Din ce am observat eu de când mă tot învârt în lumea asta artistică, toate activitățile care au legătură cu muzica și/sau dansul sunt la mare căutare printre părinți. Și la Opera Comică pentru Copii se aplică regula asta, astfel că atelierele muzicale sunt printre cele mai căutate. Am fost în vizită la Atelierul de Musical, coordonat de Maria Alexievici, atelier pe care îl urmează și Ana cu mare drag și la atelierele de cor junior – coordonator Elena Iorgulescu și cor senior – coordonator Mădălina Maxim. Le-am luat la întrebări pe cele trei „profe” simpatice despre atelierele pe care le coordonează. Sper să vă fie de folos răspunsurile lor.
Atelierul de musical, o experiență artistică completă
La acest atelier nu este vorba doar despre muzică, ci și despre mișcare și joc actoricesc. Este nevoie de un simț ritmic bine dezvoltat, de ureche muzicală și de aptitudini artistice complexe. Totuși, este foarte importantă dorința și pofta de a învăța, dar și curiozitatea. Dacă au încredere și curaj, restul aptitudinilor se pot și dezvolta pe parcurs.
Scopul atelierelor în general și a atelierului de musical în special este să le aducă bucurie copiilor
Vârsta de la care se poate studia o disciplină atât de complexă cum este musicalul depinde mult de aptitudinile copilului, dar și de ceea ce a primit el acasă. De cum este sprijinit, de cum se vorbește cu el, de cum este educat. Este important să poată citi, pentru că se primesc multe informații, dar sunt și copii foarte mici care se descurcă foarte bine.
Ce aptitudini dezvoltă atelierul de musical?
În primul rând, încurajează munca în echipă. Maria Alexievici, coordonatoarea atelierului de musical caută să îi învețe pe copii că împreună pot fi mai buni și se pot dezvolta mai repede.
La finalul unui an, Maria își dorește să vadă că elevii ei au căpătat mai multă încredere în ei, să își dezvolte dragostea pentru muzică și să fie mai buni ca atunci când au venit.
Le-am prins pe fete în plină repetiție pentru un număr nou pe care îl pregătesc, un fragment din musicalul Annie.
Atelierul de Cor junior și Cor senior
La Cor Junior, Elena Iorgulescu lucrează cu copii mici, care își pierd răbdarea destul de repede și atunci ea trebuie să recurgă la tot felul de jocuri, jucării, personaje și povești ca să le capteze atenția. Experiența de cadru didactic își spune cuvântul și Elena face din ora de cor o adevărată feerie ludică. M-am uitat fascinată cum scotea de sub catedră tot felul de păpuși, personajele-emoții din Întors pe dos sau cum devenea ea însăși un personaj la nevoie
Scopul atelierului de cor este să îi ajute pe copii să iubească muzica, să se împrietenească și să vină cu drag. Este o mare provocare pentru mine să lucrez cu copiii. Sunt mici, sunt dornici de joacă și este o mare provocare pentru mine să le captez atenția și să îi fac să se simtă fericiți Îi atrag prin cântece vesele,prin păpuși, prin jocuri foarte multe.
Ora de cor îi face să aibă încredere în ei, să se simtă bine, să fie pozitivi.
Mădălina Maxim, coordonatoarea atelierului de Cor Senior urmărește pe parcursul unei ore de curs zâmbete, fericire, omogenizare, armonie, iubire, veselie, chiar și haos. Dorința ei este ca la finalul unui an, copiii să plece mai educați muzical, mai omogeni din punct de vedere al vocilor.
Copiii au nevoie de joacă, au nevoie să fie lăsați să se și destindă, facem jocuri muzicale, ca să reușim să și lucrăm.
Ce beneficii le aduce ora de cor copiilor în viața de zi cu zi?
De la socializare, până la memorie și tot ceea ce înseamnă dezvoltare din punct de vedere emoțional și nu numai. Ceea ce fac aici îi poate ajuta pe unii dintre ei să prindă drag de muzică și să își dorească o viitoare carieră în muzică. Pe restul îi ajută la dobândirea unor achiziții pentru dezvoltarea lor personală.
Citește și
Talentul copilului tău, episodul 5. Oratorie și debate
Talentul copilului tău, episodul 4. Despre șah, competitivitate și concentrare
Talentul copilului tău, episodul 3. Micii actori
Talentul copilului tău, episodul 2. Scrima,sportul eleganței și puterii
Talentul copilului tău, episodul 1, Iubesc baletul
Talentul copilului tău, episodul pilot
Când copilul tău are un talent, tu ai o datorie
Școala în lume, un proiect original Pisica pe sârmă, nominalizat la Webstock 2018, secțiunea Publishing
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să dați like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Super! La noi la scoala copiii au ore de arta (in care sunt incluse muzica, arte vizuale, dans si drama – ) si tot in cadrul scolii au cluburi la care se pot inscrie benevol, care sunt gratis. Tot asa, cor, musical, dance, drama, tot felul de minunatii. Emmy s-a inscris la cor aproape in fiecare an, dar invariabil pe traseu iese din club pentru ca de multe ori mai fac repetitii si in pauze si ea are nevoie sa isi consume energia in pauze si sa-si vada prietenele din celelalte clase, nu-i place sa-i faca altii programul 🙂 Acum de o vreme s-a inscris la clubul de folk dance, ii place la nebunie deocamdata, ea e si singura din familia noastra care are cat de cat voce, si are un fler dramatic de numa’, mostenit de la taica-sau :-).
Ma bucur mult ca povestesti de toate cluburile astea frumoase si mai ales de efectele asupra copiilor, abia astept sa vad urmatorul episod!
Draga mea, ce povestesti tu acolo ca se intampla la voi la scoala e de domeniul SF. Avem si noi activitati frumoase, e drept, dar fie trebuie sa scoatem bani grei din buzunar pentru ele, fie sa batem orasul ore in sir, fie amandoua. Multumesc mult pentru susținere! Te imbratisez!