei de măsline și condimente – există 58 de plante aromatice și condimente înregistrate în Grecia, iar Ana a făcut un vas de ceramică.

Mănăstirea Kera

Am vizitat-o în drum spre peștera lui Zeus. Este o mănăstire micuță, de piatră, prima ei atestare documentară datează din 1333 și în interiorul ei se află o copie a icoanei făcătoare de minuni de la Vatican. Este un loc cu o vibrație frumoasă, iar priveliștea îți taie răsuflarea.

Peștera lui Zeus

Este situată în vârful muntelui Lasithi. Până la ea, din parcare este de mers pe un drum cu pietre. Sunt cam 20 de minute, drumul nu este dificil (exista și o variantă mai grea, prin pădure, care se recomandă doar la dus). Curioșii dornici de aventură pot lua taxiul cretan, adică măgărușul. Este 15 euro drumul dus-întors și 10 euro doar o direcție. Intrarea în peșteră este 6 euro pentru adulți, copiii au gratuitate Peștera este frumoasă, dispusă pe verticală, merită drumul până acolo.

Cretarium

Acvariul din Creta este situat în Gurnes și cuprinde cam 40 de acvarii cu pești – diferite specii de rechini, de pești, corali roșii. Sunt și zone în care copiii află tot felul de informații utile, în special despre protecția mediului, cum să reciclăm și să protejăm mările și oceanele, etc. Intrarea este 10 euro pentru adulți, 6 euro pentru copii, iar grupurile din mai mult de 21 de persoane plătesc tot 6 euro/persoană. Este frumos, dar pentru cine a văzut acvarii mai mari prin lume nu este ceva impresionant.

Seară cretană în satul Pano Karuzano

De departe cea mai frumoasă experiență trăită în vacanță, seara cretană ne-a adus Grecia în inimă și mai mult decât era deja. Am fost într-un sat de 20 de case, situat tot pe muntele Lasithi, unde grecul Nikos și soția lui, Ana, de origine suedeză, au creat o poveste grecească autentică. În curtea imensă a tavernei lor ești întâmpinat de femei și bărbați în costume tradiționale, cu care ești invitat să faci o poză (la final se pot achiziționa, dar nu este obligatoriu), apoi ești condus la masă. Aici, în ritmuri de muzică grecească, vin felurile de mâncare specifice – tzatziki, plăcinte cu brânză, legume, apoi carne, cartofi, etc și nelipsitul vin – alb și roșu. Cuvântul de ordine este Iamas!, adică noroc. Cum se termină o sticlă, vine cineva și aduce alta, iar gazdele ridică paharele continuu strigând Iamas!

În timp de invitații mănâncă, Nikos și trupa lui încep showul. Sunt aproape 3 ore de muzică și dansuri tradiționale grecești, în care trupa lui Nikos face tot felul de acrobații cu mesele, cu sticlele și paharele și o mulțime de figuri de dans. Evident că și turiștii sunt invitați la dans, iar eu recunosc că am fost dintre norocoasele pe care le-a dansat însuși Nikos

Sunt trei ore de magie la seara cretană și recomand din suflet experiența, dar musai la Nikos în Pano Karuzano, nu garantez pentru alte gazde.

Insula Spinalonga

Este situată pe mare, se poate ajunge din stațiunile Elounda sau Plaka. Bărcile pleacă la fiecare 30 de minute, iar prețul călătoriei este de 12 euro/adult și 6 euro/copil dus-întors. Intrarea pe insulă este 8 euro pentru adulți. Insula este în patrimoniul insulei, așa că nu este permisă plaja și nici înotul. Aici a fost fortăreață pe vremea ocupației venețiene, iar ulterior a fost rezervație de leproși. Peisajul este foarte frumos, clădirea are o vibrație aparte, dar pe noi nu ne-a atins foarte tare, am fi putut să o privim și de pe mal 🙂

Plaja cu nisip roz Efalonisi

Este de neconceput să ajungi în Creta și să nu vizitezi celebra plajă cu nisip roz. Ce dacă bați 4 ore și 200 de km dus și tot atât întors, pe serpentine și drum de munte? Ce nu face o mamă pentru copilul ei? Adevărul este că plaja de la Efalonisi îți taie respirația și chiar mi-ar fi părut rău să o ratăm. Drumul este destul de greu, în special ultima oră, pentru că este drum de munte, îngust și cu serpentine, dar odată ajuns acolo uiți de toate. Parcarea este foarte mare, este gratuită, pe plajă sunt șezlonguri – norocul este că am și găsit unele libere, iar de mâncat se poate mânca la Kantina din incintă, ca să nu mai ieși înapoi în drum. Plaja este cu nisip fin, alb cu tente de roz, apa este extrem de limpede și clară, cu nuanțe de turcoaz. Este un peisaj de vis cu adevărat și a meritat fiecare kilometru. Cine stă în Chania este norocos, are de mers doar o oră.

Gramvousa-Balos

Golful Gramvousa și plaja Balos sunt un obiectiv de bifat musai în Creta. Din păcate, noi nu am mai avut timp, pentru că ar mai fi fost încă 2 ore de drum, apoi accesul înțeleg că este destul de dificil, este de urcat cam 15-20 de minute. Dar musai îl punem pe lista de făcut data viitoare când mai ajungem în vacanță în Creta.

See Also

Tot pe lista aceea mai sunt și altele precum Agios Nikolaos, capitala Iraklio, palatul Knossos și muzeul de arheologie.

Ca o concluzie, din tot ce am văzut în Grecia până acum, Creta m-a impresionat cel mai tare, chiar e o destinație ce merită văzută. Pe site-ul Christian Tour, pe lângă oferta standard pentru Creta, găsiți și oferta last minute din programul Dependent72, unde dacă vă hotărâți cu 72 de ore înainte de plecare, beneficiați de vacanțe cu până la 50% reducere.

Citește și

Tunisia, destinație sigură pentru familii cu copii

Vacanță în Lefkada cu copiii. Ce ne-a plăcut și ce nu pe faimoasa insulă

Sidi Bou Said, o bucățică de Grecia în Africa. Experiența tunisiană

Experiența deșertului. Ce am simțit și am trăit două zile în Sahara

Primele zile în Tunisia cu Christian Tour. Zbor inedit, frig neașteptat și multă liniște

Mini-vacanță în Macedonia. Comorile orașului Ohrid

2 zile și 2 nopți la Legoland. Cum a fost experiența noastră

Mini-vacanță în Bucovina. Obiective de văzut cu cei mici

Iași, un oraș fascinant. Ce poți vedea în două zile

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top