Now Reading
Vai, nu merg copiii la școală. Serios, voi știți cât costă rechizitele?

Vai, nu merg copiii la școală. Serios, voi știți cât costă rechizitele?

rechizite școlare

Am fost după rechizite. Recunosc, sunt în stare de șoc. Nu ar trebui, fiindcă nu e ca și cum aș cumpăra prima dată rechizite școlare. Ana trece clasa a II-a, matematic vorbind e al treilea an în sistem, deci ar trebui sa fiu obișnuită. Ei bine, ori am trăit eu cu capul în sac, ori m-a luat valul, dar recunosc că până acum nu am fost atât de surprinso-șocato-revoltată de cât costă să ții un copil în școală.

La clasa pregătitoare și clasa I am mers regulamentar cu listuța după începerea școlii, mai precis după prima ședință, ceea ce vă sfătuiesc să faceți și voi, ca să nu aveți surpriza că luați chestii de care copilul nu are nevoie. Dezavantajul este aglomerația din magazine, produsele epuizate, părinții isterici și necivilizați. Acum am mers din timp, pentru că am avut deja lista dată de doamna. Eram doar noi la raionul de papetărie, am putut să ne plimbăm în voie și să ne alegem tot ce am vrut.

Pentru că ghiozdan luasem deja, când pe beneficiară a lovit-o dragul de unul și nu s- a mai dezlipit de el – ghiozdanul-discotecă, plin de paiete și sclipici, penar avea vreo 3, creioane colorate și carioci la fel, manuale încă nu atacăm subiectul – lista a fost tare subțire. Cu toate astea, nota de plată nu. Sau poate nu mai am eu simțul realității.

Ce am luat?

De principiu consumabile. Stilou, creioane clasice, radieră și gumă, plastelină, lipici lichid și solid, cartoane colorate, un top de hârtie, hârtie creponată și glasată.

Caiete – bloc de desen, caiete tip 2, caiet de mate, caiet de muzică pentru școala de muzică, coperți pentru caiete și carnetul de note, dosare de plastic pentru portofoliu și o mapă de plastic compartimentată. Asta a fost singura mai costisitoare, a costat vreo 40 lei. Era singura care îndeplinea condițiile cerute. În rest, pe cuvânt că am căutat variantele economice și nu ne-am aruncat la branduri sau fițe.

Nota de plată? 300 lei

Pe niște flecuștețe, la propriu! Adăugați la asta ghiozdan – al nostru a fost 150 lei, un preț mediu, să zicem. Desigur că există și variantele ergonomice mai scumpe, dar și variante mai ieftine, dar nu cu mult. Mai sunt manualele – noi avem vreo 12, cred că mai lăsăm lejer cam tot pe-atât pe la librăriile on-line, unde le-om mai găsi, că cică să dai cu tunul, de când cu uite auxiliaru, nu e auxiliaru. Uniforma – noi mai avem încă piesele de anul trecut, dar tot mai este nevoie de cămăși și tricouri, un trening, completări, care mai duc și alea la vreo 300 de lei. Dicționare pe care le vor folosi pe parcursul anului – ale noastre au fost cam 70 lei.

La un calcul simplu și rapid, să trimiți un copil la școală te costă minimum 1000 de lei

Fără mari fițe, cu materiale recuperate și refolosite de anul trecut. Asta fără să punem la socoteală ce vine la începutul școlii, adică renumitul, hulitul, dar atât de necesarul „fond al clasei”, care variază de la pretenții la pretenții. La noi a fost complet fără fițe și figuri și tot ne ușurăm de câteva sute de lei anual. Că foi, cartuș, markere de tablă, că materiale didactice, știți prea bine, dacă aveți copii în sistem.

Și uite așa, cu bonul de casă în brațe și ochii în sacoșica în care au încăput toate acareturile, mă întrebam tâmp Oare de ce nu își duc, domne, oamenii copiii la școală? De ce avem una din cele mai mari rate de abandon școlar? De ce la noi oamenii au privirea goală, pe când altor nații le citești inteligența pe chip la propriu?

