Suntem prea săraci să schiem în România :-). Asta este prima concluzie pe care o trag după trei zile pe pârtiile autohtone, zile care vin după 4 ani consecutivi de ski în Bulgaria. Nu zic că e mai ieftin la vecini, că nu e, dar raportul cât dai/ce primești este incomparabil mai avantajos 500 km la sud. Anul ăsta însă, conjunctura a făcut să ne petrecem vacanța de Crăciun și Revelion la munte la noi, așa că avem parte din belșug de ski în România. Dacă intenționați să trageți o tură, cu copii sau fără, m-am gândit că v-ar fi utile câteva informații pe care le-am cules pentru voi, din stațiunile încercate de noi, Poiana Brașov și Bușteni.
La ski în România. Bușteni
În Bușteni există domeniul schiabil Kalinderu, format dintr-o singură pârtie, de 1,2km lungime și un Fun Park, unde este o bandă pentru babyski (începători) și un trenuleț pe șine.
Pârtia Kalinderu are porțiuni potrivite și pentru schiori începători și medii. Există o porțiune puțin mai dificilă, dar nu este de netrecut. Pentru cei care vor să învețe, indiferent că sunt adulți sau copii, este perfectă, tocmai pentru că neridicând probleme majore, poți să lucrezi ca să îți perfecționezi stilul. Pentru mine, coborârile repetitive pe aceeași pârtie, deși plictisitoare la un moment dat, au prins tare bine.
La ski în Bușteni. Prețuri
Prețurile sunt mari, după părerea mea, având în vedere că există o singură pârtie. Pentru 1 adult, un bilet de o zi cu urcări nelimitate este 140 de lei, iar pentru un copil 72 de lei. Cu cât numărul de zile crește, cu atât scade suma pe care o plătiți pe zi, astfel că un abonament de 5 zile cu urcări nelimitate este 550 lei pentru un adult și 275 de lei pentru copil. Mai există și varianta de cartelă cu puncte, de la 10 puncte – 80 de lei adult și 43 de ei copil, până la 120 de puncte – 640 de lei adult și 320 de lei copil. O urcare valorează 2 puncte.
Mai este și varianta de urcare-coborâre pentru cei care nu schiază, este 20 de lei. Sus, în stânga pârtiei de ski este amenajată o pârtie specială de săniuțe. Costul de închiriere este între 10 și 15 lei.
Pentru Fun Park – zona cu bandă pentru începători, prețul pentru 2 ore este de 20 de lei. O tură cu trenulețul este 5 lei de persoană, iar copiii sub 8 ani trebuie însoțiți de un adult.
Pentru închirierea echipamentului există câteva opțiuni, pe drumul dinspre pârtie
Prețurile variază între 20 și 30 de lei pentru un echipament de adult. Noi am ales centrul de închiriere Top Ski, unde e adevărat că plătim 30 de lei pe echipament, dar calitatea este impecabilă.
Pentru copiii și adulții care nu știu să schieze, există monitori la baza pârtiei, care pot fi antamați pe loc. Eu vă recomand Patrula de ski Fit & Fun, unde o să găsiți o echipă inimoasă și profesionistă, care o să vă ajute, indiferent de nivelul la care vă aflați.
La ski în România. Poiana Brașov
Dacă ai noroc de un trafic bun, ceea ce în perioada asta e un pic mai improbabil decât câștigul la loto, merită să mergi la ski în Poiana Brașov, oriunde ai sta pe Valea Prahovei. Sunt 3 pârtii albastre, potrivite pentru începători, 1 pârtie roșie și 3 pârtii negre, dar și foarte multe legături între ele, care sunt fie albastre, fie roșii, fie negre. Există o telegondolă, două telecabine, două telescaune și 5 teleschiuri (nu sunt toate funcționale mereu).
Prețurile sunt mult mai rezonabile, având în vedere oferta bogată
O urcare simplă este 20 de lei pentru adult și 10 lei pentru copil, o urcare cu coborâre este 35 de lei de adult și 17 lei de copil (pentru cei care nu schiază). O cartelă valabilă peste tot toată ziua pornește de la 110 lei de adult (ora 11.00) și 65 de lei de copil și scade până la 60 de lei de adult și 35 de lei de copil, dacă o iei la ora 14.00. O cartelă de 4 ore este 100 de lei pentru adult și 60 de lei pentru copil. Mai există și variantele pe puncte, care pornesc de la 30 de lei și ajung la 550 de lei.
Pentru cei care nu schiază, există și variante de săniuș și tubing, la baza pârtiei Bradu.
Pot spune că pârtiile din Poiana Brașov sunt comparabile cu cele de la Bansko, din toate punctele de vedere și chiar mai rezonabile ca preț. La prețurile de cazare nu cred că pot spune același lucru, dar este doar o intuiție, pentru că nu am căutat oferte de cazare în Poiană.
Ca o concluzie, există variante de ski în România, unele mai avantajoase, altele mai puțin, depinde de cine administrează pârtiile și ce calcule și-a făcut. Dar loc de distracție e și la noi, cu siguranță.
Citește și
Vacanță la Ferma Club. Confort de cinci stele în condiții de fermă
Locuri de văzut în România. Cetatea Alba-Iulia
Locuri de văzut în România. Peștera Muierilor
Locuri de văzut în România. Peștera Dâmbovicioara
Locuri de văzut în România. Canionul 7 scări
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.
Noi mergem la ski in Poiana Brasov in vacanta scolara din februarie. Proncipalul dezavantaj este aglomeratia. Avem insa un grup fain de copii si un profesor super, conteaza enorm mai ales ca noi nu schiem la nivelul copilului (eu putin, sotul meu deloc)
Da, daca voi nu schiati, e de inteles. Dar daca va perfetionati si voi, chiar merita sa incercati Bulgaria. Acum nu a fost asa aglomerat in Poiana si ne-a dat cu plus. Partiile bune, pretul relativ ok. Un An Nou cu bucurii sa aveti!
Exact! La Bansko platesti similar dar ai parte de mult mai multe! Minus aglomeratia de pe la noi…
Eu ador Bansko! Cu aglomeratia nu sunt chiar de acord, am indurat ceva cozi in ultimii doi ani, dar prbabil aici e mai rau in vacanta copiilor, nici nu vreau sa stiu. Zilele astea a fost relativ ok
Noi suntem din Busteni, dar la schi mergem in Austria de Crăciun si revelion. Exact cum ai spus:suntem prea săraci sa schiem in România.
Austria inca nu am incercat-o, e pe lista. De preturile din Busteni ne-am speriat la propriu, mi se pare inadmisibil…