Now Reading
Recomandare: Cărți de știință și tehnică în joacă

Recomandare: Cărți de știință și tehnică în joacă

știință și tehnică

 

Am mai spus-o de o mie de ori și o s-o mai spun încă pe atât: copiii generațiilor actuale sunt diferiți de cei din generațiile anterioare, mult mai mult decât am fost noi față de părinții noștri. Gândesc diferit, percep diferit, învață diferit. O spun specialiștii, studiile, o arată experiența de zi cu zi pe care o trăim cu ei. Doar școala românească nu vede și nu se adaptează, dar asta e altă poveste. Și pentru că sunt diferiți, au nevoie de abordări diferite, de metode de învățare altfel.  În toate domeniile, dar mai ales când e vorba de știință și tehnică, de științe exacte – matematică, fizică, etc.

M-am bucurat mult să descopăr la Editura Litera o colecție minunată de cărți, care prezintă ingineria, știința, tehnologia și matematica într-o formă distractivă, prin experimente, povestioare și informații.

Cărțile sunt potrivite pentru școlari (aș zice eu măcar de la clasa I), iar fiecare dintre ele conține ilustrații distractive, dialoguri interactive, informații prezentate într-o formă jucăușă și 30 de experimente prin care copiii pot descoperi singuri fenomenele prezentate. În fiecare dintre cărți, două personaje – un specialist și un robot îi ghidează pe copii prin tainele domeniului respectiv.

Experimentele din cărți necesită ajutorul unui adult, deci încurajează timpul petrecut împreună cu copilul și realizarea unor activități distractive și utile împreună.

Colecția Educația Stem. Cărți de știință și tehnică pe înțelesul copiilor

Descoperă ingineria. Structuri, mașinării, construcții

Olive, un foarte bun inginer și roboțelul Clark, găsit de Olive într-o excursie, îi poartă pe copii în lumea fascinantă a ingineriei. Sunt introduse și explicate noțiunile de materie și masă, energie, mișcare, materiale, clădiri și construcții, structuri de susținere, forme oblice, angrenaje, aeronave, energie nucleară și mule multe altele. Experimentele se referă la situații din viața de zi cu zi, folosesc materiale uzuale și explică  extrem de simplu și concret noțiuni abstracte.

De exemplu, doar folosind lapte, oțet, o cratiță, un castron, o sită și câteva instrumente simple, copiii pot crea singuri plastic, pe care îl pot folosi la modelarea de figurine.

Descoperă ingineria

Descoperă știința. Universul materiei

Carlos și Ella îi poartă pe copii în lumea științei. Aflăm despre corpul uman, respirație și circulație, gene, evoluție, atomi, molecule și compuși, reacții chimice, scântei și volți, căldura și temperatura, roci și fosile. La capitolul experimente, copiii învață să  creeze un cadran solar, un vulcan, un instrument muzical și multe altele.

știință și tehnică
Descoperă știința

Descoperă tehnologia. Materiale, sisteme, roboți

Cu ajutorul lui Lewis, care visează să se îmbarce pe prima navă spațială către Marte și a a lui Violet, robotul pasionat de gadgeturi, copiii află lucruri interesante despre unelte simple – ciocan, cui, șurubelniță și ce pot face cu ele, despre efectul căldurii, metale esențiale, fibre textile, curentul electric, progresul biomedicinei, motoare electrice, internetul și evoluția tehnologiei. Prin exemple și poze sugestive se vorbește despre modul de funcționare a telefonului mobil și cum au evoluat telefoanele, despre mașini inteligente și roboți. Cele 30 de experimente sunt la fel de interesante și, multe dintre ele, simplu de realizat.

Descoperă tehnologia

Descoperă matematica. Numere, calcule, raționamente

Sophie și roboțelul ei, Pierre, le povestesc copiilor despre numere și operații, măsurători, geometrie, date, analize și probabilități, logică și raționamente, comunicare și algebră. Acestea sunt ariile generale. La modul specific, copiii află despre adunare și scădere, înmulțire și împărțire, numere pozitive și negative, fracții și zecimale, divizori, perimetru, arie și volum, unghiuri, triunghiuri, mulțimi, grafice și diagrame. Sună complicat tare, dar totul este prezentat în joacă, însoțit de multe imagini și de experimente.

Descoperă matematica

Colecția Educația STEM de la Editura Litera poate fi folosită pentru a înțelege mai ușor și a sedimenta noțiunile învățate la școală. Este o colecție care mi-a atras atenția, pentru că eu cred foarte mult în învățarea aplicată, practică.

Citește și

Cărți utile pentru învățat limba engleză

Istoria pe înțelesul copiilor. Trei cărți pe înțelesul copiilor

See Also

Două cărți despre Holocaust pe înțelesul copiilor

Războiul din Siria prin ochii unui copil. Bana Alabed

Fii bun, toți duc o luptă grea. Minunea, un film de văzut

20 de filme artistice de văzut în familie (partea I)

20 de filme artistice de văzut în familie (partea a II-a)

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top