Nu mai zic, că e degeaba. Zic doar că sper să ne trezim la un moment dat. Să ne dăm fundurile jos din scaunele comode și să coborâm în casele fără încălzire, apă curentă sau curent electric. În familiile care se luptă pentru supraviețuire. Sau în cele care dintr-un venit de 1500-2000 lei pe lună – în cazuri fericite și 2-3 copii, se luptă să îi trimită la școală și ajung să se îmbolnăvească de griji și supărare. Să lăsăm manualele de sport și schimbările de dragul schimbării și să gândim programe reale, care să ajute copiii să frecventeze școala. Să învețe de drag, să fie curioși și pasionați, nu analfabeți cu facultate.

Citește și

Dragă părinte de copil școlar

Ce facem cu copilul după școală?

De ce nu se concentrează copilul la învățat? Cauze și soluții

Oana Moraru – Școala nu este garanția succesului în viață

Otilia Mantelers – Succesul la școală al copilului depinde de implicarea părintelui

Performanță școlară cu muci pe față și multă singurătate

Educație financiară pentru copii. Cum o facem?

Există viață după școală. Cum o regăsesc?

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

View Comments (33)
  • Deci Canada?! 😀
    Anul ăsta „ne-am întins” pentru că le-am luat copiilor ghiozdane noi, cele vechi s-au cam ferfenițit în 3 ani de când le au, și deși n-au fost scumpe n-au fost nici cele mai ieftine, am vrut calitate să mă țină încă 3 ani dacă e posibil 🙂 și le-am luat lunchbox-uri noi, pe același motiv și penare asortate (asta a fost doar fiță, aveau penare vechi funcționale). Nota finală de plată a anului școlar care vine, vreo 70 de $ canadieni, puțin peste 200 RON… parcă sună ceva mai uman…

    • La sfarsitul studiilor in Canada ajungi si mai rau. Ce n-ai dat in generala sau liceu pe manuale (intr-adevar sunt din partea scolii – daca ai noroc sunt noi, daca nu sunt vechi si mazgalite), dai la facultate. Un singur manual costa lejer $150. Dupa ce termini facultatea ramai cu datorii de vreo $40,000 – $50,000.

  • Perfect de acord cu tine! Sa tii un copil la scoala este extrem de scump. Daca ai doi…Eu ma gandesc cu groaza la luna septembrie cand incepem si scoala si gradinita pentru ca reprezinta o gaura serioasa in buget, fara sa le cumpar nimic de fițe. Vânez reducerile la haine, la incaltaminte, dar chiar si-asa…Daca la asta mai adaugam si niste activitati extrascolare, un curs de engleza, carti pe care si le doreste….Cei care nu duc copiii la scoala din lipsa de bani nu sunt de blamat. Daca alegi cele mai ieftine variante vei ajunge in scurt timp sa ai nevoie de altele, pentru ca se rup, nu scriu, foile de la caiete sunt prea subtiri si iese cerneala pe partea cealalta…Si cu toate astea…suntem indemnate sa facem mai mult de 3 copii….

  • Noi avem acuma o campanie ca sa ajutam copiii din familii defavorizate sa primeasca ghiozdane gata echipate de scoala. Le-am dat oamenilor optiunea fie sa cumpere ei dorect ghiozdane si sa le donam copiilor, fie sa puna o donatie in contul asociatiei. Noi am estimat ca pentru un ghiozdan ne-ar costa in jur de 150 ron (rechizite din acelea simple/caiete fara branduri) si un ghiozdan rezistent, dar simplut. Cei care au mers personal la cumparaturi au fost socati si au dat 100 si ceva de lei doar pe ghiozdan. Si sa cumperi versiuni mai ieftine si tot nu te descurci fara cateva sute de lei.

