Ai grijă ce-ți dorești, că s-ar putea să ți se întâmple :-). De mică am fost atrasă de magia ecranului. Îmi amintesc cât m-am rugat de mama să mă ducă la Școala Vedetelor – cei „bătrâni” ca mine știu ce vorbesc, tinerii să îl întrege pe amicul Google, apoi am reușit singură să mă „inserez” oarecum în branșă la începuturile PRO-ului, unde făceam figurație la Știi și câștigi și Roata norocului. Ulterior, când am început blogul și am fost expusă evenimentelor publice și aparițiilor media, m-am simțit ca peștele în apă. Deși am emoții, ca tot omul, nu îmi e greu deloc să mă exprim verbal, îmi place să vorbesc în public și nu am teamă de ecran. Am onorat cu drag toate aparițiile TV, iar la The Wall a fost experiența vieții mele, de care îmi voi aminti cu drag mereu. Am făcut preambulul ăsta ca să explic de ce atunci când am primit invitația de a realiza o emisiune la televiziunea digitală BiziLiveTV, am spus DA fără să clipesc, mai ales că mi s-a dat oportunitatea să abordez subiectele care mă interesează, care se regăsesc și pe blog și care cred că îi pot ajuta și pe ceilalți. Am cercetat puțin platforma și am văzut că oferă conținut valoros pentru oamenii care vor să crească, să evolueze, iar pentru mine asta a fost suficient ca să întărească răspunsul. Am schițat subiectele și invitații pentru câteva emisiuni – oameni dragi, care mi-au fost alături și de la care am mereu ceva de învățat sau oameni care mă inspiră zi de zi și am așteptat cu drag să pornim.
Și a fost prima ediție, în care am vorbit cu Loredana Mocescu, psihoterapeut în formare și antrenor de emoții buclucașe despre dezvoltare interioară
A fost o transmisiune hibrid, cu mine în studio și Loredana la ea la cabinet, în Ploiești, ceea ce a ridicat ceva provocări tehnice, care însă s-au reglat cu succes până să intrăm live. Evident că am avut emoții și am fost un pic tensionată la început, dar, după câteva minute, m-am destins și conversația a decurs firesc, ca și când am fi fost la o discuție relaxată, între prietene. Subiectul despre dezvoltare interioară vs. dezvoltare personală a venit tot printr-o discuție cu Loredana, în care ea a spus că dezvoltare interioară este o formulare mai apropiată de inima omului, pentru că tot ce vine din interior se reflectă la exterior. Așadar, dezvoltare interioară este mai apropiată de realitatea a ceea ce se întâmplă în dezvoltarea personală. În interior se găsesc resursele și de acolo vine puterea. Ne-a dovedit-o și ultimul an, când am fost forțați să ne mutăm din exterior către interior și am descoperit acolo dureri și lucruri ascunse, dar care ne-au transformat și ne-au ajutat să devenim mai atenți și mai conștienți la noi. Drumul către sine nu este gingaș și lin, ci poate veni cu dureri, contradicții, procese sâcâitoare sau chiar dureroase. Dacă nu suntem pregătiți să ducem tot ce găsim în interior este în regulă să acceptăm că ne este frică, să fugim o perioadă, să amânăm. Doar că, la un moment dat, corpul ne va vorbi și ne va obliga să facem acest pas spre interior. Din frică se naște curajul.
Când ne îndreptăm spre dezvoltare interioară?
De principiu, oamenii merg către interior fie atunci când apare o boală în corpul fizic, fie când sunt obligați, cum a fost perioada de lockdown, fie când trec prin situații extreme sau, cum le spune Loredana, „dureri de creștere”. În cazul meu, divorțul a fost cel care m-a întors către mine și a definitivat procesul meu de dezvoltare interioară. În urma acestor procese, descoperim lucruri în noi de care habar nu aveam, dar care ne fac să ne relevăm ca adevărați „eroi de poveste”. Dacă nu lăsăm greutățile să ne doboare, ele ne vor crește. În funcție de declick-ul care a pornit procesul, el arată diferit la fiecare om în parte. Este foarte important să știm unde vrem să ajungem și să identificăm ce ține de noi și la cine putem apela în momente dificile. De cele mai multe ori, un terapeut sau un mentor ne poate ghida în acest proces. Ce nu trebuie să scăpăm din vedere, oricât ar fi de dificile încercările, este să vedem mereu și succesul, situațiile în care ne-au ieșit lucrurile și ceea ce merge bine în viața noastră. Să ne uităm mai puțin în curțile vecinilor și să rămânem concentrați pe ceea ce ține de noi, să nu scăpăm din vedere cum am fost ieri și cum suntem astăzi și să ne apreciem evoluția.
Focusul pe noi și ce putem face noi este principalul ingredient în procesul de dezvoltare interioară
Chiar și comparația făcută cu ceilalți poate fi benefică, dacă ne concentrăm nu pe ce face celălalt ci pe ce anume din mine mă face să mă compar cu ceilalți și ce pot face eu ca să ajung acolo unde îmi doresc. Un alt aspect important este ca acest proces să nu vină ca o presiune suplimentară, să ne gândim cum ne putem elibera, nu cum ne încărcăm și mai tare. Procesul ar trebui să fie fără termene limită, pentru că nu este o goană, ci o călătorie.
Am schițat doar câteva idei pe care le-am abordat în discuția cu Loredana. Aici găsiți înregistrarea emisiunii. Durează câteva minute să vă faceți cont și veți avea acces la foarte multe emisiuni, podcast-uri și alte informații interesante.
Ca o concluzie, în acord cu ce am scris mai sus, eu sunt foarte mulțumită și mândră de cum a decurs prima ediție a emisiunii Canapeaua roșie și abia aștept să aduc spre voi, cu ajutorul invitaților mei, informații și resurse utile, care să vă fie de folos în viața de zi cu zi și în dezvoltarea voastră.
Citește și
Odată ce te-ai regăsit, e cam greu să te mai pierzi vreodată
Ritualuri pentru o stare de bine. Tu ce faci zilnic pentru tine?
Sunt o femeie puternică și asta îmi ocupă tot timpul
Multă răbdare și mai puțin tutun. Experiența COVID
Oamenii oglindă și durerile nespuse
Stop! Dacă eu nu am grijă de mine, cine o să aibă?
De la chemat salvarea la dans cu mătura prin casă
Ziua în care am realizat că nu mai vreau să schimb pe nimeni
Dacă vă plac articolele mele, vă invit să dați like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu noutățile.