Now Reading
Uneori, întrebările dor. Să le alegem cu grijă

Uneori, întrebările dor. Să le alegem cu grijă

Și, nu mai ai frați sau surori? Dar mai vrei? Asta e una din întrebările primite de Ana cel mai des, în special de la oameni care nu ne cunosc. Completată cel mai adesea cu „Cere-le lui mami și lui tati să îți facă unul”, de pară un copil este o opțiune pe meniul unui restaurant, strigi ospătarul și mai comanzi o ciorbă. Varianta pentru noi este Dar de ce nu îi mai faceți un frățior? E așa bine să crească împreună. E una din întrebările care ne dor, și pe mine și pe ea. Eu sunt adult, am capacitatea să trec peste. Ea este copil și încă nu știe să gestioneze complet treburile astea. Sigur, e o întrebare nevinovată aparent și care este  la îndemână atunci când întâlnești un copil.

Ar trebui însă să ne gândim că unele întrebări dor

Pe un copil care își dorește un frate, dar ai cărui părinți nu mai pot să aibă copii, o să îl sâcâie să răspundă la infinit la întrebarea asta. Unui copil căruia îi e greu să se integreze într-un colectiv sau care este mai introvertit, întrebarea Și, ai prieteni la școală, nu-i așa? n-o să-i pice tocmai confortabil. La fel cum pe o fetiță mai rotunjoară nu o s-o încurajeze o remarcă de genul Ești cam mâncăcioasă, este?  Nu mai vorbesc de clasica întrebare – Pe cine iubești mai mult, pe mama sau pe tata? Deși n-ai crede, sunt mulți oameni care încă o folosesc. Ana a concluzionat din prima clipă când a auzit-o, pe la vreo 3 ani că „asta e o mare prostie de întrebare” . Poți s-o contrazici?

Punem întrebări din niște automatisme pe care nici nu le mai realizăm

Considerăm că un copil este dator să ne răspundă nouă la curiozități sau să ne detalieze situația familială sau starea lui emoțională. Uneori, fără să ne dăm seama, întrebările pe care le adresăm copiilor dor sau incomodează. Este bine ca mai ales față de copiii pe care nu îi cunoaștem atât de bine,  să folosim întrebări care să îi intereseze și să le facă plăcere.

Întrebări care l-ar putea face pe un copil să se deschidă sunt cele despre pasiunile și plăcerile lui

Ce pasiuni ai? Ce îți place cel mai mult să faci? Ai vreun erou preferat? Care este momentul tău preferat din zi?Cu ce îți place cel mai mult să te joci? Ce te face pe tine fericit?

Bineînțeles, trebuie reținut că nu e cazul să insistăm

Un copil nu este obligat să poarte conversații la comandă cu un adult

Așa că, data viitoare când mai începi o conversație cu un copil, gândește-te dacă întrebările tale îl pot incomoda și alege-le cu puțină atenție. Așa cum faci în cazul adulților 🙂

Citește și

Discuția de 5 minute, săptămâna 1. Despre emoții

Nu vă mai mințiți copiii!

Tati, e rece, oprește-te! Tu cât respect îi arăți copilului tău?

See Also

Vorbiți-le copiilor voștri, e cea mai bună educație!

Învățați-i pe copii lucruri pe care roboții nu le pot înlocui!

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Sursa foto – Freepik.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top