    • Ai mei copii merg de 3 ani de zile cu ghiozdane de la decathlon. Cele mici, 20l, în care intra caietele A4. Inutil sa spun ca nu s-au rupt, ba chiar stau foarte bine pe spate. Așa, nu aveau desene și alte figuri, s-au strâmbat ei, dar la vreo 30-40 lei, eu zic că e super afacere! Nu le-a interzis nimeni să le deseneze/lipească orice… În timp s-au liniștit și mi-au dat dreptate. Anul ăsta cel de 3 ani ar merita reînnoit, dar nu pentru că s-a rupt, și așa, de moft! Deși a ajuns în halul ăsta pentru că a fost maltratat :D, pentru că celălalt, de 2 ani, arată impecabil.

  • Mie mi se pare tare mult 300 pentru consumabilele enumerate de tine! Ma ia cu tremurici ca trebuie sa mergem si noi sa ne aprovizionam ( tot clasa a doua) . Eu nu-i mai cumpar stilou, ca il mai are pe cel de anul trecut (un Herlitz foarte bun). Creioane colorate si grafice mai are o gramada, penarul si ghiozdanul sunt inca in stare relativ buna. Mai trebuie sa ne uitam la caiete, plastilina, hartie colorata/cartonata/creponata, acuarele, pladtilina si lipici, etc.Sa ne tina portofelul 🙂 !!!!

    • Da, eu am fost efectiv siderata. Penar nu am luat, ca tot asa, inca se mai tin bine cele din anii trecuti. Creioane le ascutim pe cele pe care le avem. Stilouri ce-i dret am luat 2, dar cu 15 lei bucata, deci nu vreo extravaganta. In rest, fix ce am zis, trei surcele la propriu

  • Uite de-asta eu am făcut azi un mega-scandal, că nu și-au făcut curat toata vara în rafturile de școală. Am găsit caiete începute și neterminate, scrise 5 pagini și lăsate așa. Le-am zis să le bage în copertă și să scrie în continuare… moooaaamă, să vezi scandal… că nu îi lasă profesorul!
    Ei nu zău, m-am încăpățânat și mai tare. Uite să mă cheme la școală că nu are copilul caiet nou-nouț! Are caiet? Foarte bine.
    Anul trecut, pe motiv că ghiozdanul ajungea la greutatea unui rucsac de traversat Carpații, am decis să nu îi mai dau caiete, ci foi, pe care le prindea în dosar. Ținea la ea maxim 2 lecții, avea câteva coli în plus, să scrie. Normal că au fost profesori care au comentat – deși jur că nu pricep de ce e treaba lor, dacă vor să le vadă pe toate, i le duci (pentru ăștia le ținea în dulap pe cele „trecute”). Din fericire, argumentul că e ghiozdanul prea greu a ținut foarte bine, și (încă) nu m-a chemat nimeni la școală…
    Ce am rezolvat: am cumpărat tot anul trei caiete groase cu spiră dictando, și pe ultimul abia dacă l-am început. Copilul a fost mult mai ordonat, a învățat să sorteze, să așeze.
    Anul acesta nu știu cum încep. Deocamdată am rezolvat hainele, că erau mare stres. Blugi simpli de tot… greu se găsesc…

  • Adevarat! Si cica invatamantul in Romania e gratis…Baietelul nostru trece in clas a II-a; inca nu avem listuta, dar cu siguranta va fi un efort financiar.

  • Cam cat in Irlanda. Doar ca aici parintii cu venituri modeste primesc de la stat la inceputul verii suma de 125€ pentru fiecare copil. Nu acopera toate cheltuielile, dar acopera cam 3 sferturi din necesar. Pentru clasa I, cartile, caietele si rechizitele au ajuns la 120€. Ghiozdanul este aprox. 20-30€. Uniforma ajunge mai mult…cam 40€ treningul cu insemnele scolii, fusta cam 5€, camasile aprox 5€ una, sarafan intre 5 si 16€ (in functie de firma), pantofii 15-50€, pulover cu insemnele scolii 25€. Dar …. cam toate magazinele au in perioada asta reduceri de 10-15% la tot ce tine de scoala.

