Now Reading
Spune-i adevărul, tu ești reperul lui!

Spune-i adevărul, tu ești reperul lui!

Mami, stai liniștită, că plec doar puțin. Uite, mă duc doar 5 minute până afară și mă întorc, tu stai cuminte cu Buni, da?

Nu sunt de vânzare, tati, bomboanele astea. Sunt stricate, vezi, și tanti zice, nuuu?

N-o să te doară deloc, îți promite mami. 

Tu de câte ori până acum ți-ai mințit copilul?

Știu că vrei doar să îl protejezi. Că nu vrei să sufere după tine și atunci îi spui că pleci un pic până la magazin și te întorci repede, când tu de fapt vei lipsi opt-nouă ore. Că ți se rupe sufletul să îl știi speriat și atunci îi spui că injecția nu îl va durea. Că te gândești că e prea mic să înțeleagă și când te întreabă dacă tu o să mori vreodată inventezi vreo scuză sau schimbi vorba.

Că nu vrei să îi amplifici suferința și dacă cineva drag pleacă la îngeri nu discuți niciodată cu el despre asta. Că nu vrei să îl vezi plângând după cățelușii pe care i-ar vrea acasă și îi spui că sunt răi sau că îl pot îmbolnăvi.

Că ți-e milă că poftește la bomboane și pentru că nu ai vrea să îi dai încă zahăr, îi spui că nu sunt de vânzare.  Că nu vrei să îl faci să plângă și îl păcălești că se închide parcul, atunci când ora nu vă mai permite să stați la joacă.

Sunt convinsă că faci toate astea doar ca să îl protejezi

Dar te rog eu, ai încredere în el! Chiar dacă este mic, te asigur că are tot ce îi trebuie ca să înțeleagă și să accepte, mai ușor sau mai greu, ceea ce îi spui. Dacă îi vorbești sincer, din inimă și dacă ai răbdare, va înțelege. Spune-i adevărul, tu ești reperul lui!

De la tine învață onestitatea, sinceritatea, la tine vede cum să reacționeze, tu ești modelul

Și nu ești mereu un model perfect, nici nu are nevoie să vadă asta. Are nevoie să vadă un om real, care se teme, care ezită, dar care nu îl minte. Un om care are încredere că niciodată nu este prea mic ca să priceapă.

Arată-i frumusețea vieții, dar nu îi ascunde urâțenia, ci învață-l să o accepte.

Spune-i povești în care să viseze frumos, dar clarifică mereu care este realitatea și învață-l să trăiască în ea. Încurajează-l să spună adevărul oricât ar fi de greu, de dureros sau de trist. S-ar putea să îl coste la un moment dat, dar să îi salveze pielea de multe ori.

Știu că ți-e teamă, că îl vezi atât de mic și inocent și ți-ai dori să îl știi protejat de tot și toate. Dar gândește-te că formezi un om și fiecare acțiune de acum se poate întoarce împotriva ta în viitor.

Ți-ar plăcea să fii mințit de el la maturitate, doar pentru că își dorește să te menajeze?

Am mai scris despre onestitatea față de copii, într-un mod ceva mai dur, în articolul Nu vă mai mințiți copiii!

Citește și

Unde te grăbești? Mai ține-l în brațe puțin

Tati, e rece, oprește-te! Tu cât respect îi arăți copilului tău?

Nu pune problemele tale pe umerii copilului tău

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Sursa foto – Pexels.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top