Știți întrebarea clasică Și, ce-ai mai gătit?, dublată de veșnica preocupare că nu știi ce să mai inventezi în meniul zilnic al familiei. E clar că oamenii în general și românii în special au o preocupare pentru aspectul culinar. E firesc atunci ca una din întrebările pe care le auzim cel mai des legate de călătoria noastră să fie Și, ce-ați mâncat în America? Cum v-ați înțeles cu mâncarea americană?
În primele zile, acomodarea cu bucătăria americană nu a fost tocmai prietenoasă
Ni s-a părut bizar să descoperim atâtea mâncăruri cu gust dulce, inclusiv pâinea, să vedem prafuri sau semi-preparate pentru absolut orice, de la clătite la prăjituri și mâncăruri sărate și să experimentăm combinații ciudate, în special contrastul dulce-sărat sau dulce-iute.
Treptat ne-am obișnuit, am învățat ce să evităm, ce să alegem și am găsit locuri în care mâncarea să fie pe placul nostru.
Cum este mâncarea americană și care sunt preparatele specific americane
Am stabilit că mâncarea americană e fie foarte dulce, fie foarte iute, fie un amestec din cele două. În afară de asta, este și o combinație din mai multe bucătării, cum era și de așteptat, cu influențe mexicane, nemțești, chinezești și multe altele.
Evident că cel mai des întâlnit e hot-dog-ul
Deși mă așteptam să fie altfel, am rămas surprinsă să găsesc o chiflă pufoasă și dulce, un cremvurști deloc diferit la gust de cei pe care îi avem și în România și cele două sosuri – ketchup și muștar. Ce diferă e sentimentul, că una e să mănânci un hot-dog la Dristor – nu, acolo e shaworma, știu 🙂 și alta e să îl savurezi în Central Park. Un hot-dog e între 2,50 și 3,50 de dolari, depinde unde îl mănânci. La tonetele unde găsești burger, vei găsi și o varietate de doner/kebap în chiflă, lipie sau la farfurie.
Covrigul sau pretzel
Deși știm că este specific nemțesc, covrigul este extrem de popular în America, cel puțin în Philadelphia. Gustul lui este complet diferit de ce știm noi – este pufos, cu gust de unt, deci foarte gras și costă un pic mai puțin decât un hot-dog, dar nu cu mult mai puțin. Prima mi s-a părut delicios, a doua bun, la a treia deja nu mi s-a mi părut nimic grozav, ba chiar l-am găsit ușor grețos.
Burgerul e și el cap de listă la mâncarea americană
Cred că rețetele care se fac la noi în anumite locuri reproduc destul de bine burgerul tipic american, pentru că nu pot spune că am mâncat ceva nemaiîntâlnit până atunci. Ba chiar la noi aș putea spune că sunt mai multe sortimente în anumite localuri.

Sandwich-ul de orice fel, la rang de fel principal
Un lucru greu de digerat pentru noi, europenii, este importanța pe care americanii o acordă sandwichului, care este considerat o masă în sine. În toate meniurile găsești sandwichuri sub orice formă, cu o varietate de umpluturi, cu garnituri sau fără, calde sau reci. Așa cum noi considerăm treaba asta o ciudățenie, ei cred că „întinăm” sandwichul pentru că îl mâncăm și sub formă de tartină, fără partea superioară.
Friptura de vită
E, aici treaba se schimbă. T-Bone sau friptură pur și simplu, carnea de vită este divin de fragedă și excelent gătită mai peste tot în America. Merită din plin o porție, mai ales că sunt foarte generoase.
Coaste de porc
Pregătite în general cu sos barbeque, sunt fragede și bune. În general, toată carnea la grătar este pregătită pe grătar exterior, cu butelie. După mașina de spălat vase, căreia i-am aflat în sfârșit utilitatea și am trecut-o rapid pe lista de dorințe, cred că grătarul ăsta nu ar trebui să lipsească din nicio casă la curte. E mult mai rapid și eficient decât grătarul nostru tradițional.

Untul de arahide
Este nelipsit din casele americanilor. Cea mai populară combinație în care poate fi găsit este sandvișul cu unt de arahide și dulceață tip „jelly”, adică un fel de peltea, fără bucăți de fructe, dar închegată, exact ca un jeleu. Cum spuneam, combinație dulce-sărat, de gustibus.
Porumbul
Cu tot porumbul nostru faimos pe litoral, trebuie să recunosc că porumb bun ca cel de supermarket american, pregătit pe grătar nu am mai mâncat. Dulce, fraged, abia reușeam să mă opresc la doi știuleți. L-am mâncat drept garnitură la fripturi de orice fel și tare bine a mers.
În Florida, unde influențele hispanice sunt predominante, mi-am făcut pe deplin pofta de nachos, tortilla și fructe de mare sub toate formele.
Cartofii mi s-au părut foarte buni în America, în special cei prăjiți. Mai fragezi și parcă mai aromați decât la noi. Nu degeaba cartoful vine din America :-).

