Am povestit deja despre relația Anei cu sportul. Nu face sport de performanță, dar sportul face parte din viața ei și mă bucur că e așa și că învăț și eu pe lângă ea să am o viață mai activă. De schiat schiază de la patru ani. Am pus-o pe schiuri la trei, dar nu s-a lipit mai nimic. La patru a făcut o săptămână cu instructor, apoi de la cinci ani a schiat în fiecare an doar în Bulgaria, întâi cu noi, apoi doi ani la școală. Anul ăsta e primul în care Ana va merge într-o tabără de ski. Sunt convinsă că o va ajuta mult și cred că ar fi fost bine să o trimitem chiar mai devreme. Niciodată însă nu e prea târziu. Am vrut să aflu când e bine să punem copiii pe schiuri, ce beneficii are o tabără de ski și la ce îi ajută pe copii sportul ăsta, considerat „extrem”. Consultant de bază mi-a fost Răzvan Marinescu, instructor de ski și fondator al Fit & Fun, Patrula de Ski.
Există o vârstă ideală la care copiii învață să schieze?
În orice sport există o perioadă de inițiere. În Austria, atunci când un copil poate să meargă, se poate apuca de schi. DAR, în Austria sunt întrunite toate condițiile necesare – zone special amenajate pentru copii, instructaj adaptat vârstelor mici, siguranță totală. Copilul se adaptează gradual cu senzația de echilibru în alunecare, fără să fie supus niciunui stres sau pericol.
În România, sfatul medicului pediatru este ca un copil să înceapă schiul după 4 ani, când e pregătit din punct de vedere articular.
Ideal este să înceapă să învețe dintr-odată. Nu este nevoie de perioade de acomodare, dar aici intervine diferența de mentalitate și stil de parenting. În Austria, de exemplu, copiii de 3-4 ani sunt lăsați pur și simplu la școala de ski, chiar dacă inițial plâng. Fiind cu alți copii, se acomodează imediat și în 2-3 zile deprind principalele noțiuni. La noi însă, părinții sunt mult mai reticenți în a-și lăsa copiii într-un grup, fără supravegherea lor.
Semnele care ne arată că un copil este pregătit să învețe să schieze
Din punct de vedere fizic, nivelul general de motricitate ne spune cât este de pregătit un copil. Copiii activi, dinamici, care fac sport, ies în evidență, au alt bagaj de deprinderi motrice generale, pe care le pot transfera în deprinderile specifice pentru schi.
Din punct de vedere emoțional, de cele mai multe ori, părinții sunt cei care nu sunt pregătiți, nu copiii :-).
Tabără de ski versus instructor individual
Este recomandată trimiterea copilului într-o tabără de ski sau la cursuri de grup, nu la cursuri individuale cu monitor. În primul rând, datorită atractivității pe care o au lecțiile de grup pentru copii și pentru câștigul în timp pe care îl are un curs de durată.
Începând de la șase ani, cursul de schi trebuie să fie de minimum 4 ore pe zi, ceea ce niciun părinte sau instructor individual nu poate oferi. Într-o perioadă mai lungă de timp poți înregistra evoluție, pentru că ai timp să pui o bază.
Un alt argument important este puterea grupului în evoluția individuală a fiecărui copil. În grup se creează coeziunea. Când unul reușește, este un exemplu pentru toți.
Într-o tabără de ski repetăm la infinit reguli, care generează în timp automatisme.
Asta nu se face într-o sedință sau două sau într-un an. Totul are o componentă puternică de conduită, de comportament pe pârtie. Foarte importantă este disciplina, care începe cu manipularea echipamentului și continuă cu gestionarea mai multor mijloace de transport pe cablu.
Chiar dacă părintele știe să schieze, nu este ok să îl învețe el pe copil
Un părinte nu va avea niciodată aceeași autoritate ca un instructor, mereu vor apărea discuții, concesii, iar părintele nu va putea fi niciodată 100% obiectiv față de copilul său.
Obiectivul final al oricărui curs și tabără de ski este schiul adaptiv
Un copil știe să schieze în momentul în care coboară orice pantă, pe orice tip de vreme și pe orice temperatură, în condiții de siguranță și știe să folosească corect toate mijloacele de transport pe cablu. E foarte important și să cunoască și să respecte decalogul schiorului
La modul ideal, minimum de antrenament recomandat până când putem spune că un copil (sau adult) știe să schieze este de 5 ani, minimum 40 de ore de schi pe an, de preferabil 2 sesiuni de schi în același sezon.
Obiectivul cumulat instructor-părinte este să am încredere să îmi trimit copilul la schi oriunde
Odată învățat, schiul nu se uită, dar este crucială ziua sau sesiunea de acomodare la începutul fiecărui sezon de iarnă. Avem nevoie de minim 10 ore de schi ca să ajungem la nivelul la care am încheiat anul trecut.
După cinci șase zile de schi este recomandată o zi de pauză.
Există riscuri când vorbim de ski sau tabără de ski?
Trebuie să acceptăm și să ne asumăm că suntem într-o zonă a sporturilor cu grad ridicat de risc, de aceea trebuie respectate toate regulile practicării sporturilor în aer liber. Nu plec niciodată singur, am măcar un partener. Pentru adulți, niciodată nu se pleacă la ski sub influența băuturilor alcoolice sau substanțelor de orice fel. Este foarte importantă consultarea prognozei meteo înainte de fiecare zi, ca să știi cum să te îmbraci, la ce altitudine să schiezi.
De asemenea, e foarte importantă calitatea și buna funcționalitate a echipamentului și utilizarea echipamentelor de protecție. Casca și mănușile sunt absolut obligatorii.
Beneficiile schiului pentru copii
Ajută la dezvoltarea echilibrului static, dinamic și echilibrului în alunecare, la coordonare, forță și mobilitate. Le dă copiilor curaj, încredere de sine și îi ajută să se adapteze mai ușor și să găsească soluții mai repede. Când este pe pârtie, un copil este întotdeauna nevoit să dea o soluție problemelor pe care le întâlnește – panta, mediu, temperatură, condiții meteo.
Pe scurt, cum se desfășoară o tabără de ski
O tabără durează 6 zile, din care 5 zile se schiază efectiv. În prima zi de face organizarea activității și ședința tehnică – probarea echipamentului, manipularea echipamentului, etc.
Grupurile pot fi mixte băieți-fete. Cea mai importantă caracteristică este de omogenitate valorică a grupului. Pentru un instructor cu experiență, grupul poate fi de până la 8-10 elevi, dar omogenitatea valorică e cea mai importantă. În funcție de asta, se poate lucra și cu foarte puțini copii. Real, pe grupă, există cam 5-6 copii aflați la același nivel valoric.
Ca și obiective primare, după 5 zile de tabără de ski, nu copil trebuie să știe să facă ocolirea spre stânga și spre dreapta din plug, oprirea la punct fix, traverseu cu schiurile paralele, traverseu cu mici sărituri. Desigur, întâi trebuie să cunoască foarte bine echipamentul, cum se transportă, cum se manipulează și să învețe să folosească minimum banda de transport.
Și, la final, o veste bună pentru părinți 🙂
Poți învăța să schiezi la orice vârstă. Depinde foarte mult de premisele de la care pleci – condiție fizică generală, cât ești de activ, raportul înălțime-greutate, cât este de pregătit sistemul muscular și articular.
Citește și
Când trimitem copiii în tabără?
La ski în România. Bușteni și Poiana Brașov
Cum îl ajuți pe copil să iubească sportul. 7 pași urmați de noi
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.