Cât stăm în concediu de maternitate? Este o întrebare pe care și-o pun majoritatea mamelor. Mi-am pus-o și eu acum mulți ani, dar recunosc că nu am stat prea mult pe gânduri. Am ales aproape imediat că voi sta doi ani și rare au fost momentele când m-am îndoit că am luat decizia corectă. Sunt femei însă pentru care împărțirea între cariera mult-muncită și copilul mult-dorit e grea. Pentru ele am rugat o mamă pe care o admir mult și care a decis diferit la al doilea copil față de primul, să ne spună povestea ei. Aflăm astăzi de la Cristina Oțel, mamă, blogger la cristinaotel.ro și trainer, cum a luat decizia legată de cât să stea în concediu de maternitate.
Acum câteva seri o colegă de la serviciu posta pe Facebook o poză de la birou. Era ultimul apus de soare portocaliu pe care îl vedea de la geamul ei pentru următorii doi ani, căci o așteaptă o călătorie frumoasă și un nou rol important: cel de mamă.
Primul meu gând a fost ”ce mișto se oglindea soarele în geamurile celorlalte clădiri de birouri”. Al doilea a fost ”ce fain că știe de la bun început că va sta doi ani acasă cu fetița ei”.
La al doilea copil, fără graba de a reveni la birou din mult așteptatul concediu de maternitate
Sunt în al doilea an acasă și eu cu Sara și mai am vreo 8 luni rămase din concediul de maternitate. De data asta nu m-am grăbit să mă întorc la birou ca atunci când am devenit mamă pentru prima dată. Eram tânără, dornică de dialoguri cu adulți și nerăbdătoare să demonstrez ce pot face pe plan profesional. Inutil să spun că după ce am experimentat concediul prelungit, cu Sara, îmi pare rău că nu am stat mai mult acasă și cu Alex. Azi sunt multe lucruri pe care le-aș fi făcut diferit.
Decizia de a reveni la muncă este una foarte personală. La fel și alegerea perioadei de stat acasă cu copiii. Din experiența mea de până acum, după doi copii, cred că sunt mai multe lucruri ce pot înclina balanța în favoarea uneia sau alteia dintre opțiuni.
Sistemul de valori și momentul în care ne aflăm în viață
Cred că e foarte important să știi care e rostul tău pe lumea asta și ce e important pentru tine în viață. Ești la un moment în care vrei să îți consolidezi cariera? Simți că cel mai important e să pui proiectele profesionale pe hold și să te dedici familiei? Sau poate crezi că ar fi oportun să începi să lucrezi pe cont propriu? E primul copil? E al doilea? Toate astea sunt întrebări legitime ce te vor ghida în luarea deciziei potrivite pentru momentul prezent.
Situația financiară
E un aspect pe care puțină lume își permite să îl neglijeze. Cum arată calculele și bugetul familiei dacă alegi să stai acasă un an. Dar dacă alegi varianta cu doi ani?
Legile în vigoare
Care sunt prevederile din legea în vigoare la momentul în care intri în concediu de maternitate? Ce drepturi și beneficii poți avea? Care ar fi cuantumul indemnizației lunare în ambele variante de concediu?
Logistica
Cine va sta cu copilul când tu tei vei întoarce la muncă? Ai familia aproape? Cel mic va sta cu bunicii sau cu o bonă? Îl vei duce la grădiniță? Ce opțiuni ai?
Astea sunt doar câteva din întrebările pe care mi le-am pus atunci când am ales cât voi sta acasă cu fiecare dintre copii. Prima oară am revenit după un an nu doar pentru că simțeam nevoia să cresc profesional, dar și pentru că legea nu mă susținea foarte tare din punct de vedere al cuatumului indemnizației. În plus, eram la primul copil și logistica părea ceva mai simplă de descifrat.
A doua oară am ales varianta de doi ani nu pentru că profesional nu eram bine, ci pentru că mi-am dat seama cât de multe momente importante din dezvoltarea lui Alex am ratat, că e ultima șansă să fiu acolo pentru un bebeluș (nu mai avem un al 3-lea copil în plan), că pentru mine e important sa fiu cu copiii mei. E adevărat, m-a ajutat și legea nouă, dar și faptul că – acum fiind doi copii – logistica era mult mai complicată și contează mult ca eu să fiu disponibilă.
Eu cred că fiecare mamă alege cea mai bună variantă pentru ea și familia ei la momentul respectiv
Oricare din opțiuni vine la pachet cu avantaje și dezavantaje ce trebuie atent cântărite. Fiecare situație este unică și comparațiile de orice fel sunt inutile.
Timp frumos cu ai voștri copii vă doresc!
Citește și alte povești de viață
Tu poți, femeie! Poți să pleci și să fii fericită!
Săraca, așa tânără și cu burta la gură. Povestea Amine Tomescu
Povești cu flori din țigănie. Poveștile țiganilor florari
Când o mamă pierde un copil, vorbele pot adânci durerea. Povestea Cristinei Buja
Când toți plecau, noi am decis să revenim. Povestea Mirunei Ioani.
De la sclava imaginilor perfecte din reviste, la o viață echilibrată. Povestea Andreei Radu
Endometrioza nu e boala neiubirii. E o boală care te mănâncă pe dinăuntru.
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.