Now Reading
Știința e distractivă! Două experimente de făcut împreună cu cei mici

Știința e distractivă! Două experimente de făcut împreună cu cei mici

experimente de făcut împreună cu cei mici

-Mami, știi ce mi-aș dori să mai facem? – Ce, iubita mea?- Experimente. Să ne jucăm cu chestii din alea care sar, fierb, explodează, e distractiv tare! Am făcut noi cu doamna la școală și mi-a plăcut mult. Te roooog! Poți să te împotrivești dorințelor copilului, mai ales dacă e rost de învățare prin joc și amuzament? Nu poți, așa că am acceptat provocarea, am ales două experimente de făcut împreună cu cei mici, ne-am procurat materialele și am pornit la treabă.

Pregătită și echipată
Pregătită și echipată

Experimente de făcut împreună cu cei mici

Vulcanul care erupe

Materiale necesare – O sticlă înaltă de bulion, un castron, o tavă (noi nu am mai pus, așa că vulcanul a erupt pe masă :-)), 1 plic de bicarbonat de sodiu, 200 ml apă, 50 ml săpun lichid, 5 picături de colorant alimentar. Noi am avut roșu și albastru, cel ales până la urmă de Ana, 300 ml oțet.

Mod de lucru – Se pune sticla în castron, se pun în sticlă bicarbonatul, apa, săpunul și colorantul. Se amestecă bine. Se toarnă ușor oțetul și…vulcanul începe să erupă și să se reverse, în hohotele de râs ale micului chimist. Ce s-a întâmpat? Oțetul, care este un acid s-a amestecat cu bicarbonatul, care este o bază și a rezultat un gaz, Co2. Gazul a fost captat de moleculele de săpun și a fost transformat în spumă.

dsc_0341
Turnăm responsabil ingredientele
Distracție pe cinste
Distracție pe cinste

Propulsie

Materiale necesare – 1 plic de bicarbonat de sodiu, 250 ml oțet, 1 punga zipp cu fermoar, un sac sau o găleată de gunoi.

Incepe reacția?
Incepe reacția?
O să facă Buuum!
O să facă Buuum!

Mod de lucru – Se toarnă bicarbonatul în punga zipp, se izolează într-un colț, prin răsucirea colțului pungii, se toarnă bicarbonat în restul pungii, apoi se trage fermoarul și se închide punga etanș. Se dă drumul la colțul în care se află bicarbonatul, acesta se amestecă cu oțet și produce o reacție chimică – gazul umflă punga, care la un moment dat explodează, în râsete și chiuieli.

Ce tare a fost!
Ce tare a fost!

Experimentele sunt o modalitate distractivă de a petrece timp de calitate cu copiii noștri, în timp ce îi ajutăm să învețe ceva și învățăm și noi împreună cu ei.

Dacă vă place și vouă ideea de a face experimente împreună cu cei mici, dar nu știți de unde să aflați modele de experimente,  vă dau un pont. Aici puteți vedea timp de o săptămână, de luni până vineri, în săptămâna 14-18 noiembrie, 2 sesiuni de experimente științifice- de la 11:00-11:45 și de la 11:45 -12:00. La fiecare sesiune vor fi realizate 3 experimente diferite, adresând zilnic o altă temă.

Sesiunile de experimente fac parte din Săptămâna Voluntariatului, un proiect prin care Orange România facilitează accesul la educație pentru elevii din școlile din România, prin intermediul tehnologiei și al internetului. Proiectul se află deja la a patra ediție, iar anul acesta angajații Orange România vor participa voluntar la organizarea și desfășurarea unor experimente științifice, care vor fi transmise live pe internet pentru elevii claselor V-VIII, dar și pentru publicul larg.

See Also

Săptămâna Voluntariatului
Săptămâna Voluntariatului

Nu uitați, însă, că atunci când faceți experimente, este bine să vă luați toate măsurile de siguranță necesare.

Cei mici trebuie să știe că joacă de-a chimiștii implică niște responsabilități și precauții pentru sănătatea lor.

  • Experimentele se fac întotdeauna în prezența adulților
  • Alegeți un spațiu aerisit sau spațiu exterior
  • Purtați materiale de protecție adecvate, potrivite pentru specificul evenimentului (ochelari, cască, mască)
  • Nu gustați ingredientele în timpul experimentelor
  • Atenție la foc, nu păstrați lângă voi materiale inflamabile
  • Etichetați sticluțele cu ingredientele pe care e folosiți

Vă dorim spor la experimente și distracție pe cinste!

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top