Now Reading
Ți-ai întrebat copilul el cum ar vrea să învețe?

Ți-ai întrebat copilul el cum ar vrea să învețe?

Ana, ție cum ți-ar plăcea să înveți? Cum adică? Adică, ți-ar plăcea de exemplu să stai acasă, să înveți singură? Și să nu mă mai duc la școală, să nu îmi mai văd colegii și pe doamna? Nu, mami, ar fi plictisitooooor! Bine, ok, nu acasă, dar la școală, ce ți-ar plăcea să faceți? Să ne distrăm mai mult! Adică cum? Să ne jucăm! Dar să și învățăm. Adică să învățați prin joacă? Daaa, mami, exact așa. Și dacă ați avea tablete de pe care să învățați cum ar fi? Ceeeee? Tablete? Pe bune? Să învățăm pe tablete? Daaaa, vreaaau!

Stimați domni cu putere de decizie la nivel înalt, ați ieșit vreodată din birouri și ați intrat în vreo sală de clasă?

Ați văzut cum vorbesc copiii din ziua de azi, de ce sunt preocupați, ce le place, ce își doresc? I-ați întrebat cum și-ar dori să învețe? V-ați gândit vreun pic dacă, în loc să îi ironizați, numindu-i „generația Facebook”, ați putea folosi tehnologia în procesul de învățare? Oare dacă am accepta că trăim vremurile pe  care le trăim, așa cum sunt ele, bune sau rele, fără să încercăm să ne opunem lor, ci doar să luăm ce e mai bun și să folosim în favoarea noastră, nu ar fi mai bine?

Dragi părinți, în loc să fugim de sistem făcând școală acasă, ce-ar fi să ne ocupăm acasă de educația copiilor, în familie, prin exemplul personal, să îi creștem puternici și adaptabili și să îi învățăm cum să facă față provocărilor de la școală și din viață?

Stimați domni profesori, cum ar fi dacă în loc să le confiscați tabletele la oră, le-ați cere să se gândească ce aplicații ar putea folosi să învețe mai ușor și mai plăcut?

Cum ar fi să îi consultați, să vedeți de ce le este greu să parcurgă un anumit subiect și ce ar putea face să îl simplifice?

Bunul simț, educația oferită de școală și suportul dat de tehnologie.

Să fie astea ingredientele care pot ajuta la schimbarea școlii românești, atât de trâmbițată și discutată de academicieni și oameni obișnuiți laolaltă? Ne batem oare capul degeaba cu adoptarea ultimelor metode din alte țări, modificarea programei, introducerea a nșpe mii de teste, evaluări sofisticate când, de fapt, lucrurile stau foarte simplu?

O educație solidă, construită acasă, în mediul familiei, prin modelul oferit de părinți. Educația academică, realizată de dascăli implicați, deschiși la nou, dispuși să se scuture de paradigme care nu mai servesc nimănui și să adopte noile tehnologii.

Doamne, cât ar fi de simplu, oameni buni! Atât de clar mi-a fost acest tablou la începutul săptămânii, încât îmi vine să pun cele trei lucruri aparent banale pe o foaie de hârtie și să mă înființez cu ea la ministrul educației în audiență. Poate și-ar întreba puțin consilierii dacă s-au gândit să pornească de la lucrurile de bază, dacă au consultat copiii despre cum și-ar dori ei să învețe, înainte să arunce în luptă resurse inutile.

Am fost în satul Poiana Mărului din județul Brașov.

Acolo, oamenii îți dau bună ziua când te întâlnesc pe stradă, chiar dacă nu te cunosc.

Copiii lor merg la școală în uniformă curată și călcată, iar profesorii își respectă elevii și se străduiesc să țină pasul cu lumea lor. Ca să îi învețe trebuie mai întâi să îi înțeleagă. Și ca să facă acest lucru trebuie să se facă frate nu cu dracul, ci cu tehnologia, limbajul care ajunge cel mai repede la copiii din ziua de azi. Directorul și profesorii școlii gimnaziale din Poiana Mărului au înțeles asta și s-au înscris, alături de alte 72 de școli în cursa pentru proiectul-pilot de educație digitală Digitaliada, inițiat de Fundația Orange. În urma selecției făcute de Fundația Orange, împreună cu cele patru ONG-uri partenere, au fost alese 10 școli din mediul rural în care a început implementarea proiectului.

