Now Reading
Talentul copilului tău, episodul 1. Iubesc baletul

Talentul copilului tău, episodul 1. Iubesc baletul

Baletul este una dintre cele mai îndrăgite și populare activități printre părinți și copii. A fost și prima activitate extra-școlară pe care a făcut-o Ana și pe care a iubit-o extrem de mult.  Mirajul baletului există, grația balerinelor e proverbială, dar oare este toată lumea dispusă să își asume efortul din spate? Am vorbit despre balet – pasiune, talent, performanță, copilărie sacrificată sau nu cu Theodora Marin, coordonatoarea atelierelor de balet de la Opera Comică pentru Copii. 

Theodora Marin este alături de Opera Comică pentru Copii de 10 ani, iar de trei ani coordonează atelierele de balet Micul Artist

Face balet de la 6 ani, iar pasiunea sa pentru dans a purtat-o pe scene din India, Franța, Tunisia, Canada, Germania, Republica Dominicană, Egipt, Emiratele Arabe, SUA, Kuweit, Turcia, Rusia, Bulgaria, Cehia și China.

În afara rolurilor din opere de balet îndrăgite de copii, pe care le interpretează, Theodora este și coordonator în cadrul proiectului internațional „Young Theatre”, derulat la Opera Comică pentru Copii, împreună cu parteneri din Slovenia, Polonia și Serbia. Proiectul își propune dezvoltarea unui mecanism de teatru de improvizație care să contribuie la creșterea participării tinerilor la spectacole de teatru.

În calitate de profesor coordonator, Theodora își dorește să continue să transmită copiilor și tinerilor experiența ei de pe scenă, să creeze un mediu relaxat pentru elevii săi și să-i încurajeze să-și urmeze ambițiile și visele.

Există o vârstă «potrivită » la care un copil poate începe sa practice baletul ca activitate extra-școlară?

Vârsta de 6-7 ani o consider potrivită începerii cursurilor de balet. Iar drumul spre performanță începe la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”, din clasa a IV-a.

În funcție de vârstă trebuie adaptate lecțiile sau avute în vedere anumite particularitati?

Puterea de înțelegere a copiilor diferă destul de mult în segmentul de vârstă 6-10 ani și atunci orele de balet trebuie gândite în consecință. Cele trei grupe de care mă ocup în cadrul atelierelor „Micul artist”, sunt construite în așa fel încât elevii să fie cât mai apropiați ca vârstă.

Care sunt beneficiile practicării baletului ca disciplină extra-școlară?

Dezvoltarea musculaturii, a urechii muzicale. Practicarea baletului formează o înclinație către muzică clasică, îi face pe copii să își depășească limitele de foarte multe ori și să conștientizeze că sunt capabili de mult mai mult decât și-au imaginat. Îi ajută să socializeze mai ușor și îi învață atenția colectivă, atunci când vorbim despre un dans de ansamblu.

Încurajez părinții să își orienteze copilul spre un sport sau artă, orice simt că îl atrage, pentru că pot avea surprize foarte plăcute!

Disciplina în cadrul unei ore de balet este ceva ce eu încerc să le insuflu, iar asta îmi doresc să se vadă ușor, ușor, în celelalte activități ale lor.

Ce ne facem cu frica de efort cu care se confruntă unii copii după ce încep o activitate și dau „de greu”?

Frica de a face efort vine, de cele mai multe ori, din activități impuse fără a fi explicate și înțelese de copil. Atunci când copilul înțelege ce urmează să facă și să simtă, șocul unei dureri provocate, spre exemplu de un exercițiu de deschidere (care presupune întinderea tendoanelor) nu mai este atât de mare și nu îi provoacă teamă. Desigur, fiecare copil are limitele lui, iar aici ține de profesor să își cunoască fiecare elev.

Cum putem identifica că un copil are talent sau înclinație spre balet ? Sunt anumiți factori care ne indică lucrul acesta?

În mod obișnuit,  dorința de a dansa este indiciul cel mai clar pentru părinți. Cred că doar o examinare atentă din partea unui profesor poate confirma sau nu abilitățile unui copil.

Dacă există dorință și se menține vie, atunci drumul este deschis!

După ce perioadă « se văd rezultate » și care ar fi primele semne că un copil și-a însușit noțiunile elementare?

