Now Reading
Săptămâna Cărților Deschise la Opera Comică pentru Copii

Săptămâna Cărților Deschise la Opera Comică pentru Copii

„Când înveţi să citeşti, devii liber pentru totdeauna.” (Frederick Douglass).

În perioada 25 martie-2 aprilie, Opera Comică pentru Copii organizează în premieră un adevărat Festival al Cărților pentru Copii. Vor avea loc mai multe evenimente culturale, lansări de carte, maraton de lectură, iar poveștile vor prinde viață. Prin acest eveniment, echipa OCC își dorește să încurajeze lectura în rândul celor mici prin diverse căi interactive.

L-am întrebat pe Mădălin Guruianu, Șef Serviciu Marketing și Promovare despre acest eveniment inedit și cum s-a pregătit întreaga echipă a OCC să încurajeze cititul în rândul copiilor.

Mădălin Guruianu

Ce înseamnă Săptămâna cărților deschise la OCC? Care sunt principalele activități care se vor desfășura la sediul instituției?

Mădălin Guruianu: În fiecare an încercăm sa aducem ceva nou, pe lângă spectacolele captivante și multitudinea de activități din curte și de la ateliere. Astfel, la finalul lunii martie, în premieră la Opera Comică pentru Copii, organizăm „Săptămâna Cărților Deschise”, un eveniment care își dorește sa impulsioneze cititul în rândul copiilor prin mijloace cât mai diverse și atractive.

Vom lansa Librăria OCC într-un sediu nou din Grădina noastră, vom avea 7 lansări de carte cu autori români, un maraton al lecturii cu echipa OCC, schimb de cărți, donare de cărți pentru biblioteci de la sate și ateliere de creație în curte și la sediile unităților școlare partenere. De asemenea vom avea un copac cu citate, un concurs – provocare zilnic pe rețelele sociale, photo corner cu cărți, puzzle cu poezii și ateliere de lectură cu toți cei peste 800 de copii de la Atelierele Micul Artist.

O suită de evenimente la care așteptăm iubitorii de carte actuali sau viitori, adică pe toată lumea 😉

Care este obiectivul Librăriei OCC și care este oferta acesteia?

Mădălin Guruianu: În primul rând să poată aduce în atenția copiilor cărți pe gustul lor, căci educația fără cărți citite este o contradicție în termeni. Oferta este foarte bogată și se îmbogățește în fiecare săptămână, editurile considerând atractiv sa colaboreze cu joi, mai ales după succesul extraordinar al seriei „Călătoriilor lui Erus” al autorului Alec Blenche, ale cărui cărți au fost montate pe scenele noastre.

Săptămâna cărților deschise iese și în afara instituției. Ce vă propuneți sa oferiți copiilor și școli și grădinițe?

Mădălin Guruianu: Artiștii OCC vor merge în școlile partenere si vor citi povești copiilor,  deodată cu ateliere de făcut semne de carte, coperte sau alte elemente complementare cititului.

Care crezi tu că este importanța lecturii în viața copiilor?

Mădălin Guruianu: Esențială. De mai bine de 20 de ani fac activități de voluntariat și ateliere de debate cu copii și, cu mâna pe inimă va spun că avantajele cititului nu se pot compara cu nimic altceva pentru dezvoltarea unui om de caracter. Personal am devorat de mic o mulțime de cărți și cred că de mai bine de 40 de ani rar trece vreo zi fără sa fi citit măcar câteva pagini, dar câteodată termin o carte întreaga într-o singura zi.

Recunosc ca sunt dependent de cărți și mi-as dori să fie cât mai multă lume așa. Ba chiar acum cativa ani chiar am publicat o carte, „Picătură din cer”, iar acum lucrez la alta, intitulată „Vocile îngerilor – Madrigal 60”.

Cum pot „concura” cărțile cu lumea atât de dinamică și facilă oferită de device-urile electronice?

Mădălin Guruianu: Cele două nu sunt mutual exclusive. Cărțile pot fi citite și online, fără probleme. Sigur că eu le prefer pe cele fizice, dar știu o mulțime de adolescenți care citesc pe telefon, pe laptop, pe Kindle. În fond, nu cărțile în format fizic contează, cât ideile din ele. Iar acestea nu pot concura cu nimic altceva din jur, căci ele sunt primordiale pentru dezvoltarea oricărui om.

See Also

Care este cartea care ți-a marcat copilăria și în ce direcție?

Mădălin Guruianu: În copilărie am devorat toate cărțile lui Jules Verne și încă mi se par unele dintre cele mai deschizătoare de minți lecturi, iar în adolescență m-au marcat Romanul adolescentului miop de Mircea Eliade si Celmai iubit dintre pământeni de Marin Preda. Practic, datorită acestor romane m-am îndrăgostit iremediabil de filosofie, am mers la aceasta facultate unde am avut privilegiul sa ii am profesori pe Andrei Pleșu si Gabriel Liiceanu, iar până acum nu am renunțat la această dragoste de înțelepciune…

Ce sfat le ai da părinților care nu știu cum să își îndrepte copiii către lectură?

Mădălin Guruianu: În primul rând să citească ei. Să fie un exemplu, pentru că nimeni nu e convins de ceea ce i se spune, fără a te vedea pe tine practicând asta. Și să urmărească recomandările de lectură potrivite vârstei lor, care pot fi ușor găsite peste tot în jurul nostru, desigur. Dar, mai presus de toate, să își formeze un obicei, o rutină, dacă vreți, de a citi zilnic. Altfel, este mult mai greu de motivat un copil sa citească. Și ar trebui să recunoaștem și sa conștientizăm că  responsabilitatea aparține total părinților, în acest caz.

Închei cu acest îndemn: Citește, părinte, dacă vrei să ai un copil care să citească!  Dacă nu citești, să nu ai așteptări ca el să o facă 🙂

Sursa foto coperta – Freepik.com

Dacă vă plac articolele mele, vă invit să dați like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu noutățile.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top