Now Reading
Cum îmi ajut copilul când îi e greu. Mici trucuri de relaxare și liniștire

Cum îmi ajut copilul când îi e greu. Mici trucuri de relaxare și liniștire

De când a crescut Ana, îmi e tot mai greu să fac față provocărilor emoționale. Am mai scris  despre cum am schimbat probleme fizice legate de nevoi ce se rezolvă rapid pe probleme de adaptare, de relaționare, de a face față presiunii. Oho, câtă presiune e pe copiii ăștia. Școală, cerințe absurde, afterschool, opționale, neînțelegeri cu colegii, diferențe sociale. Peste toate vin și nervii noștri, statul în trafic, tensiuni de tot felul. Credeți că pe sufletele lor nu se așează? Nu spun ei cu subiect și predicat ce-i doare, dar izbucnesc când ți-e lumea mai dragă. Că lipsește un creion din penar, că bluza roz nu merge cu fusta albastră, că afară plouă sau că nu vor morcov în supă.

Când mă prind că s-a umplut paharul sau ca să evit să ajungă la buză, am câteva trucuri de relaxare și liniștire pe care le fac cu Ana sau le face ea singură și care o ajută să se elibereze de tensiunea de peste zi și să facă față mai ușor provocărilor.

Trucuri de relaxare și liniștire pentru copii

Scuturatul de griji

E un exercițiu pe care îl practică seara la culcare sau de câte ori are  nevoie să se liniștească. Ea l-a adaptat cum a simțit și îl face instinctiv, când simte că îi trebuie. Se scutură cu mâinile, fix ca și cum ar vrea să arunce de pe ea un surplus imaginar. Ca atunci când te scuturi de praf sau zăpadă pe haine. Trece cu mâinile peste brațe, peste picioare și aruncă pur și simplu lucrurile care o necăjesc. Este o modalitate simbolică de a scăpa de ele și funcționează foarte bine.

Scosul răului din burtică

Este un exercițiu pe care îl făceam mai ales când era mică. O întrebam unde simte supărarea și grijile și ea îmi răspundea de cele mai multe ori că în burtică. Emoții, frică, supărare. Eu mă făceam că am un cârlig imaginar și le trăgeam pe toate de acolo. Unele ieșeau foarte greu și atunci eu mă străduiam și mai tare. Uneori, era cazul să o gâdil (ea cerea asta). Grijile veneau mai aproape de peretele burticii și le scoteam mai ușor. Încă mai facem uneori jocul ăsta, dar de multe ori l-a înlocuit singură cu scuturatul de griji.

Bula de protecție

După ce scoate toate grijile și supărările, își face o bilă imaginară de energie, care o protejează de rele. Face așa de cele mai multe ori seara, înainte de culcare, dar o mai face și înaintea concursurilor, examenelor la pian sau când simte ea că are nevoie să fie protejată. Le puteți explica copiilor că astfel se protejează și sunt mai greu de atacat de influențele din exterior.

Liftul furiilor

E un exercițiu pe care l-am învățat de la Gabriela Maalouf și pe care l-a descris chiar ea cu fetița ei într-un video. Pe scurt, îl rugați pe copil să respire adânc și să își imagineze că are un lift pe care îl plimbă cu ajutorul respirației și care duce toate furiile de sus, dinspre cap  până jos, la picioare. Când ajunge liftul jos, copilul scutură bine bine picioarele și toate grijile sunt aruncate din lift.

Rugăciunea de seară

Mama a învățat-o Îngerașul, o liniștește de când era mică. Spune apoi câteva cuvinte în care se roagă să fim sănătoși, să ne înțelegem bine și să adoarmă în două secunde. Merge de minune, rar se mai întâmplă să adoarmă greu. Ea și-a creat ritualul ăsta și mantra cu 2 secunde, singură, fără să o învețe nimeni :-).

Exerciții de recunoștință

Când tinde să vadă totul în negru, o întreb de lucrurile care crede că sunt bune în viața ei. Câteodată îi e greu să le găsească, dar odată ce spune unul – două, restul vin de la sine. Pe măsură ce le spune, începe să se simtă mai bine.

Întrebări deschise

Am mai povestit cum întrebările deschise au salvat multe momente tensionate dintre noi. E greu la început, dar e doar o chestiune de exercițiu.

Îmbrățișările

Merg aproape de fiecare dată. Când e supărată, furioasă, tristă, dacă o iau în brațe, chit că mă respinge pe moment, ușor ușor se calmează și începe să vadă lucrurile altfel. De cele mai multe ori vine singură la îmbrățișat, e forma ei preferată de apropiere.

Jocul de rol

Încă funcționează jocurile cu păpușile și plușurile, care se confruntă cu probleme reale. Nu se descurcă la școală, nu se înțeleg cu colegii, nu știu să își gestioneze emoțiile. Copilul transpune în joc propriile trăiri, se deschide și îi e mai ușor să le identifice și să le rezolve. Problema e cu mine, tare greu îmi vine să fac genul ăsta de exerciții, deși copilul le cere destul de des. Le cerea, că acum s-a cam resemnat, că vede că nu prea mă încântă.

Exerciții de respirație

Le-am lăsat special la final, pentru că uneori merg, dar de cele mai multe ori nu. Poate nu am știut eu să o învăț corect, poate nu am avut răbdare, cert e că nu au prins foarte bine. Funcționează când o ghidez eu și le facem împreună, dar singură nu prea apelează la metoda asta.

Astea sunt mici trucuri de relaxare și liniștire pe care le folosim noi. La voi ce funcționează?

Citește și

Ce facem când copilului îi e greu la teme?

Cum trezim copiii dimineața, altfel decât cu greu?

Cinci jocuri care dezvoltă inteligența emoțională a copilului

Pregătirea pentru adolescență începe la patru ani

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

 

 

View Comments (4)
  • Foarte fain spuse și utile.
    Primul truc cu scuturatul de griji îl practică și Eva mea – 7 ani – și chiar funcționează.
    Pe ea o mai liniștește și să se gândească la lucrurile frumoase din ziua respectivă.
    Cel mai greu e cu furiile, am învățat-o să deseneze cum vrea ea furia și apoi să rupă hârtia bucăți dar tot mai are de lucru.

    O să aplic și eu din sugestiile voastre. Mulțumesc.

  • Mulțumesc mult pentru articol. Îmi par utile toate exercițiile și voi începe să le pun în practică, pe rând, cu fetița mea. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top