Am mâncat și o specialitate locală, un fel de tocăniță, specifică zonei Carolina – o „fiertură” de cartofi, porumb, cârnați, creveți, totul amestecat cu mirodenii și răsturnat la propriu pe masă, pe o hârtie de copt așezată în prealabil. Foarte pitoresc mi s-a părut și am mâncat cu poftă, deși era foarte iute pentru gustul meu.

La capitolul dulciuri, am mâncat clasicul tort de morcovi și m-a plăcut mai mult decât ce am găsit în România. Cheescake am mâncat într-un singur loc și a fost bun. Mai sunt celebrele muffins, waffles-uri, făcute în general din prafuri, clătitele americane și tot felul de preparate împrumutate din diferite bucătării.
Dacă mergeți vreodată în America și găsiți lanțul de retaurante Denny’s, vă recomand o masă acolo. Pe lângă faptul că arată exact ca în filme, cu banchete roșii și doamna durdulie care vine să îți ia comanda și este mereu foarte amabilă, mâncarea este delicioasă și la prețuri rezonabile.
Din ce am observat eu, americanii mănâncă foarte multă carne și cartofi. Legumele și fructele nu sunt la foarte mare căutare, dar poate e doar o impresie subiectivă. Da, sunt multe semi-preparate în America, da, e multă mâncare dulce și gustoasă, dar plină de calorii. Apropos, caloriile sunt afișate absolut la orice preparat, de uneori îți piere și cheful :-). Dincolo de aspectele astea, dacă vrei poți găsi preparate echilibrate caloric și nutrițional. Poate un pic mai greu, dar cu siguranță nu imposibil.
Citește și
Vacanța de vis nu e mereu vacanța visată
Curiozități care te surprind în America
Cine sunt cei din religia Amish și cum trăiesc ei în America
Ellis Island și Statuia Libertății, nașterea lumii noi
Philadelphia, locul de unde a început America
Primul lucru care te șochează în America
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.
Sursa foto – Freepik.com
1. Mancare gatita – ne-a placut cea pe care am gasit-o la Whole Foods. Pe toate gusturile si cu un bar de salate preponderent organice. Avantajul e ca se gasesc si in marile orase (eg. New York), sunt o alternativa mai buna decat ceea ce se poate lua de pe strada si foarte ok ca pret (in comparatie cu un restaurant, de ex). Coastele au fost neasteptat de bine gatite, am mai incercat somon (teriaki), vita (tocanita jamaicana), aripioare (picante, gen bufallo), mac & cheese… toate au fost ok. Altfel da, ceea ce faci acasa e mai bun (tot asa, pe gratar cu butelie, si noua ni s-a parut foarte practic)
2. Dulciuri – copilul si-a dorit sa guste snow-cone si dippin dots, doua sortimente americane de inghetata. Primul – un soi de apa inghetata colorata, al doilea – inghetata sub forma de granule, cu diverse combinatii (biscuiti Oreo, brownie, etc). Tot din categoria dulciuri, au fost desigur bezelele americane (marshmallows) – incalzite si amestecate cu ciocolata + biscuiti (facute acasa, deasupra focului)
3. Painea nu prea ne-a placut, am mai inlocuit-o cu lipii organice fara adaos de zahar (am gasit tot la Whole Foods)
4. Am decoperit cateva sosuri interesante (marca Wegmans), sotul meu a incercat diverse combinatii cu jalapenos, insa cel mai mult ne-a placut la amandoi o pasta de ardei tocati, usor picanta, merge de minune cu orice tip de carne la gratar https://www.wegmans.com/products/grocery-food/olives-pickles-and-relish/spread/hot-pepper-spread.html?recid=Recs:PDP:CS:Horizontal:SKU_11783:SKU_21493
In alta ordine de idei, am gasit multe produse faine, singur problema este faptul ca magazinele sunt dispersate teritorial (cel putin, in zona in care am stat noi).
Whole Foods nu am incercat. Sau nu imi mai aduc aminte 🙂 Fani Wegman’s si noi, am descoperit chestii faine la ei. Inghetata din aia granule am mancat la Mamaia saptamana trecuta, ca in State nu am ai apucat, am ales mereu altceva. Si nici bezele nu am apucat sa prajim, pentru ca le-a consumat pe toate la o intrecere complet imbecila din punctul meu de vedere, o provocare gasita pe net, care se cheama Chubby Bunny si consta in a-ti indesa cat mai multe bezele in gura. A facut provocarea cu sotul prietenei mele, care i-a si dat ideea 🙂
Am fost intr-un periplu de o saptamana in America cu prietenii care sunt in vizita la noi, am vrut sa le aratam pe scurt si esenta mancarii, n-am apucat sa-i ducem la toate restaurantele care ne plac noua dar am ajuns la cateva si le-au placut toate foarte mult, in ordine: Longhorn (cele mai bune fripturi de vita la un pret rezonabil), Cracker Barrel (mancare super buna dar mai rustica), Denny’s (pe care l-ati incercat si voi), Golden Corral (bufet) si Wendy’s (fast-food). Apropo, „tocanita” aia e Frogmore? 🙂
Utila lista, nu se site niciodata 🙂 Uite ca nu mai stiu cum ii zicea, dar e ceva clar ceva cu stew la coada 🙂