75% din angajaţii români se declară stresaţi la locul de muncă, iar 80% din ei manifestă şi consecinţe ale stresului, sub forma diferitelor afecţiuni. Doamna doctor Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, cu competenţă în naturopatie. vorbește despre motivele principale de stres – mediul, serviciul, programul, schimbările bruşte, în special cele climatice, cu care ne confruntăm cel mai des în ultima vreme.
Stresul este o reacţie normală la un stimul anormal şi este generat la nivel mental
Este foarte important să identificăm sursa stresului şi apoi să definim atitudinea noastră faţă de respectivii factori. Cu cât atitudinea noastră va fi una pozitivă, cu atât scad şansele ca stresul să evolueze spre forme mai grave. Gândurile negative, în schimb, generează emoţii negative. Am ajuns deja să dezvoltăm un automatism în a ne plânge de cât de stresaţi şi obosiţi suntem, încât nu facem decât să stimulăm continuu producerea hormonilor de stres, care ne pun corpul în alertă şi declanşează o serie de procese, ce pot duce în final până la forme grave de anxietate şi chiar depresie. O formă extrem de gravă este fenomenul de burn-out, care semnifică epuizarea totală, stare în care nu ne mai agităm, nu mai căutăm soluţii, ci ajungem să ne resemnăm, aceasta fiind o etapă în care avem nevoie de ajutor specializat.
Ce putem face să nu ajungem la forme grave generate de stres?
-
- să avem o alimentaţie bogată în verdeţuri, fructe şi legume
-
- să reducem consumul de excitante – cafea, ceai verde, alb sau negru
-
- să consultăm un naturopat, care ne poate recomanda produse gemoterapice, indicate în prevenirea şi tratarea stresului şi oboselii
-
- să urmăm cure de curăţare a ficatului, prin utilizarea de produse de detoxifiere
-
- plantele adaptogene ne ajută să ne adaptăm schimbărilor )în special cele climatice) şi să le suportăm mai uşor
-
- să stimulăm imunitatea prin folosirea de suplimentelor pe bază de pre şi probiotice, colostrum, echinaceea
- să facem mişcare, pentru a stimula secreţia de endorfină, serotonină şi dopamină, substanţe cunoscute şi ca hormoni ai fericirii, care ţin stresul departe
Tania Bordianu, antrenor de fitness propune două tehnici de detensionare rapidă
Prima este destul de simplă şi poate fi uşor pusă în aplicare – inspirăm profund, menţinem inspiraţia timp de 4 timpi şi apoi expirăm profund. Repetăm exerciţiul de opt ori, rolul său fiind de a ne reechilibra prin armonizarea respiraţiei.
Cele auzite de la specialiști mi-au confirmat încă o dată că puterea stă în noi şi că sunt pe drumul cel bun cu exerciţiile de relaxare şi meditaţie pe care încerc să le fac susţinut.
Tu ce faci să reduci stresul?
Citește și
Înapoi în formă. Ce regim și exerciții fizice am descoperit de curând
Drumul spe zen. 3 practici de care reușesc să mă țin și îmi aduc o stare de bine
Dezvoltarea personală, modă sau nevoie?
Un exercițiu care mi-a schimbat, la propriu, viața
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.