Now Reading
Tabăra Dorului, ajutor pentru cei care au pierdut un om drag

Tabăra Dorului, ajutor pentru cei care au pierdut un om drag

tabăra dorului

Georgiana (37 de ani) își începe ziua cu inima strânsă, cu aceeași anxietate ca în ultimele 243 de zile, de când a devenit o mamă singură pentru cei 2 copii, Andrei (8 ani) și Ana (5 ani). În fiecare dimineață, când razele soarelui străpung draperia, i se pare că aude telefonul sunând și retrăiește intens, secundele în care a aflat că a avut loc un accident și că Mihai a murit pe loc, la câțiva kilometri de casă. Mângâie locul gol din patul prea mare acum și închide ochii strâns sperând că e doar un coșmar și că se va trezi și totul va fi bine, el va veni și vor lua toți 4 micul-dejun și vor face planul zilei și el o va îmbrățișa cu aceeași dragoste ca acum 14 ani când s-au îndrăgostit… Ce bine ar fi!…

„Mamăăăă!” – copiii o strigă din camera alăturată

Unul din ei plânge, pare că s-au lovit. Se ridică repede din pat și gata, ziua a început! Și-ar dori să nu mai fie tristă de față cu ei, să păstreze obiceiurile cu care copiii s-au obișnuit, dar își dă zilnic seama că e greu să fii și mamă și tată și văduvă la o vârstă la care alte familii își fac zeci de planuri. Și-a imaginat mereu o „văduvă” ca fiind o femeie de 80 de ani cu batic în cap.

De 8 luni, de când tatăl lor nu mai este, copiii au trecut prin tot felul de stări

Când sunt triști, adulții din jur încearcă să îi distreze, să schimbe subiectul, să le cumpere o jucărie care să îi bucure. Evită să se joace cu alți copii, pentru că toți îi întreabă de ce nu au tată. Mama și bunicii se străduiesc să le ofere multă dragoste, ca să nu simtă lipsa tatălui.

Georgiana are nevoie să cunoască alți părinți, de vârstă apropiată, care se află într-o situație asemănătoare. Iar copiii au nevoie să fie împreună cu alți copii, să se joace, să își povestească unul altuia despre tații și mamele care îi ocrotesc din Ceruri și să își exprime emoțiile sănătos.

Așa a apărut Tabăra Dorului, organizată de Asociația „Există viață după doliu!”

Prima ediție a avut loc în 2013. Tabăra este locul unde, timp de 4 zile, 8 familii care nu s-au mai văzut niciodată devin prietene de suferință și de încurajare reciprocă. Peste 50 de familii au beneficiat de sprijin până acum, în cadrul a 5 tabere.

Tabăra Dorului este singurul eveniment de acest tip adresat întregii familii și are 3 obiective

  1. vacanță în familie sau family-building (cu activități distractive la care participă și părintele și copii laolaltă: tiroliană, jocuri de echipă) – pentru a îmbunătăți comunicarea dintre ei – iar când ajung acasă să nu mai plângă mereu separat, ci uneori împreună.
  2. grup de psihoterapie, atât pentru copii, cât și pentru adulți – cu tehnici și metode adaptate vârstei, facilitate de psihoterapeuți cu experiență în gestionarea travaliului de doliu
  3. socializare, schimb de experiență, sprijin peer-to-peer cu oameni care se află în aceeași situație și uneori sunt greu de găsit printre vecini sau colegi. Părinții învață unii de la alții despre „parenting” ca mamă sau tată văduv(ă), situație diferită de cea a divorțului.  Iar prieteniile legate în astfel de clipe pot dura chiar și o viață!

Următoarele ediții ale Taberei vor avea loc în iulie și august 2019 – o tabăra pentru familii cu copii cu vârsta 5-9 ani și o tabără pentru familii cu copii cu vârsta 10-14 ani.

Din cauza veniturilor mici și a cheltuielilor multe (cu școala, sănătate, chirie și utilități, consiliere psihologică, datorii cu care au rămas în urma tratamentelor), sunt multe familii care nu își pot permite nici măcar o excursie o dată pe an.

Pentru ca ei să poată beneficia de îndrumarea și toate resursele oferite de Tabăra Dorului, organizatorii își doresc să ofere  cel puțin 3 locuri gratuit la fiecare ediție

Pentru a putea face asta, în luna decembrie se derulează campania „Dar din dor de Crăciun”, în care se pot implica toți oamenii care au pierdut pe cineva drag și îi simt lipsa și mai mult de Sărbători, dar și cei care doresc să ajute astfel de familii.

Ce aveți de făcut? Trimiteți mesajul vostru către persoana dragă de care vă e dor, împreună cu o donație de 20 lei.

Mesajul va împodobi un brăduț cu multe doruri  și donația va acoperi costurile cu cazarea, masa și serviciile psihoterapeuților implicați.

Bradul cu doruri

Detalii găsiți pe pagina fundației

Cum se poate dona?

1) Cu cardul aici: https://www.bursabinelui.ro/BursaBinelui/Proiecte/Tabara-Dorului (comision zero) SAU

2) Prin transfer bancar în contul asociației “Există viață după doliu” (CIF 29536482), cu mențiunea: “dar din dor Tabara Dorului”: RO15RNCB0048125941770001, deschis la BCR – Banca Comercială Română

Pagina de Facebook a Taberei se poate vizita aici

Citește și

Faptele bune se fac pentru oameni cât sunt în viață

Când moartea are nevoie de un râs în față și o faptă bună

Mamele ar trebui să trăiască veșnic

Lăsați lacrimile mamelor să curgă, nu le mai opriți!

Sursa foto – Freepik.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top