    • Lavinia, uniforma si aici ajunge mult mai mult. Eu am zis cat ma mai costa pe mine completarile. Altfel, piesele principale cu accesorii, incaltaminte, etc depasesc 500 lei. Si sunt de o calitate f proasta, daca le iei de la magazinul agreat. Eu le iau din UK si le pun matricolele. Avem si cele agreate si cele de UK si diferenta e de la cer la pamant. Cat despre preturile din Irlanda, tind sa cred ca depasim standardul de acolo la preturi, din pacate nu si la venituri 🙁

  • In belgia si mai mult. Fara ghiozdan (Pe care fiica mea l à rupt in fiecare an) am dat deja peste 100euro pe lipiciuri caiete si clasoare si echere si compasuri (clasa a4a) si sper ça larousse ul de anul trecut e inca bun ca éditia noua e peste 20euro. Multe le am recuperat de anul trecut, unele le am luat la mana a2a. La haine am cumparat la mana a2a si reduceri si cusut. Manuale sunt doar 2, utilizate déjà de 2 3 generatii, si mai sunt 2 carti gratuite pe care le va rupe si lucra si pe ele. Cutia de mancare pt prinz are déjà 2 ani deci rezista. Mai vine si o donatie pt scoala.
    Exista insa o suma primita de la stat . Anul trecut o fost 100 euro suficient sa acopere greul.

    • a, si musai o remarca. Mie mi s-au parut scumpe in supermarket. Cu lista in amna (primita in iunie) am cautat mai multe, am cautat si magazine mici si comparat, in final am cumparat din mai multe locuri.

    • Eaxct asta e diferenta, acea suma de 100 de euro. Nu un se de rechizite de 2 lei, evaluate la sute de lei, cum probabil s-ar intampla la noi -vezi cornul si laptele, nu magazine de unfirme impuse, cum se intampla la noi la scoala. Ci o suma chiar de ajutor. Mai avem mult pana departe….

  • buna, am citit articolul si sunt foarte stresata, baietelul meu anul asta va fi in clasa zero, inca nu stiu ce ma asteapta, nici nu o cunosc pe viitoarea invatatoare personal, dar sunt sigura ca va fi o mare gaura in buget pentru tot ceea ce va avea nevoie.
    stiu ca toate sunt scumpe si mai stiu vazand chiar si la gradinita faptul ca unii copii sunt rai si judeca si comenteaza daca nu ai nu stiu ce rucsac de firma, nu stiu ce caiete sau penare cu nu stiu ce personaj din desene etc.
    sper sa nu fie prea greu acest an, sper sa ne adaptam repede la toate cerintele si inca mai sper sa se mai schimbe ceva in invatamantul din aceasta tara….

    • Debora, mergi cu incredere! Depinde mult de invatatoare si de parintii din clasa. Noi am avut noroc de oameni ok. Nu cumpara nimic in avans, asteapta sa primesti lista de la invatatoare. Cat despre rautatea copiilor….trebuie sa lucrezi cu copilul, sa vorbesti mult cu el. Pot ajuta desene animate, filme cu subtrat educativ despre cum este ok sa fii altfel si sa iti pastrezi identitatea. uite, f bun este ultimul film de animatie de pe ecrane, Emoji. desi aparent e o prostioara, e plin de invataminte. Este vorba despre un emoticon care initial incearca sa devina ca ceilalti pentru a fi acceptat si apoi se dovedeste ca exact faptul ca era diferit va salva intreaga situatie si toate personajele. Vorbind mult cu copilul si explicandu-i ce este cu adevarat important in viata, reusesti pana la urma sa mai contracarezi din infleunta.
      Mult succes la scoala!
      Poate te ajuta si scrisoare mea catre parintii de copii scolari 🙂 https://pisicapesarma.ro/draga-parinte-de-copil-scolar/

