Now Reading
Querer, un spectacol de muzică spaniolă și fado la Teatrul Nottara

Querer, un spectacol de muzică spaniolă și fado la Teatrul Nottara

Pentru că tot am avut parte de un weekend pe cinste, ce ar fi să mai prelungim un pic distracția și relaxarea? Spectacolul Querer, pus în scenă de Monica Opra și invitații ei, este prilejul perfect. Spectacolul are loc joi, 8 iunie, de la ora 19.00, la Teatrul Nottara și este realizat în colaborare cu proiectul AM Teatru , despre care am mai scris aici. 

Pentru că v-am obișnuit cu interviurile pline de informații interesante, am vrut să aflu direct de la protagonista Monica Opra de unde vine această iubire pentru muzica spaniolă și portugheză și ce surprize ne așteaptă pe 8 iunie.

De ce fado? Care a fost ideea care a stat la baza acestui spectacol?

Monica Opra: Muzica fado m-a impresionat de când eram mică pe când tatăl meu și mama mea ascultau muzica  Amaliei Rodriguez de pe pickup-ul nostru vechi şi  de atunci m-am întrebat, oare ce muzică poate să fie aceasta care mi se părea mie atunci ca și cum ar fi desprinsă dintr-o poveste.

De fapt, cred că am crescut cu această muzică iar apoi am redescoperit-o acum vreo 10 ani aș putea spune, când am călătorit în Portugalia și mi-a plăcut enorm ceea ce am văzut și ceea ce am auzit, apoi am petrecut câteva zile în Lisabona unde am locuit chiar în cartierul Alfama și acolo am vizitat câteva taverne din acelea întunecate unde se cânta această muzică fado care suna exact așa cum îmi aminteam.  Am descoperit o tehnică vocală specială pe care am încercat să mi-o însuşesc cum am știut eu mai bine.

“Querer” nu este numai un spectacol de muzică. Ce este, de fapt?

Monica Opra: Aceeași pasiune pentru muzica aceasta  frumoasă a descoperit-o și Mirela Bucur, prietena mea care a fost și regizoarea acestui spectacol. De fapt am fost două nebune iubitoare de muzică fado și de muzică spaniolă  care s-au avântat să scrie un scenariu și să creeze un fel de musical pentru că o să vedeți, artele se îmbină în acest spectacol. Cântăm muzică live, ne acompaniază cinci instrumentiști foarte buni, vor dansa balerini de la operă, avem un film care este proiectat în spatele scenei pe un ecran, care este de fapt povestea tinereții mele iar ce se întâmplă în plan real și anume pe scenă  este povestea acestei femei care a trăit povestea de iubire. Toate pozele și filmulețele au fost realizate în Sardinia, pentru că peisajul se aseamănă foarte tare cu cel al Portugaliei.

Prezintă-ne puțin invitații speciali ai spectacolului

Monica Opra: Toată ideea acestui spectacol, călătoria, filmul, cazarea în Sardinia și toate zilele petrecute acolo până am realizat aceste imagini, au fost suportate de către noi artiștii și apoi am avut parte și de ajutor și din partea teatrului Andrei Mureșanu din  Sf.Gheorghe.

Ne-a ajutat foarte mult și fotograful nostru drag, Volker Vornehm, fără de care nu știu ce ne făceam. De fapt a fost un brainstorming de idei, le-am pus pe hârtie și am creat împreună această poveste frumoasă.

Invitații special ai acestui spectacol sunt Alexandru Nuca, el va cânta la bandoneon și va fi acea pată de culoare specifică unui spectacol de muzică fado și muzică spaniolă. Va mai cânta și Andruni Baciu o melodie foarte frumoasă cu vocea ei suavă de copilă. Ea este de fapt eul meu din tinerețe, fetița care apare în povestea de pe ecran dar și în plan real, pe scenă cântând o melodie foarte sugestivă.

Care este legătura ta cu muzica spaniolă și fado?

Monica Opra: Am iubit și iubesc muzica fado și muzica spaniolă, cânt foarte multe melodii de acest gen, formația mea deja este obișnuită că va apărea mereu o nouă melodie în repertoriul nostru fie ea din muzica fado, fie ea din muzica spaniolă. Orchestrațiile vor fi și ele mereu speciale, nu ne place să copiem, au mereu o notă foarte personală.

Te-ai gândit să abordezi și alte spectacole așa zis tematice, în afară de Querer?

Monica Opra: Mereu mă gândesc la noi spectacole tematice. De fapt am deja un spectacol tematic de vreo câțiva ani, „La belle musique francaise”, tot așa un fel de musical unde artele se îmbină la fel de frumos și practic prezentăm cele mai frumoase melodii franțuzești în niște orchestrații speciale, acompaniată fiind de muzicienii mei, de balerini și cu niște imagini foarte sugestive.

Îmi plac foarte mult poveștile, mai ales cele însoțite de muzică  îmi place să le creez chiar eu, să gândesc un fir narativ pe care să îl îmbin cu cele mai frumoase melodii. Mai am un spectacol, se numește „Partitura unei vieți”  care este de fapt povestea mea personală cu niște melodii foarte sugestive și pe care mi-l doresc să îl joc mult mai mult.

See Also

Fado înseamnă “destin”. Crezi că o carieră muzicală sau teatrală, o carieră în artă în general, este predestinată? În cazul tău cum a fost?

Monica Opra: Eu sunt adepta ideii „Tu îți scrii singură destinul”, povestea acestui spectacol foarte personal de care am amintit înainte, „Partitura unei vieți” începe exact așa „A fost odată ca niciodată o fetiță care se visa îmbrăcată în rochii strălucitoare, pe o scenă mare, cu niște lumini superbe. Își dorea mereu să cânte, să cânte din tot sufletul ei pentru toți și să schimbe lumea”.

Cum este colaborarea ta cu AM Teatru? De la ce a plecat și ce planuri de viitor aveți?

Monica Opra: Colaborarea cu AM Teatru a început acum câteva luni, să zic așa, dar cu Mădălin eu mă cunosc de mai mulți ani ,de fapt el m-a ajutat foarte mult în carieră, mi-a susținut proiectele, ideile și m-a ajutat să le pun în practică, să nu rămână doar un vis. Cred că îi datorez un mare MULȚUMESC.

Avem foarte multe planuri de de viitor, eu mă simt în primul rând foarte bine, sunt plină de energie și chiar cred că a sosit acel moment al vieții mele în care eu nu numai că am ceva de spus dar știu că pot schimba lumea aceasta în bine prin muzica mea și știu că Mădălin mă înțelege și va face tot posibilul ca muzica mea,  muzica noastră să ajungă cât mai departe și pe cât mai multe scene din țară și de ce nu din străinătate.

Mai multe detalii despre spectacolul Querer găsiți pe pagina de FB a evenimentului.

Dacă vă plac articolele mele, vă invit să dați like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu noutățile.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top