Între un joc de pe tabletă și un tată care se strâmbă, copilul va alege întotdeauna a doua variantă. Între o poveste spusă de mami și cel mai fain serial animat de la televizor, copilul va alege neîndoielnic experiența care o implică pe mami. Asta le răspunde Mirela Retegan tuturor celor care se plâng de copii care petrec prea mult timp pe tablete sau la televizor. Teorie știm toți, dar ce ne facem cu timpul limitat și cu imaginația care ne cam fentează? Realitatea e că adulții au uitat să se joace. Chemăm ajutoare, asta facem. Înainte de săptămâna de vacanță, am reușit să ajung la lansarea cărții Jocuri de jucat toamna, scrisă de Mirela Retegan și publicată la Editura Curtea Veche. Inițial, am crezut că este vorba despre o carte potrivită copiilor mai mici.
Când Mirela ne-a mobilizat pe toți adulții prezenți, mi-am dat seama că jocul nu are vârstă
Cartea are jocuri specifice toamnei, care îi vor ajuta pe copii să identifice și să învețe legumele și fructele toamnei, dar și jocuri care încurajează joaca cu frunzele de toamnă. La întâlnire, Mirela ne-a învățat câteva jocuri, pe care eu le-am aplicat cu succes la o petrecere cu 6 copii 9 + și cu propriul copil, într-un drum de patru ore cu avionul, în care am reușit să nu ne plictisim. Vă împărtășesc și vouă două dintre ele.
Cinci din fiecare este jocul care a avut cel mai mare succes la toți copiii și care acum e cerut aproape zilnic
Jocuri de jucat toamna. Cinci din fiecare
Se poate juca și în doi – noi am testat, dar și cu mai mulți jucători. Unul din jucători sau fiecare, pe rând, întreabă cinci lucruri dintr-o anumită categorie. Cinci țări, cinci capitale, cinci mărci de mașini, 5 legume, 5 filme, etc. Cât vă duce imaginația. Cel întrebat trebuie să dea răspunsul cât mai rapid, fără să se gândească. Este o modalitate foarte bună de a-i învăța pe copiii mai mari diferite repere – orașe, țări, munți, iar pe cei mai mici culori, forme geometrice, fructe, legume, etc. În varianta de toamnă puteți propune legume de toamnă, fructe de toamnă, activități care se fac toamna, fenomene ale naturii toamna, etc.
Jocuri de jucat toamna. Întrebarea continuă
Cheia acestui joc este rapiditatea. Să nu te oprești și să încerci să nu greșești. Jucătorii își pun unii altora, la rând, întrebări, iar regula este să nu se răspundă, ci să se continue cu o altă întrebare, cu sau fără legătură cu precedenta. De exemplu, primul întreabă Ai băut lapte dimineața? iar următorul răspunde cu o altă întrebare – Îți place laptele cu cacao sau simplu?. Copiii au tendința să pună întrebări din zona umărului de toaletă, de genul Ai un caca pe cap, Ai mâncat viermi de dimineață, etc? și bine este să nu îi corectați. În joc ei se exprimă și își descarcă frustrările, curiozitățile, etc.
Multe jocuri frumoase și colorate găsiți în cartea Mirelei Retegan, Jocuri de jucat toamna, pe care o găsiți pe site-ul Editurii Curtea Veche. Mi-a șoptit mie o viorea că urmează alte cărți de jocuri, fiecare pentru câte un anotimp. Abia le aștept.
Care este jocul preferat al copilului vostru?
Citește și
Cum am ales din oferta de cursuri de engleză pentru copilul meu
Cărți utile pentru învățat limba engleză
Cum îți ajuți copilul să citească?
Cărți de știință și tehnică în joacă
Istoria pe înțelesul copiilor. Trei cărți pe înțelesul copiilor
Două cărți despre Holocaust pe înțelesul copiilor
Activități și ateliere pentru Săptămâna Școala Altfel
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Noi cand suntem in masina si de exemplu e noapte, deci nu ne putem uita pe geam, facem „jocul conexiunilor”. Primul din noi spune un cuvant oarecare. Urmatorul trebuie sa spuna cat de repede poate un alt cuvant, care trebuie sa aiba legatura cu primul cuvant (nu conteaza ce fel de legatura, e si mai haios cand nu-si da nimeni seama si trebuie sa explice legatura). Si tot asa, urmatorul spune alt cuvant care are legatura cu cel spus inainte, se ajunge la situatii extrem de comice, si de asemeni e o unealta de stimulat imaginatia copiilor. De obicei ajungem la destinatie tinandu-ne de burta, si ma minunez cum se insiruiesc ideile in capul juniorilor. De exemplu eu incep jocul cu „iepure”, Emmy continua cu „blana”, Robert spune „pufos”, tati spune „nor”, eu continui cu „ploaie”, Emmy cu „umbrela”, Robert cu „sosoni” si asa mai departe, ai prins, e infinit (ideea e sa nu repetam cuvintele intr-o sesiune de joc).
Ce simpatic e! O sa il incercam si noi, multumim de pont!