De la ce vârstă poate un copil să meargă la activități? Ce activități sunt potrivite și cum le aleg? Cum mențin echilibrul între activități și școală? Cum descopăr dacă copilul meu are un talent? Ce fac dacă am descoperit talentul lui, cum îl susțin? Este în regulă să facă performanță sau nu? Cum îl ajut, cum îl încurajez? Aud astfel de întrebări foarte des în jur. Eu însămi mi-am pus întrebările astea și încă mi le pun. Având în vedere că Ana merge la destul de multe activități, că la interpretare vocală putem afirma că face performanță și că mă învârt în zona copiilor care au un talent sau mai multe, mi-am propus să vin în sprijinul părinților care își pun măcar una din întrebările de mai sus.
Astăzi, lansez cu bucurie și emoție serialul Talentul copilului tău, un proiect unic și original Pisica pe sârmă
Fiecare episod al serialului va prezenta o disciplină. Vom avea în primul rând recomandări din partea profesorului coordonator al disciplinei respective – vârsta potrivită pentru a începe, abilități necesare, ce ne indică că există un talent în zona respectivă, ce presupune performanța, cum o gestionăm, etc. Îmi propun apoi să întreb părinții copiilor implicați în activitatea respectivă – ce presupune susținerea unui astfel de copil, care sunt provocările cu care se confruntă un părinte de copil talentat sau care face o activitate intensă sau de performanță. Nu în ultimul rând, o să aflăm părerea copiilor. Ce înseamnă pentru ei să facă o activitate de performanță, la ce trebuie să renunțe, cum fac atunci când le e greu.
Vom aborda zona artistică, cu discipline cunoscute și căutate de părinți
Vom aborda activități precum balet, actorie, pictură, cor, dar și discipline mai puțin cunoscute, cum sunt de exemplu street-dance-ul sau pantomima. Pentru explorarea disciplinelor artistice ne vor fi alături partenerii noștri de nădejde, Opera Comică pentru Copii, cu atelierele Micul Artist. Acolo, copiii descoperă o lume minunată și sunt inițiați sau ghidați mai departe în descoperirea pasiunii și talentului lor. Vom aborda și instrumentele – pian, vioară, chitară, dar și canto, unde avem cel mai mult și familiar material :-).
În zona sportivă, am cunoscut, deocamdată doar virtual, copii minunați, pe care abia aștept să vi-i prezint și vouă
Pe Vladi Cnejev, campion la șah, sportul minții, pe Alexia Titere, care face baschet de performanță. Pe Natalia, o micuță gimnastă talentată, pe Aida Petre, care, împreună cu tatăl ei, bloggerul Cristian Petre, practică arte marțiale de performanță.




Pe Sabina Maria Suciu, voleibalistă, pe Luca, multiplu medaliat la scrimă.


La înot avem mai mulți copii minunați – Rareș, a cărui mamă, Miruna Dacu-Furdui, este fostă vice-campioană la înot, Matei Bonciu, frații Tudor și Irina Micu, care practică împreună înotul de performanță.


Vom avea și mici tenismeni și fotbaliști, copii care fac handbal, atletism sau karate. Am descoperit și copii care fac sporturi mai puțin cunoscute, cum ar fi hipism, kick-boxing, kapoiera și aikido. Am cunoscut-o pe Rebecca Neagu, triathlonistă și pe Dani, care la doar 9 ani, care face motocross.

Vom explora și activități din zona tehnologiei, la care din ce în ce mai mulți copii devin specialiști
O s-o cunoaștem pe Ioana Ilincescu, pe care noi o știm din lumea muzicală și care am aflat că este campioană și la robotică, alături de colegii ei de la Colegiul de informatică Tudor Vianu.

