Now Reading
Relația mea cu uleiurile esențiale, pondere și echilibru

Relația mea cu uleiurile esențiale, pondere și echilibru

 

Cum întotdeauna trebuie să existe un subiect controversat (sau mai multe) a venit și rândul uleiurilor esențiale. Am tot văzut reacții negative sau chiar agresive ale unor persoane care susțin fie că uleiul e pentru gătit și locul lui ar trebui să rămână la bucătărie :-), fie că sunt prea scumpe, fie consultanții care le promovează sunt prea agresivi, etc. Toate comentariile și chiar articolele ușor tendențioase care mi-au apărut în cale, m-au convins să scriu și experiența mea cu uleiurile esențiale și să vă și povestesc câte ceva despre ele, măcar informațiile de bază.

Eu folosesc uleiuri esențiale doTerra, pur și simplu pentru că m-am intersectat cu ele și nu mi-a mai trebuit să caut altceva. Nu intenționam să folosesc uleiuri esențiale, nu căutam date despre ele, pur și simplu am descoperit niște discuții care mi-au atras atenția, am citit puțin și am simțit că e pentru mine. Le folosesc strict pentru consumul personal, nu am rețea de distribuție, pentru că nu acesta a fost scopul meu.

Folosesc uleiuri esențiale de fix un an și cred că am cu ele o relație echilibrată

Nu înlocuiesc medicamentele alopate cu ele – bine, ce-i drept, nici nu am mai avut nevoie de medicamente alopate prea multe :-), ci le folosesc complementar tratamentelor prescrise. Nu abuzez de ele și nu am senzația că îmi vor rezolva orice problemă. Totuși, așa, discret și din umbră, ele acționează și îmi oferă mult mai mult decât mă aștept.

Despre uleiuri esențiale la modul general. Cele mai cunoscute beneficii

Create prin procesul de distilare, care separă compușii pe bază de ulei și apă prin aburire, uleiurile esențiale sunt concentrate și cu o aromă puternică. Prin acest proces, uleiurile concentrează componentele vindecătoare ale plantei.

Printre cele mai cunoscute efecte terapeutice ale uleiurilor esențiale se numără: echilibrarea hormonală, întărirea imunității, adjuvant digestiv, creșterea nivelului de energie, îmbunătățirea funcțiilor creierului, reducerea stresului, ameliorarea durerilor, combaterea durerilor de cap, efecte vizibile la nivelul pielii și părului, ajutor în combaterea insomniilor.

Despre aceste efecte, pe larg, puteți afla aici.

Cel mai cunoscut și mai utilizat ulei esențial este uleiul de lavandă.

Sunt uleiurile esențiale potrivite tuturor? La ce trebuie să fim atenți atunci când utilizăm uleiurile esențiale?

Primul lucru la care trebuie să fim atenți atunci când ne decidem să folosim uleiuri esențiale este calitatea. Este foarte important ca uleiurile să fie pure, să știm cum au fost extrase, cum au fost culese plantele, cum au fost ambalate.

În al doilea rând, este foarte important să respectăm diluția atunci când le aplicăm pe piele – uleiurile se diluează cu ulei purtător, care poate fi de cocos, de rapiță, de in, etc. Când le difuzăm, cu ajutorul unui difuzor de uleiuri esențiale, este important să fim atenți la cantitatea de ulei pusă în apă.

Pentru copii și bătrâni există restricții mai multe, pentru că ei au pielea cea mai sensibilă, de aceea este important să avem grijă atunci când le administrăm uleiuri esențiale acestor categorii de vârstă.

Întotdeauna este bine să ne ascultăm corpul și dacă simțim că ceva nu ne face bine, să oprim administrarea

Este valabil și în cazul uleiurilor. Recomandat este să începem cu un ulei pentru situația pe care vrem să o ameliorăm – de exemplu, lavandă pentru liniștire sau un somn bun și să adăugăm treptat și altele.

Este important să ne informăm asupra posibilelor efecte adverse ale uleiurilor, în special atunci când le administrăm persoanelor cu anumite afecțiuni cronice, de exemplu epilepsie. De asemenea, este obligatoriu să verificăm posibilele interacțiuni cu anumite medicamente.

Ce uleiuri sunt potrivite în sarcină și pentru copii mici?

Ca orice alt remediu sau medicament, tot ce se administrează în sarcină ar trebui aprobat în prealabil cu medicul specialist. Cele mai potrivite uleiuri esențiale în sarcină sunt lavanda, tămâia, uleiurile de citrice pentru o stare de bine și relaxare.

Pentru copii mici se recomandă uleiurile blânde precum lavanda, mușețelul, arbore de ceai, eucalipt și citrice.

În sezonul rece, când suntem predispuși la viruși de toate felurile, se recomandă uleiurile care stimulează imunitatea, cele antivirale și antiinflamatoare precum scorțișoara, cuișoare, tămâie, copaiba, citrice, eucalipt, melaleuca (arbore de ceai). Mai multe informații despre acțiunea antivirală a uleiurilor puteți găsi aici.

Cum ne-au ajutat pe noi uleiurile esențiale?

Principala modalitate în care noi folosim uleiurile esențiale este difuzarea. De cele mai multe ori difuzez seara un amestec de lavandă cu cedru și citrice (mandarine, portocală sălbatică, etc) și dimineața un amestec de citrice cu mentă și uneori rozmarin pentru revigorare și concentrare.

În sezon de viruși uneori difuzez un amestec pentru imunitate sau un amestec de uleiuri pentru ușurarea căilor respiratorii. Efectele pe care le resimt sunt o stare generală de bine și faptul că ne-au cam ocolit cu succes toate bolile de sezon.

Punctual, aplicat pe piele cel mai mult ne ajută – pe Ana, dar și pe mine, un amestec de uleiuri care ajută la susținerea funcțiilor digestive. Cum o doare puțin burtica sau eu mă simt puțin balonată, masăm pe abdomen Digest Zen și parcă „ne ia cu mâna”.

Tot punctual, cu ajutorul uleiurilor aplicate pe piele, am scăpat-o pe Ana de febră și o răceală care pur și simplu s-a oprit din evoluție.

Pisicul consort cel mai bine se înțelege cu crema pentru sportivi pe bază de uleiuri esențiale. O folosește mereu când face sport sau are pur și simplu dureri articulare.

Eu îmi păstrez calmul sau mă relaxez după o zi grea cu un blend de calmare și echilibru numit Balance

Din ce am observat eu în acest an de utilizare a uleiurilor esențiale, secretul la aplicarea și difuzarea lor este perseverența. Atunci când le aplicăm pentru o afecțiune, ideal e să o facem la câteva ore, timp de câteva zile, iar difuzarea ar trebui făcută regulat.

See Also

Ghid în utilizarea uleiurilor esențiale, dar și pentru realizarea acestui articol mi-a fost Roxana Dulgheru-Petcu, pe al cărei blog găsiți multe articole și despre uleiurile esențiale.

Citește și

Drumul spe zen. 3 practici de care reușesc să mă țin și îmi aduc o stare de bine

Dezvoltarea personală, modă sau nevoie?

Un exercițiu care mi-a schimbat, la propriu, viața

Detox emoțional. Focus pe relația cu sine

3 săptămâni de “detox”. Săptămâna 1 – focus pe alimentație

Bine cu mine. Exercițiu de prezență conștientă

Foto credit – www.dottera.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top