Now Reading
Talentul copilului tău, episodul 3. Micii actori

Talentul copilului tău, episodul 3. Micii actori

Nu cred că e cineva care să nu se fi lăsat măcar odată purtat de mirajul scenei, să nu se viseze un pic în lumina reflectoarelor, primind aplauze de la public. Actorii sunt fascinanți, dar, dincolo de asta, cursurile de actorie le pot dezvolta copiilor multe abilități. Pe mine mă întreabă toată lumea dacă Ana a făcut cursuri de teatru, având în vedere cât este de dezinvoltă și expresivă. Nu a făcut până anul ăsta, probabil că au fost suficiente calitățile native și celelalte activități care i-au dezvoltat ușurința în exprimare. Din septembrie, pentru că și-a dorit foarte mult să facă (și!) teatru, Ana merge la atelierele de teatru Micul Artist de la Opera Comică pentru Copii și îi place foarte mult.

Pentru că știu că sunt mulți copii atrași de actorie, iar succesul pe care atelierul de teatru îl are confirmă acest lucru, le-am luat la întrebări pe cele două „profe” simpatice de la Opera Comică pentru Copii, Ioana Rufu și Andreea Corneanu despre vârsta și circumstanțele în care un copil poate urma cursuri de actorie, despre calitățile necesare, dar și perspectivele pe care le are în viitor.

Există o  vârstă “ideală” la care un copil poate începe cursuri de actorie?

Ioana Rufu

Nu cred că există o vârstă ideală pentru a începe cursurile de teatru, de altfel nu cred în general în « vârsta ideală ». Depinde foarte mult de fiecare copil în parte. De nivelul lui de dezvoltare, de deschiderea pe care acesta o are. În general, grupele la cursurile de teatru sunt formate în funcție de vârsta copiilor. Cred că este important să fie aduși la grupa lor de vârstă, de aceea nu cred că ar trebui aduși de prea mici, pentru că se vor simți complexați de colegii lor mai mari, copleșiți. Un lucru fundamental este să vină la cursuri pentru că își doresc, să nu fie forțați. Acest lucru nu le este  benefic, ba dimpotrivă, devine un chin atât pentru ei, cât și pentru profesor.

Andreea Corneanu

Vârsta minimă este de 4 ani. Nu există o vârstă ideală, fiecare copil este diferit și atunci fiecare va da propriile înțelesuri activităților de la curs.

Ce semne îi pot arăta unui părinte că are un copil cu o înclinație spre actorie ?

Ioana Rufu

Din nou, nu cred în înclinația spre actorie la vârste atât de fragede. Scopul meu nu este acela de a crea mici actori, mici vedete, ci este acela de a-i ajuta pe copii să se dezvolte armonios. Să își dezvolte imaginația, spontaneitatea, creativitatea, memoria, atenția, observarea,  lucrul în echipă. Asta înseamnă că orice copil poate să vină la cursurile de actorie, atâta timp cât își dorește acest lucru. Dacă în timp el crește și realizează că vrea cu adevărat să devină actor, aici lucrurile stau diferit. Dar, la acest nivel nu vorbim de talent și înclinație, ci pur și simplu vorbim de copii capabili să se joace.

Andreea Corneanu

Primul lucru, și cel mai important de altfel, este ca părintele să vadă la copil dorința de a participa la cursuri. Alte semne că actoria ar fi potrivită pentru copilul său pot fi dorința acestuia de a fi în centrul atenției, ușurința de a inventa povești și de a improviza, disponibilitatea de a se juca și capacitatea de a fi spontan.

Ce urmăresc aceste cursuri la o vârstă relativ mică?

Ioana Rufu

Dezvoltarea armonioasă a copilului, deschiderea acestuia, îl învață să se cunoască mai bine, să socializeze, să lucreze în grup și să se integreze întru-un grup. Și încă ceva extrem de important ce ne învață jocurile teatrale, că fiecare joc are regulile sale, că pentru a ne juca trebuie să respectam niște reguli, altfel nu este joc, ci haos.

Părinții din ziua de astăzi tind să își lase copiii să facă orice, absolut orice, ca aceștia să nu fie îngrădiți, cum poate a fost generația noastră în perioada comunistă. Cred că este o mare greșeală. Copiii trebuie să fie liberi, dar trebuie să învețe de mici că trebuie să respecte niște reguli. Și ei au nevoie de reguli, altfel sunt pierduți, bulversați. Teatrul îi învață și acest lucru.

Andreea Corneanu

Acest curs urmărește același lucru indiferent de vârstă, desigur, la un nivel diferit. Cursul de actorie este de fapt un curs de dezvoltare personală prin tehnici teatrale. Exercițiile au valențe de joc iar prin modul în care sunt alcătuite urmăresc dezvoltarea atenției, a creativității, a imaginației, a spontaneității, a memoriei, lucrului în echipă, a dicției, gestionarea inteligentă a emoției și libertatea de exprimare în public.

Beneficiile unor cursuri de actori diferă de la un copil la altul. Actoria se adresează tuturor copiilor, indiferent de capacitățile pe care le au. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care îl observ și îl încurajez este ușurința de a lucra în echipă și de a gestiona situațiile conflictuale apărute în urma cooperării.

Putem vorbi de “talent”în actorie, de aptitudini?