Vom cunoaște și un mic geniu, pentru care metoda Soroban nu mai are niciun secret, dar și copii care mânuiesc cu măiestrie cubul Rubik. Dacă ați crede că performanța se face doar în sport sau arte, ei bine aflați că nu. Ea se face și în limbi străine, o vor dovedi copiii de la English Kids Academy, dar și în citit. Micuța Dina, la doar 7 ani, are în palmares 2.500 de cărți (!) în limba engleză, citite în versiunea originală. Da, da, eu încă nu îmi revin.
În afară de cei menționați, serialul Talentul copilului tău va aduce în fața voastră, a cititorilor, foarte mulți copii talentați și extrem de muncitori.
Credeți-mă, avem copii minunați în țara asta, cu părinți minunați, care fac eforturi să îi susțină și să îi ghideze pe drumul lor
În episodul pilot de astăzi am intenționat să setez cadrul general, prin definirea noțiunilor de activități extra-școlare, talent și practicarea unei discipline la nivel de performanță. Unii copii care ajung aici trec obligatoriu prin prima etapă și prin cea a descoperirii talentului, dar nu toți cei care descoperă un talent în copilul lor sau îl duc la activități extra-școlare aleg să meargă spre performanță.
Am adunat cele mai frecvente întrebări și le-am răspuns cu ajutorul specialistului, Mihaela Feodorof – Executive Coach, Business Consultant, Career Architect și managing partener Yourway. Mihaela, alături de echipa ei, oferă servicii de evaluare și consiliere pentru studenți, elevi și copii începând cu vârsta de 2,5 ani, în vederea descoperirii aptitudinilor și modelării profesionale ulterioare.
Cum alegem activitățile extra-școlare pentru copii? Ce trebuie să avem în vedere?
Modalitatea cea mai eficientă prin care părinții pot alege activitățile suplimentare pentru copiii lor este prin observare și dialog. Copiii fac aceste alegeri firesc, petrec timp desenând sau ascultând muzică, cântând, dansând, sau practicând activități sportive. Expunerea la diverse activități împreună cu familia este un prim demers care clarifică continuarea acestora într-un cadru specializat. Vizitarea unor muzee, mersul la teatru sau concerte, sportul practicat cu părinții sau alți copii sunt doar câteva exemple.
De la ce vârstă este recomandat să înceapă copiii activități suplimentare, în afara programului de la școală/grădiniță?
Energia copilului trebuie dozată în funcție de apetitul pe care acesta îl manifestă pentru una sau mai multe activități. Timpul de odihnă și hrană sunt la fel de importante în activitatea pe care acesta o practică. Fiecare etapă de dezvoltare presupune satisfacerea unor anumite nevoi iar suprasolicitarea micuților nu poate conduce decât la suprasaturație. Să nu uităm că prima și cea mai valoroasă metodă de achiziție cognitivă este jocul, așadar copiii au nevoie de timp să se joace.
Jocul înseamnă libertate, alegere, emoție, veselie, spontaneitate
Dacă aceste ingrediente nu se regăsesc în activitățile suplimentare, atunci nici plus valoarea acestora nu o să se regăsească prea curând în dezvoltarea copilului.
Calibrarea vârstei educaționale și a capacității copilului de a face achiziție cognitivă (IQ) sunt două repere importante în alegerea activităților potrivite și eliminarea influenței marketingului de care beneficiază unele activități.
Când știm că programul copilului este prea aglomerat? După ce indicatori ar trebui să ne uităm?
Oboseala, iritabilitatea, îmbolnăvirile frecvente sunt câteva din semnalele pe care organismul copilului le manifestă. Interesul scăzut pentru orice altă propunere de activitate suplimentară spune adultului că acel copil are nevoie de „spatiu” de joacă și relaxare. Acest spațiu poate să se traducă în luni de zile, poate și un an, până când copilul solicita o nouă formulă de activitate.
Sunt activități pentru care putem spune că “se pierde trenul”, adică nu mai pot fi învățate dacă s-a trecut de o anumită vârstă?
Nu cred în acest radicalism. Cred că fiecare copil are capacitatea de a se așeza în activități propice și interesante pentru etapa lui de dezvoltare. Știu sportivi de performanță care au început foarte târziu practicarea, dar și talente care nu se manifestă în acord cu vârsta. Unii copii verbalizează târziu, nu manifestă inteligență motrică de timpuriu, sau alte formule unice de dezvoltare.
Pentru armonizarea talentului cu vârsta, dar și obținerea performanței, formula eficienței este dată de determinarea copilului, suportul părintelui și într-o măsură variabila de talent.
Este adevărat că în primii ani de viață se achiziționează ușor limbile străine, dar asta nu garantează și utilizarea acelor noțiuni pe parcursul vieții de adult. Creierul uman își șterge sau împrospătează informațiile în funcție de contextul în care trebuie să funcționeze. Aici intrăm într-un alt capitol, al neurostiințelor, care ne ajută să înțelegem cum îi putem susține pe copii și, nu în ultimul rând, să ne înțelegem mai bine pe noi înșine.
