Am primit zilele trecute de la mama o carte al cărei titlu nu m-a inspirat deloc la prima vedere, dar i-am dat o șansă pentru că am văzut-o pe mama încântată de ea: Calm. Cum să-ți găsești liniștea într-o lume stresantă și agitată. Deși pare o carte de „rețete”, realitatea este mult mai profundă. Cartea este scrisă de Dr. Gayatri Devi, neurolog, directoarea New York Memory Services și profesor asociat la Școala de Medicină a Universității din New York și pot să spun că este un mini-tratat de neurologie. Totul este explicat cu exemple foarte ușor de regăsit în viața de zi cu zi și descrie circuitele din creierul nostru și modul în care reacționăm în situații de stres.
Dr. Devi vorbește, cu exemple din experiența sa profesională, de modul în care ne afectează diferitele situații la care suntem expuși – traume, șocuri, dar și felul diferit în care reacționăm în situații variate și de ce unii oameni sunt oaze de calm și liniște, iar alții veșnice furtuni. Se vorbește foarte mult despre lobii frontali sau creierul „rațional”, acționat de gândirea logică și care s-au dezvoltat foarte mult la omul modern și creierul mijlociu „primitiv”, care percepe stimulii ca pe „pericole”, ce pot fi asemuite cu amenințările ancestrale ale animalelor sălbatice la viața omului. Pe scurt, secretul unei stări de calm este echilibrul între rațional și primitiv. Nu e chiar așa simplu și pe măsură ce citești cartea ai tendința să stai cu markerul în mână, să te întorci la anumite pasaje, să citești de câteva ori un exemplu sau să aprofundezi în liniște explicațiile neurologice.
Vestea bună este că starea de calm poate fi educată și învățată
Meditația și tehnicile din yoga pot fi de ajutor, dar și tehnici un pic extreme, cum ar fi statul în cap. Se pare că, la nivel fizic, statul în cap chiar are darul de a ne induce o stare de calm pe termen lung, prin acțiunea dinspre corp spre minte, nu viceversa, cum tot încercăm noi să facem. Ideea de bază este să liniștim întâi corpul ș treptat se va liniști și mintea, nu să o luăm viceversa, că rezultatul va fi tot invers :-). Nu am terminat cartea, dar vă spun cu mâna pe inimă că este una din puținele cărți de non-ficțiune pe care îmi e relativ ușor să o citesc, pentru că deși conține mult limbaj tehnic este presărată cu destul de multe exemple practice, pe care le regăsim la noi înșine și în viața de fiecare zi.
Aș spune că această carte ar trebui citită de toți cei care cred că renunțarea la un serviciu stresant le va aduce liniștea, de cei care consideră că în vacanțe nu ai cum să fii altfel decât calm și, evident, de oamenii interesați de dezvoltare personală și aflați în căutare de sine. A, da, face bine și în stare de tristețe șoc sau supărare intensă, măcar că îți explică niște lucruri din punct de vedere medical.
Abia aștept să îmi spuneți dacă ați luat-o și v-a plăcut.
Citește și
Cele mai inspiraționale discursuri TED
20 de filme artistice de văzut în familie
Bărbatul care n-a mai sunat, o carte pe care n-o mai lași din mână
Nujeen, povestea care m-a făcut să privesc refugiații cu alți ochi
Fii bun, toți duc o luptă grea. Minunea, un film de văzut
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.