Now Reading
Rețetă de chec cu lămâie ca la bunica

Rețetă de chec cu lămâie ca la bunica

chec cu lămâie

Sunt una din norocoasele care au încă o bunică în viață. Ca orice bunică, Buni a mea miroase a copilărie, a liniște și bun. A zacuscă și gem de caise cu sâmburei, a plăcintă cu brânză și chec cu lămâie. Buni face cel mai bun, fraged și gustos chec cu lămâie pe care l-am mâncat vreodată. Merge de minune la cafea, dar este potrivit și pentru copilași, atunci când vreți să le dați un dulce făcut în casă.

Chec cu lămâie ca la Buni(ca)

Ingrediente:

4 ouă, o cană ( mai mare, de dimensiunea unei căni pentru cafea cu lapte) cu făină cernută, o cană de aceeași dimensiune cu zahăr, o ceșcuță (mai mică, tip espresso) cu ulei, coaja rasă de la o lămâie, zeama de la o lămâie, un pliculeț de zahăr vanilat.

Dacă lămâia este prea mare și foarte zemoasă, se poate pune, după gust, doar o jumătate de lămâie. Prea multă zeamă de lămâie poate subția prea tare compoziția.

Mai este nevoie de unt cu 82% grăsime pentru uns tăvile.

Mod de prepapare:

Ouăle se separă: albușurile (cu foarte puțină sare) într-un bol; gălbenușurile rămân în carapacea lor așezate pe o lavetă sau pe o farfurioară să nu se răstoarne. Celelalte ingrediente se pregătesc pe masă.

Tăvile se ung bine cu unt și se tapetează cu făină.

Albușurile se bat spumă cu mixerul, adăugându-se zahărul din cană treptat (aproximativ în trei reprize). Apoi se pun gălbenușurile, câte unul, alternativ cu uleiul din ceșcuță. Se oprește mixerul și se adaugă zahărul vanilat, coaja și zeama de lămâie.

Se amestecă puțin tot cu mixerul, apoi îl scoatem din activitate. Urmează făina, care se încorporează ușor în compoziție, punându-se câte două – trei linguri și amestecând ușor. Se folosesc două linguri: una pentru luat făina din castron și cealaltă pentru amestecat

Când compoziția este gata, se toarnă ușor în tăvile unse cu unt și tapetate cu făină. Tăvile se introduc în cuptorul încins în prealabil și se coc la foc potrivit. Timp de 20 – 25 de minute nu se va deschide ușa cuptorului, după 30 de minute checurile trebuie să fie crescute frumos și crăpate pe mijloc, în lungul tăvii.

Când scoatem formele din cuptor, se mișcă puțin, pentru a se desprinde checurile de pereții formei, apoi se răstoarnă cu grijă pe o planșetă de lemn. Ele se așează într-o dungă, adică pe una dintre părțile laterale, iar ce rămâne descoperit, se pudrează cu zahăr vanilat, folosind o strecurătoare de ceai uscată. După 10 – 15 minute, se întorc checurile pe cealaltă latură, care se pudrează și ea, apoi după alte 10 – 15 minute se așează pe bază și iar se pudrează. Numai după ce se răcesc complet, checurile se pot împacheta în folie metalizată.

Tăvile nu se trântesc nici când se bagă în cuptor, nici când se scot, pentru a nu se lăsa albușurile din compoziție!

Am lăsat rețeta cu explicațiile de la Buni, exact așa cum le-a scris ea, pentru că așa are farmec.

Poftă bună! 🙂

Citește și

Cornulețe fragede. Rețeta copilăriei

Cremă de ciocolată raw

Idei de weekend. 2 rețete simple și gustoase

Copil mofturos? Fii creativ!

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top