Fiecare copil are ritmul propriu, însă în jurul perioadei de un an ar trebui să vedem primele semne.

Când se poate discuta despre performanță în balet, de la ce vârstă se pot intensifica antrenamentele?

Înscrierile la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” încep cu clasa a IV-a. Din acest moment, copiii vor face balet la școală în fiecare zi.

Selectarea pentru performanță  are loc după anumite criterii ? Este performanța pentru oricine sau nu?

Există un examen de admitere în urma căruia sunt selectați elevii. Se testează urechea muzicală, elasticitatea corpului, săritura, aspectul fizic.

Ar trebui testată și pasiunea pentru dans! Cred că este motorul cel mai de preț către balet. Cât timp există determinare, multă muncă și pasiune, cred că toată lumea are șansa la performanță.

Este nevoie de implicarea părinților în susținerea copiilor care practică baletul? Care ar fi nevoile unui copil care practică baletul de performanță?

Implicarea părinților este foarte importantă. Copiii au nevoie de încurajări, de aprecieri și de susținere pentru a avea rezultate cât mai bune.

Despre Proiectul Talentul copilului tău

Este un proiect unic și original Pisica pe sârmă. Fiecare episod al serialului prezintă o disciplină. Vom avea în primul rând recomandări din partea profesorului coordonator al disciplinei respective – vârsta potrivită pentru a începe, abilități necesare, ce ne indică că există un talent, ce presupune performanța, cum o gestionăm, etc. Îmi propun apoi să întreb părinții copiilor implicați în activitatea respectivă – ce presupune susținerea unui astfel de copil, care sunt provocările cu care se confruntă un părinte de copil talentat sau care face o activitate intensă sau de performanță. Nu în ultimul rând, o să aflăm părerea copiilor. Ce înseamnă pentru ei să facă o activitate, cum se simt, ce le place.

Contributor și partener cultural  – Opera Comică pentru Copii, prin atelierele Micul Artist

Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului București, condusă din anul 2014 de către soprana Felicia Filip. Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii are lunar peste 10 000 de spectatori. Pentru stagiunea 2017-2018 sunt programate deja peste 500 de reprezentații, dintre care 19 premiere.

De trei ani, Opera Comică pentru Copii organizează atelierele Micul Artist, în cadrul cărora copiii deprind tainele unei palete extrem de largi de discipline. Sunt 20 de ateliere, la care participă 50 de grupe de copii. Vom descoperi cu ajutorul serialului Talentul copilului tău cele mai iubite și căutate ateliere de la Opera Comică. Vom sta de vorbă cu profesorii coordonatori, cu copiii participanți și părinții lor.

Citește și

Talentul copilului tău, episodul pilot

Când copilul tău are un talent, tu ai o datorie

Școala în lume, un proiect original Pisica pe sârmă, nominalizat la Webstock 2018, secțiunea Publishing

Discuția de 5 minute, serial de discuții părinte-copil, marca Pisica pe sârmă

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să dați like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

View Comments (4)
    • Draga Carla, aici gasiti informatii despre atelerele de la Opera Comica pentru Copii http://www.operacomica.ro/atelierele-micul-artist/. Deocamdata s-au incis inscrierile pentru acest an scolar, dar va sugerez sa urmariti pagina, eventual sa va lasati datele de contact la ei, deoarece este posibil sa mai deschida niste grupe de ateliere la ineputul anului. Daca nu, in septembrie va recomand cu drag sa va inscrieti!

  • Eu am un băiat de aproape 5 ani și ma întreb dacă la cursuri merg și băieți? Știu ca baletul este ideal pentru a învața sa ai o postura frumoasa, dreapta, și ma gândeam ca 1 an sau 2 de balet i-ar face bine. Dar dacă ar fi singurul băiat nu cred ca i-ar plăcea.

    • Din cate stiu eu, la atelierul tinut de Theodora Marin la Opera Comica pentru Copii este un baietel inscris. La celalalt atelier, sustinut de doamna Jacqueline Bratu cred ca sunt mai multi, dar cel mai bine intrebati direct la Opera Comica. Din experienta va spun ca baietii fac treaba minunata in treburile asa zise „de fete”, asa ca poate nu ar fi rau sa incercati!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top