  • Imi pare rau dar 300 e extrem de mult. Un bloc de desen, 2 caiete tip 2, 2 caiete de matematica si un caiet de muzica le iei cu 10 lei. O cutie de creioane colorate buna e sub 20, la fel si acuarele. Sa punem inca 40. Vreo 10 coperti, inca 15 lei maxim. Radiera, ascutitoare, rigla, creion, inca maxim 10 lei. 5 lei pentru cateva zeci de folii de plastic. Am ajuns la 100. Plus hartie colorata, lipici. Deci mai mult de 150 lei nu are cum sa sara.Hai inca 20 pentru un stilou. Deci, exagerati.
    PS. Tot in clasa a II – a trec si eu.

  • Oare peste 2 ani când va veni vremea să-l duc pe Tudor cum va fi? Eu sunt o persoană optimistă dar simt cum mă cam lasă optimismul ăsta…

    • Depinde de atitudinea dv, a parintilor din clasa. Daca invatatorul/invatatoarea o ia pe aratura cerand nspe mii de chestii ( pe care, uneori copilul nu apuca se le foloseasca) si, mai ales, cerand rechizite scumpe sau de firma, iar dv nu veti pune piciorul in prag, da o sa faceti credit. Daca îi luati stilou de 50 lei ( pe care il va strica in 2 saptamani) da, veti plange. Daca luati unul de 3 lei ( cel clasic chinezesc, am unul cu care scriu de 1 an, iar fiul meu din clasa a 7 a scris cu el tot semestrul II si inca il are) va fi bine. Daca îi luati un caiet de tip 2 de 1 si 10 bani, e perfect. Daca nu, puteti lua cu licenta la 5 lei. Si exemple sunt multe. La clasa mea , 2 seturi de auxiliare pentru matematica, comunicare ( unul pentru clasa, unul pentru teme) nu au trecut de 55 de lei( cu reducerea oferita de editura). Si cu tot cu cestea, nu am depasit 250 lei. Deci, cum gestionati, asa cheltuiti.
      Deci, nu va lasati intimidata!

      • Exact, si eu sunt de aceeasi parere. La noi chiar este o situatie echilibrata. Toate cele costa si se aduna, dar la capitolul fitze, cadouri, etc. chiar trebuie sa aveti niste reguli clare

  • Da doamnă și pe mine mă ia groaza sa incep anul școlar. Tocmai am realizat că mi s-a terminat tușul la imprimanta pe care am cumparat- o anul trecut cu 750 roni pentru că îmi trebuia să scot fise la copii. Ca sa amenajez clasa, lucru pe care îl fac anual, mă mai costa in jur de 100 roni, acadelele de pe bancă din prima zi 30 roni, colile cate un top lunar, până și hârtie igienică le cumpar. Nu mai pun la socoteala că trebuie să-mi iau o rochiță la inceput de an scolar, dar cred că o sa o tai de pe lista. Oare cine plânge mai rău pe 11 septembrie eu sau d-voastră. A…. și încă ceva la mine in clasa nu exista fondul clasei

    • Sincer, sper din suflet ca acest comentariu nu este „la misto”. Stiu si situatia invatatorilor si apreciez foarte mult eforturile pe care le faceti. Pana la urma, ru nu cred ca suntem in „baci” separate, ci dimpotriva. La noi in clasa parintii se ocupa de foi pt imprimanta si toate consumabilele. Chiar nu mi se pare ok sa fie in grija invatatoarei.
      Mult succes in noul an scolar!

  • Mă ia durerea de cap. Eva mea intră acum în sistem și încă nu m-am agitat cu nimic, dar mă ia cu frisoane gândul rechizitelor și mai ales al costurilor. Eu doar sper să facem alegerile cele mai bune. Brr!

    • Nu cumpara nimic in avans, asteapta lista. Si stai linistita, la inceput e euforia, nu constientizezi, nu vezi ca mie mi-a luat 2 ani? :-)))) Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top