Stăm lungiți în pat și vorbim unul cu altul. Suntem în mini-vacanță în Macedonia, Ana e în camera alăturată cu bunica ei și noi vorbim „nimicuri”, ca în vremurile bune. La un moment dat, gândul meu e distras. Îmi amintesc brusc că nu am postat articolul din seara respectivă, că am de răspuns la niște mailuri, că nu am verificat nu știu ce. Sigur, nimic nu era absolut urgent și fără de care să nu pot trăi, dar când ești pe cont propriu și te străduiești să construiești ceva, lucrurile au o rațiune a lor. Sau mai degrabă o non-rațiune, după cum s-a dovedit. S-a mai dovedit și că lecțiile costă.
Mă ridic și mă duc să verific dacă s-a reparat rețeaua de internet a hotelului. Nu se reparase. Mă apucă panica. Nici nu îmi trece prin cap să întreb la recepție care e problema, ci trag concluzia că netul în Macedonia e prost și mă așteaptă 5 zile fără acces.
De aici încolo, rog specialiștii IT sau oamenii care se pricep la asta să aibă toată toleranța din lume 🙂
Fără să mă gândesc prea mult, iau telefonul, deschid rețeaua de date mobile și acces roaming în date. Cât poate să fie, câțiva zeci de euro în plus, n-o fi bai, măcar să rezolv. Ca să fie treaba treabă, fac telefonul hot-spot, că de pe laptop merge mai rapid. Trebuie să precizez că primisem în prealabil sms de la compania de telefonie mobilă, în care eram anunțată că 1 MB costă 10 euro, dar capul meu blond habar nu avea câte faci de-un mega.
Am aflat cu această ocazie că un mega e mai lipsit de valoare ca leul românesc
Dau doar un mail, postez articolul, nu e ca și cum mă uit la filme pe youtube. Socoteala nu s-a potrivit cu ritmul netului macedonean. În 5 minute abia reușisem să descarc mailurile și mă chinuiam să postez articolul deja scris. După încă 5, când înjuram mai cu spor, primesc primul sms. Vă anunțăm că ați realizat un cost suplimentar de 50 de euro. Opa, serios, e nasoală, n-am apucat să fac nimic și deja 50 de euro? Dau să-nchid netul și primesc următoarele 3 sms-uri, în cascadă. Eram ca la păcănele, jur, doar că primeam sms-uri. În 30 de secunde, compania de telefonie mobilă mă anunța că am făcut un cost suplimentar de 300 de euro.
Wooooow, hold your horses, Jose, pe bune? Dau să mă lămuresc la serviciul clienți. Încă 30 de euro cost suplimentar pe o convorbire în care am sunat bou și am închis vacă, că sistemul omului nu actualizase informațiile.
Ca să scurtăm povestea, cum ziceam, lecțiile costă
De când m-am întors în țară, nu am acces la datele mobile, pentru că onor compania l-a tăiat până nu primesc asigurarea că plătesc mare parte a facturii, adică vreo 1300 de lei din cei 335 de euro. După 3 zile și 2 sesizări, am primit promisiunea că vor lua în calcul eșalonarea plății, că de reducere nici nu poate fi vorba. Ați fost informată. Dimineață ați primit sms-ul, iar consumul l-ați făcut seara. Am fost, nu neg. Aș fi vrut să fiu și un pic mai cu judecată, dar atât s-a putut de data asta.
Ce-am învățat de aici și vă zic și vouă. Știți vorba, deșteptul învață din greșelile altora, prostul din ale lui
Să am răbdare. Să fac diferența între lucrurile cu adevărat urgente și cele care pot suferi amânare. Să întreb. Dacă aș fi pus o întrebare la recepția hotelului, aș fi aflat că e o defecțiune temporară și se va remedia. Să trăiesc clipa. Aveam un moment chiar frumos în cuplu și puteam păstra magia, în loc să o rup și să fug, grăbită să dau 300 de euro pe 10 minute de net prost în Macedonia.
P.S. Am aflat ulterior că acest consum uriaș de date mobile în afara UE este cea mai frecventă problemă pe care o întâmpină companiile de telefonie mobilă. A mai pățit-o cineva?
Citește și
Un exercițiu care mi-a schimbat, la propriu, viața
Cum mi-a schimbat o provocare de parenting relația cu copilul meu
Exercițiu de prezență conștientă
Tu mai știi cum miros salcâmii?
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.