Proiectul Digitaliada prevede de fapt un lucru extrem de simplu, dar atât de greu de înțeles de mai marii care ne conduc – educația prin joc.

Cu alte cuvinte, cei implicați în proiect au realizat o serie de jocuri pentru tabletă, adaptate deocamdată programei de gimnaziu pentru Matematică și TIC (Informatică) și destinate învățării sau sedimentării cunoștințelor acumulate la clasă.

Cum funcționează Digitaliada?

Profesorul predă în mod obișnuit în clasă, conform planificării și, la anumite lecții, decide să folosească învățarea interactivă. Merge cu elevii în laboratorul de informatică, dotat cu tablete special achiziționate și echipate în cadrul proiectului și acolo indică jocurile care trebuie activate. Fiecare elev are propria sa tabletă, astfel că poate merge în ritmul său, poate alege să repete o anumită parte a jocului, să se întoarcă la noțiuni pe care nu le-a înțeles sau să treacă la nivelul următor.

Pentru că aplicațiile sunt open source, ele pot fi descărcate de pe orice tabletă, astfel că elevii pot sedimenta acasă ceea ce au învățat la școală. Proiectul nu se va rezuma doar la completarea cunoștințelor prin aplicații interactive.

Va exista și un catalog digital, în care părinții elevilor pot vedea în timp real situația școlară a copiilor lor la toate disciplinele

De asemenea, este în dezvoltare o platformă interactivă deschisă, în care toți profesorii, indiferent de disciplină, pot încărca planuri de lecție sau aplicații dezvoltate de ei. Spre deosebire de proiectele în care se realizează achizție de echipamente ce sunt lăsate să zacă și să iasă din uz în depozitul școlii, fondatorii Digitaliada își propun să monitorizeze, să evalueze și să acorde permanent sprijin celor zece școli implicate în proiect.

Andrei ne explică cum funcționează jocurile
Andrei ne explică cum funcționează jocurile

Ce cred copiii de spre acest mod de învățare?

Este tabletă, este un joc, poate să fie română, matematică, orice, evident că ne place și că vrem să vedem despre ce este vorba

Ei bine da, despre asta este vorba. Să lăsăm prejudecățile și sloganurile populiste, care ne spun că internetul și tehnologia ne strică copiii și “prostesc” generațiile care vin și să înțelegem că tehnologia folosită corect și combinată cu o bază pusă temeinic la școală și acasă ne vor aduce generații mult mai inteligente.

Asta a spus Dana Deac, Președinte Fundația Orange, asta am văzut luni la Poiana Mărului – copii cărora le sclipeau ochii și le mergeau mâinile șnur pe tablete, în timp ce explicau cu precizie ce face fiecare mișcare a jocului și la ce vor să ajungă, profesori care le stau alături elevilor și înțeleg că “pe vremea lor” nu era neapărat mai bine, era doar altfel și oameni care dau bună ziua pe stradă, chiar dacă nu te cunosc.

Nu spun că ar fi simplu, sunt atât de multe lucruri de mișcat încât ar fi hilar să creadă cineva asta.

Spun doar că în loc de achiziții de mii de calculatoare care stau stivuite și se deteriorează în săli de clasă, în loc de programe alambicate și experimente mai mult sau mai puțin reușite pe pielea copiilor noștri, cei cu putere de decizie ar putea să iasă din birou.

Să meargă într-o școală și să îi întrebe pe copii “Vouă cum v-ar plăcea să învățați?” S-ar putea ca răspunsurile să nu fie chiar de pe Facebook.

Proiectul Digitaliada vine ca o completare firească a strategiei Orange România de a se implica în comunitate prin inițiative de educație ce pun bazele dezvoltării durabile a comunității și completează programele existente ale companiei. Digitaliada se desfășoară cu sprijinul Direcției Generale de Învățământ Preuniversitar din cadrul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice și este implementat cu sprijinul ONG-urilor Asociația Actori Europeni, Asociația Cartea Daliei, Asociația Online și Fundația Noi Orizonturi. Până în acest moment, investiția în proiect se ridică la 350.000 euro. Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe pagina proiectului și pe www.fundatiaorange.ro.

Vi se pare că se susține un astfel de proiect, credeți că ar putea copiii să învețe și altfel decât am fost obișnuiți cu toții până acum?

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top