Now Reading
Copilul tău știe ce să facă în situații de potențial pericol?

Copilul tău știe ce să facă în situații de potențial pericol?

 

Ce faci dacă bunica întârzie să te ia de la școală și vine bunicul lui Matei care spune că poți merge cu el? Băiețelul din prima bancă o privește atent pe doamna polițist. Stă o clipă, apoi răspunde cu cea mai mare siguranță. Îi spun politicos că aștept să vină bunica. Păi nu? Că dacă plec de la școală, bunica o să se sperie. Wow, îmi spun, hai că e bine. Mereu mă întreb dacă copiii noștri chiar știu ce să facă în situații de potențial pericol și cum am putea noi să ne asigurăm de asta. Cum îi putem învăța cât mai bine regulile de siguranță? Răspunsul e același, aplicabil în majoritatea situațiilor.

Copiii învață cel mai bine prin joc și exact așa li se pot “preda” și regulile de siguranță

Dar să vă continui povestea.  Urmează alte întrebări, la care toți copiii știu răspunsurile. Ce facem când rămânem singuri acasă? Dar când traversăm strada pe unde nu există trecere de pietoni marcată și nu avem altă variantă? Mărturisesc că la unele din ele stăteam să mă gândesc puțin, dar copilașii ăștia, care nu aveau mai mult de 8 ani, știau răspunsurile perfect. Sunt elevi de clasa I la Școala Gimnazială nr 88 din București și anul acesta au absolvit Scoala siguranței Tedi, un program educativ inițiat și implementat de către compania Maspex Romania prin brandul Tedi, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și cu Poliția Română.

Din 2015, când a fost lansat programul, peste 100.000 de copii din învățământul primar au aflat, pe parcursul unui an școlar cum să conștientizeze pericolele, cum să le evite și cum să reacționeze dacă sunt confruntați cu o situație periculoasă.

Au desenat, au rezolvat puzzle-uri, au făcut jocuri de rol, au ascultat poveștile polițiștilor despre cazuri reale, au asistat la tot felul de demonstrații. Au văzut practic cum se face și așa au asimilat informația. Cât de simplu, nu?

Tedi asigură gratuit suportul didactic, care constă în materiale educative complexe şi atractive pentru elevi

La finalul anului școlar ei sunt capabili să identifice situaţiile de risc la care pot fi expuși şi pot să adopte măsuri de prevenire adecvate. Materialele și activitățile sunt adaptate la pericolele actuale, inclusiv cele prezente pe internet.

Programul continuă și anul următor și am fost foarte încântată să asist la ceremonia de “predare a ștafetei”, de la absolvenții de clasa I la colegii lor mai mici de la clasa pregătitoare. După ce absolvenții și-au aruncat togile în sus, chiuind de bucurie, iar colegii lor și-au preluat cu responsabilitate chipiurile de politiști, toți copiii s-au bucurat de o demonstrație cu un câine antrenat al Poliției Române, astfel că cei mici au aflat încă o parte din secretele celor la care pot apela în situații de pericol.

Am selectat pentru voi, de pe site-ul Școala siuranței Tedi, cele mai importante reguli pe care ar trebui să le știe un copil cu privire la siguranța lui

Principalele reguli de siguranță pentru copii

Numărul 112 este pentru urgențe. Îl apelezi când vezi un accident, când i se face cuiva rău, când simți miros de gaz, etc.

Atunci când traversezi strada,oprește-te înainte de a păși pe carosabil!

Privești mereu și în stânga și în dreapta înainte de a traversa

Când cobori dintr-un mijloc de transport, treci mereu prin spatele vehiculului

La școală, nu alergi pe scări și pe holuri. Nu cobori pe balustradă

Nu folosești obiecte ascuțite

Nu iei sume mari de bani cu tine la școală

Medicamentele le iei întotdeauna în prezența adulților

Nu intri în discuții cu persoane necunoscute, nici dacă îți promit dulciuri sau că te duc la o petrecere sau la un loc de joacă

Pe internet, nu dai nimănui adresa, numărul de telefon sau alte date prin care te-ar putea identifica

Voi ce ați adăuga la această listă?

See Also

Dacă vreți ca Școala Siguranței Tedi să vină și în școala copilului vostru, intrați pe site pentru mai multe detalii

Citește și

Copil singur în casă? De la ce vârstă?

Frica de întuneric la copii. Cum o depășim?

Cum mi-a îmbunătățit o provocare de parenting relația cu copilul meu

Dormitul cu părinții. Pro sau contra?

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top