În primele săptămâni de când am devenit mamă, mi se părea că-i greu cu mesele, apoi cu durerile cauzate de colici, plânsul neconsolat, mai târziu cu dinții, răcelile și tot așa. Acum toate astea mi se par o joacă de copii și recunosc că uneori mi-aș dori să mai am astfel de „probleme” în schimbul celor care au apărut în ultimii ani. Nu știu despre voi, dar pe mine mă cam sperie perioada pubertății, ale cărei semne încep deja să se vadă. Avem câteva luni bune de când purtăm discuții despre sâni și întârzierea apariției lor (!). Da, Ana are doar zece 10 ani, la vârsta ei nu îmi amintesc să fi avut vreo preocupare de genul ăsta. Poate nici ea nu le-ar avea dacă nu ar exista anturajul, fete de diferite vârste pe care le întâlnește în tot felul de contexte, crâmpeie de conversații pe care le aude și încearcă să le proceseze și, desigur, transformările pe care începe să le simtă. Sau poate pur și simplu este doar faptul că generațiile actuale sunt mult mai dezvoltate, fizic și emoțional decât am fost noi.
După cum am tot povestit pe blog, noi vorbim mult, disecăm fiecare întrebare, fiecare situație și caut să îi fiu aproape cât pot eu de bine, să o ascult, să îi înțeleg nevoile și să o ajut. Uneori însă, recunosc, am nevoie de ajutoare. În acest context, m-am bucurat când am auzit de la Laura că a apărut pe piață o carte despre problemele pubertății. Am primit-o astăzi și m-am grăbit să o parcurg și să vă povestesc și vouă despre ea.
Mă iubesc așa cum sunt, o carte de la Editura Litera, care nu ar trebui să lipsească din biblioteca părinților cu copii aflați la pubertate
După cum însăși autoarea specifică, cartea a fost scrisă pentru fete sau persoane care se consideră de sex feminin, dar mesajul de bază al cărții este adresat tuturor. Cartea a fost inspirată din cercetările autoarei în domeniul studiilor de gen și al asistenței sociale, dar și din propria sa experiență de adolescentă și tânără femeie confruntată cu așteptările nerealiste legate de frumusețe ale societății. Cartea a fost concepută pentru a fi înțeleasă de mai multe categorii de cititori. Copiii mai mici de 8 ani o pot citi cu ajutorul unui părinte sau educator/învățător. Lectura este bazată mai mult pe imagini, foarte sugestive, care vor ajuta la transmiterea mesajului și pentru copiii mai mici.
Mă iubesc așa cum sunteste o carte despre acceptare și auto-acceptare
Cartea expune schimbările corpului, atât în interior cât și în exterior, abordează formele diferite ale corurilor noastre și accentuează faptul că nu există mărime, formă sau culoare perfectă, toate corpurile sunt frumoase prin unicitatea lor. Fetele sunt îndemnate să facă o listă cu lucrurile pe care le iubesc la corpul lor, nu doar ca aspect, ci și ca acțiuni la care pot folosi numite părți ale corpului. De exemplu, îmi place că mâinile mă ajută să creez lucruri frumoase. De asemenea, există o listă de lucruri pe care cei care se simt descurajați le pot face pentru a-i ajuta să se simtă mai bine.
Cartea vorbește și despre semnalele pe care corpul le trimite atunci când are niște nevoi
Despre nevoia de alimentație sau de odihnă, despre necesitatea de a-ți defini un stil propriu și a-l urma, indiferent de părerile sau așa zisele cerințe ale celor din jur. Fetele sunt îndemnate să învețe iubirea de sine, începând prin a-și iubi și respecta corpul. Mai mult, ele sunt îndemnate să își ajute și prietenele care se confruntă cu lipsa de acceptare a propriului corp să depășească aceste probleme, să le încurajeze și să le fie aproape.
La finalul cărții, există și câteva linii de ajutor pentru copiii care trec prin situații dificile.
Sfatul meu este să parcurgeți această carte împreună cu fetele voastre, să le încurajați să facă exercițiile descrise de autoare și să le ghidați în procesul acesta al acceptării de sine. Cred că va fi benefic și pentru noi, mamele, pentru că, trebuie să recunoaștem, venim dintr-o generație în care aceste probleme nu numai că nu erau abordate, dar nici măcar nu erau conștientizate.
Citește și
Două cărți pentru copii despre limite personale și putere de decizie
Seria Andilandi, inspirată de basmele românilor
Cum îți ajuți copilul să citească?
Recomandare de carte pentru copii mai mari
Strada Dalmațieni, un nou serial pentru copii
Cărți de știință și tehnică în joacă
Istoria pe înțelesul copiilor. Trei cărți pe înțelesul copiilor
Două cărți despre Holocaust pe înțelesul copiilor
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.