Despre talentul copilului, descoperirea și valorificarea lui
Talentul iese mai ușor la suprafață prin expunerea la experiențe propice. Dar desigur dacă avem o fetiță foarte elastică, grațioasă și cu ureche muzicală, care se mișcă pe muzica auzită în casă, asta este o evidență și nu o putem neglija.
Pasiunea este ingredientul de bază. Împreună cu efortul susținut, pasiunea poate compensa lipsa talentului, dar și viceversa. Un copil talentat care nu este pasionat și implicit dispus să facă un efort consistent pentru obținerea performanței, este o pierdere de timp atât pentru părinți cât și pentru profesori.
Părintele este dator să-și cântărească permanent alegerile pe care le face în susținerea copilului.
Să nu-l manipuleze, să nu-l constrângă, ci doar să-l stimuleze în direcția pe care acesta o preferă.
Dacă vorbim de transformarea talentului în performanță, cum se poate realiza asta și ce implicații are pentru copil și viața lui școlară, socială, etc?
Un copil care face performanță, în orice domeniu, are o formulă unică de a se așeza în viața sa de elev. Contribuie destul de mult școala și familia la acest exercițiu, adaptând programul și modul în care i se solicită acestuia implicarea, fără a face compromisuri (vorbesc aici limpede de eliminarea „înțelegerii” prin acordarea de note nemeritate). Dar un performer reușește în orice își propune, asta ar trebui să înțeleagă cei ce îl însoțesc, de la familie, școală până la societate.
Tratarea perfomerilor, ca de altfel a oricărui elev, necesită personalizarea procesului de achiziție cognitivă. Sigur că în sistemul românesc, dar nu numai, acest concept pare utopic. Cunosc însă multe povești care s-au sfârșit cu reușite, dar efortul părinților a fost pe măsură. Sunt școli și licee unde performanța este valorizata, chiar dacă este sportivă sau artistică și copiii studiază mate-info bilingv la licee de top.
În viața de adult regăsim spiritul de performer
Este un indicator de reușită în orice domeniu pe care individul îl vizează, pentru că acesta și-a „probat” multe calități pe parcursul timpului. Organizarea, time managementul, spiritul de echipă, sociabilitatea sunt numai câteva dintre ele.
Cu Mihaela ne vom reîntâlni pe parcursul proiectului Talentul copilului tău, pentru punctarea unor aspecte specifice disciplinelor abordate, dar și pentru a răspunde întrebărilor de la voi, pe care vă încurajez să ni le transmiteți.
Parteneri ai proiectului Talentul copilului tău
Contributor și partener cultural – Opera Comică pentru Copii, prin atelierele Micul Artist
Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului București, condusă din anul 2014 de către soprana Felicia Filip. Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii are lunar peste 10 000 de spectatori. Pentru stagiunea 2017-2018 sunt programate deja peste 500 de reprezentații, dintre care 19 premiere.
De trei ani, Opera Comică pentru Copii organizează atelierele Micul Artist, în cadrul cărora copiii deprind tainele unei palee extrem de largi de discipline. Sunt 20 de ateliere, la care participă 50 de grupe de copii. Vom descoperi cu ajutorul serialului Talentul copilului tău cele mai iubite și căutate ateliere de la Opera Comică. Vom sta de vorbă cu profesorii coordonatori, cu copiii participanți și copiii lor.
Consultant de specialitate – Yourway
Yourway oferă servicii de evaluare și consiliere pentru studenți, elevi și copii (începând cu vârsta de 2,5 ani). La Yourway, nucleul în jurul căruia se lucrează este format de copii și adolescenți/tineri. Aici, specialiștii îi ajută să fie conștienți de cât de valoroși sunt, de cum își pot fructifica potențialul și să se cunoască mai bine.
În egală măsură, se lucrează cu cei care intervin în educația copiilor, educatori, învățători, profesori sau dascăli și, nu în ultimul rând cu părinții, care e bine să le lase acestora libertatea de a deveni ce sunt ei mai de preț, pe măsura potențialului lor și nu să devină ceea ce ei (părinții) își doresc
Citește și
Școala în lume, un proiect original Pisica pe sârmă, nominalizat la Webstock 2018, secțiunea Publishing
Discuția de 5 minute, serial de discuții părinte-copil, marca Pisica pe sârmă
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Un proiect nemaipomenit, felicitari!!! Abia astept sa citesc articolele!
Apropo, cand ajungi la sporturi sa nu uiti de ski si escalada/alpinism (stiu, sunt subiectiva, dar nu te superi tu pe mine) – ai mei m-au lasat de mica sa incerc tot ce era posibil pe vremea respectiva, si am continuat cu chestiile care mi-au placut sau unde am avut putin talent, astea sunt sporturile care m-au format pe mine ca om si unde mi-am facut pregatirea pentru viata cea mai adevarata din toate punctele de vedere 🙂
Multumesc mult! Mai, eu spun ca o sa abordez toate sporturile, inclusiv pe cele considerae extreme. Am gasit un baiatel care face motocross, de exemplu 🙂