Ioana Rufu

Nu cred în talent când e vorba de copii. Su nu mă interesează așa zisul talent. Sigur că experiența mă face să văd imediat un copil care are anumite date pentru a face asta, dar nu mă interesează în această fază de lucru.

Andreea Corneanu

Da, există anumite aspecte care fac un copil sa iasă în evidență. Este greu de definit “talentul” deoarece consider că este o combinație de mai multe date care diferă de la caz la caz. Între aceste date regăsim șarmul personal, dorința de a excela, emoția pe care este capabil să o trezească în ceilalți, disponibilitatea de a improviza, spontaneitatea de care dă dovadă. Toate aceste lucruri pot individualiza un copil în colectivitate.

La nivelul acesta, talentul nu este un factor decisiv pentru acceptarea unui copil la cursuri

Actoria, în multe cazuri, este mai utilă unui copil fără înclinații vizibile către asta. Nu îmi propun să creez actori, ci oameni de bază ai societății. Pentru copii, cursul de actorie este extrem de benefic, indiferent de drumul pe care copilul îl va alege și de domeniul în care el va activa, fie el unul artistic sau nu. Încrederea în sine, pe care copilul și-o dezvoltă în cadrul cursurilor îi este de folos în orice situație, capacitatea de a formula un discurs coerent sau gestionarea emoțiilor sunt lucruri de ajutor în situațiile pe care oricine le întâlnește de-a lungul vieții.

De la ce vârstă putem vorbi de “performanță” în actorie ?

Ioana Rufu

Din punctul meu de vedere, începând cu vârsta de 19 ani, în perioada facultății, când tânărul se pregătește cu adevarat pentru meseria de actor. Cu siguranță sunt și excepții, dar facultatea formează actorul profesionist.

Andreea Corneanu

Spre deosebire de alte discipline, performanța în actorie se poate face mult mai târziu. Dacă pentru a fi balerin, trebuie să începi cursurile la vârste fragede, pentru a fi actor, poți începe în facultate.

Actoria este ceva subiectiv, ține de șansă și de dorință

Un copil talentat poate avea o zi proastă, în timp ce un copil fără înclinații poate avea o zi bună în timpul unui casting sau al admiterii la facultate așa că nimic nu îți poate garanta ca vei deveni actor.

Ce școală, până la UNATC, poate urma un copil care iubește actoria și își dorește mai mult decât oferă niște cursuri opționale ?

Există, în mai multe orașe, licee vocaționale care au secție de actorie. În București, la Colegiul Național de Arte “Dinu Lipatti” începând cu clasa a IX-a, adolescenții pot fi admiși, în urma unui examen de admitere, la secția de actorie.

Ce șanse are un absolvent de teatru în România ? Care sunt opțiunile de “carieră”?

Ioana Rufu

Există șanse în orice domeniu, oriunde în lume. Cu siguranță trebuie să muncești foarte mult, să fii puternic. În schimb, cred în continuarea ce îmi spunea profesorul meu, meseria aceasta merită să o faci doar dacă simți că nu poți fără ea. Dacă simți că ai putea să trăiești fără ea, nu merită să te faci actor!

Andreea Corneanu

Opțiunile unui actor sunt infinite în prezent. Numărul mare de absolvenți ai facultăților de actorie a făcut ca această branșă să se diversifice. Dacă în trecut posibilitățile erau limitate, acum există, în afara teatrelor de stat, multiple trupe de teatru independent și multe castinguri pentru reclame, filme și diverse proiecte. Este mult mai ușor să te faci actor, însă mult mai greu să ajungi cunoscut.

Despre Proiectul Talentul copilului tău

Este un proiect unic și original Pisica pe sârmă. Fiecare episod al serialului prezintă o disciplină. Vom avea în primul rând recomandări din partea profesorului coordonator al disciplinei respective – vârsta potrivită pentru a începe, abilități necesare, ce ne indică că există un talent, ce presupune performanța, cum o gestionăm, etc. Îmi propun apoi să întreb părinții copiilor implicați în activitatea respectivă – ce presupune susținerea unui astfel de copil, care sunt provocările cu care se confruntă un părinte de copil talentat sau care face o activitate intensă sau de performanță. Nu în ultimul rând, o să aflăm părerea copiilor. Ce înseamnă pentru ei să facă o activitate, cum se simt, ce le place.

Contributor și partener cultural  – Opera Comică pentru Copii, prin atelierele Micul Artist

Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului București, condusă din anul 2014 de către soprana Felicia Filip. Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii are lunar peste 10 000 de spectatori. Pentru stagiunea 2017-2018 sunt programate deja peste 500 de reprezentații, dintre care 19 premiere.

De trei ani, Opera Comică pentru Copii organizează atelierele Micul Artist, în cadrul cărora copiii deprind tainele unei palete extrem de largi de discipline. Sunt 20 de ateliere, la care participă 50 de grupe de copii. Vom descoperi cu ajutorul serialului Talentul copilului tău cele mai iubite și căutate ateliere de la Opera Comică. Vom sta de vorbă cu profesorii coordonatori, cu copiii participanți și părinții lor.

Citește și

Talentul copilului tău, episodul 2. Scrima,sportul eleganței și puterii

Talentul copilului tău, episodul 1, Iubesc baletul

Talentul copilului tău, episodul pilot

Când copilul tău are un talent, tu ai o datorie

Școala în lume, un proiect original Pisica pe sârmă, nominalizat la Webstock 2018, secțiunea Publishing

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să dați like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top