Now Reading
Un decembrie de poveste la Opera Comică pentru Copii

Un decembrie de poveste la Opera Comică pentru Copii

Pentru că luna decembrie este destul de aglomerată, clipești și acum s-a terminat, m-am gândit să fiu prevăzătoare și să vă povestesc ce activități a pregătit echipa de la Opera Comică pentru Copii pentru cei mici și mari. Și pentru că nu este sursă mai sigură de la care să afli informații decât de la creatori, i-am întrebat direct pe Felicia Filip, director al insituției și Cristian Mihăilescu, regizor, ce surprize a pregătit Opera Comică în luna decembrie, dar și cum se adaptează echipa situației dificile prin care trecem de aproape doi ani.

Opera Comică pentru Copii este recunoscută ca fiind o instituție inovatoare și care se adaptează foarte repede contextului. Având în vedere acest an destul de dificil pentru desfășurarea evenimentelor culturale, din cauza restricțiilor, cum s-a pregătit OCC pentru luna decembrie, o lună atât de plină de surprize pentru cei mici?

Felicia Filip: Contextul special pe care îl traversăm constituie o provocare. Vă reamintesc faptul că în toată această perioadă, OCC nu a întrerupt nicio clipă activitatea. Mai întâi online, iar apoi la frumosul nostru sediu, cu spectacole (respectând normele în vigoare), cu cele peste 30 de ateliere intitulate „Micul Artist”, frecventate de sute și sute de copii și cu o școală de vară pe toată durata vacanței.

Desigur, decembrie este o lună specială, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Parcă toți devenim copii. De aceea, ne pregătim cu mult timp înainte.

De la venirea mea la conducerea instituției am creat câteva evenimente ce au devenit în timp tradiții: prezentarea baletului „Spărgătorul de Nuci”, atât de legat de sărbătoarea Crăciunului, pe minunata muzică a lui Ceaikovski, și spectacolul mult așteptat în fiecare an, „Poveste de Crăciun”, ajuns la a opta ediție. De fiecare dată a trebuit să suplimentăm numărul de reprezentații datorită solicitării publicului.

Anul acesta, vocile cristaline ale copiilor de la Cor cu Dor ne vor cânta colinde chiar în seara în care ne pregătim ghetuțele în așteptarea lui Moș Nicolae. Desigur, și de data aceasta nu ne vom dezminți și vom avea încă o surpriză pentru minunații și fidelii noștri spectatori, surpriză la care ne vom întrece în multe evenimente neașteptate. Vă spun doar titlul: „Noaptea Spiridușilor”.

Dintre toate evenimentele pe care le-ați pregătit în luna decembrie, care este cel mai aproape de sufletul dvs?

Felicia Filip: Cum ați putea alege? Puneți-vă în locul meu! Prin simpla enumerare de mai sus înțelegeți că farmecul sărbătorilor din ultima lună a anului se va revărsa ca o ninsoare mult dorită peste OCC. Veniți și vă convingeți!

Ce mesaj ați transmite copiilor și părinților care iubesc Opera Comică la final de an?

Felicia Filip: Le urez copiilor să se bucure de copilărie și adulților să rămână, în suflet, copii.

Ce aduce nou spectacolul Poveste de Crăciun de anul acesta?

Cristian Mihăilescu: În fiecare an am încercat să aducem bucurie, surprize, candoare, frumos și iubire. Acesta e Crăciunul, nu? La OCC avem șansa unei scene dotate cu tehnică de înaltă calitate. De aceea, pentru regizor, este o plăcere să surprindă publicul cu noi și noi efecte. Spectatorii noștri, vă asigur, se vor simți ca într-o poveste, într-o „Poveste de Crăciun”.

Care este mesajul principal pe care ați dorit să îl transmiteți de data asta cu acest eveniment deja emblematic?

Cristian Mihăilescu: Vom călători pe multe meridiane de pe întinsul globului. Dorim să arătăm că Sărbătoarea Nașterii Domnului este pretutindeni miraculoasă și diversă. Iar în acest context, Crăciunul românilor are ceva cu totul special: minunate obiceiuri și nenumărate colinde melodioase, care ne vor umple sufletul de har și credință. Știați că românii au cele mai multe colinde dintre popoarele lumii?

Ce considerați că este cel mai provocator pentru dvs, în calitate de regizor de spectacole în această perioadă incertă și marcată de resticții pentru evenimentele desfășurate fizic? Cum ați reușit să adaptați spectacolele la noua realitate?

Cristian Mihăilescu: Spectacolelor regizate de mine le-a fost hărăzit în această perioadă un destin special. „Cenușăreasa” a avut premiera doar cu o zi înainte de a se declanșa starea de urgență. După succesul premierei, am transmis-o imediat online, cu un îmbucurător număr de vizualizări.

În plină pandemie, am prezentat alături de studenții mei de la UNMB o premieră intitulată, surprinzător, „Nunta lui Figaro… dansantă”. Spectacolul a avut loc pe scena OCC, spre marea bucurie a studenților (dar și a profesorului!). Și „Nunta…” s-a transmis online, cu un frumos ecou.

A urmat o altă premieră-provocare, „Carmen și Toreadorul”. Spun provocare, pentru că, pentru prima oară, o dramă s-a transformat într-un spectacol cu un final luminos. Succesul ne-a făcut să credem că a fost un pariu câștigat. Au urmat „Don Pasquale” și „Flautul Fermecat”. Aceeași atmosferă electrizantă în sală, chipuri radioase pentru spectatorii care au câștigat clipe de echilibru sufletesc. Arta include realitatea, o distilează, o înnobilează și o redă, astfel, spectatorului. Aceasta este, desigur, misiunea noastră, a artiștilor.

În concluzie, la OCC nu ne oprim nicio clipă.

Ce mesaj ați transmite copiilor și părinților care iubesc Opera Comică la final de an?

Cristian Mihăilescu: Moș Crăciun vine la fiecare dintre noi. Depinde cum îl primim în casele și în sufletele noastre. În bradul veșnic înverzit fiecare glob este un cadou ce se sprijină pe o ramură de speranță.

Și, ca să rezumăm, în decembrie Opera Comică pentru Copii a pregătit pentru întreaga familie spectacolul Spărgătorul de Nuci, evenimentul în premieră Noaptea spirifușilor, Maratonul filmelor de Crăciun, întâlniri cu însuși Moș Crăciun, acțiunea caritabilă Scrisoare către Moș Crăciun și, desigur, spectacolul-emblemă Poveste de Crăciun, care are loc pe 21, 22 și 23 decembrie.

În afara evenimentelor care se întâmplă la sediu, Opera Comică pentru Copii participă la Târgul de Crăciun organizat în fața Operei Naționale București.

Citește și

Corina Dumitrescu: Nu mai căutați morala în spectacolele pentru copii

See Also

Interviu cu Cristian Mihăilescu despre opera Carmen și toreadorul

Oamenii din spatele School of rock: Irina Furdui și Alexandru Ilie

Spectacolul School of rock, pledoarie pentru vocea copiilor

Secretele unui manager din Top 30 sub 30. Emil Pantelimon, omul OCC al lunii mai

Valentin Racoveanu, cel mai longeviv artist al Operei Comice pentru Copii

Felicia Filip – Părintele este, nu o dată, cel educat de copil

Răzvan Mazilu. Trebuie să îmi acord provocări noi, care de care mai radicale. Interviu

Corina Dumitrescu: nu mai căutați morala în spectacolele pentru copii!

Dacă vă plac articolele mele, vă invit să dați like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu noutățile.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top