Ne place sau nu, mai avem puțin puțin de tot până începe școala. Nu mă întrebați unde s-a dus, că nu știu. Undeva între cititul pe plajă și jocurile din piscină, între serile lungi la terasă sau în parc și programul de voie. E timpul să ne trezim din visare și să ne organizăm. Cei mai mulți părinți au făcut deja cumpărăturile de rechizite și haine, au semnat sau resemnat contractul cu afterschool-ul sau au mobilizat bunicii. Cu toții ne ocupăm de latura fizică și materială a începutului de școală. Aproape nimic despre pregătirea emoțională a școlarului. Este ea importantă ? Ce trebuie să avem în vedere când copilul începe școala, indiferent de clasa în care trece și cum ne pregătim noi ca părinți?
Am aflat răspunsurile la întrebările care îi frământă pe cei mai mulți dintre noi de la Lavinia Sîrboiu, emotional coach și trainer NLP , psiholog în formare.
Ca să putem să ne pregătim copiii pentru școală, mai întâi trebuie să fim noi pregătiți
Pentru asta este nevoie să observăm care sunt temerile noastre, ce așteptări avem , ce emoții răscolește în noi începutul noului an școlar. Părinților le este teamă, în general, de acea luptă cu copilul de a-și face temele, de lipsă de ascultare a acestuia, de lipsa de interes față de școală și teme, de povara de a trage de copil să-și termine temele, să mai și citească și să mai poată face și alte activități pe lângă toate astea.
Ăsta este greul nostru, nu al copilului. Cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru copiii noștri este să fim bine cu noi. Ca să ne fie mai ușor nouă, avem nevoie să nu ne mai luăm așa în serios, să renunțăm la control. Avem nevoie să vedem unde se termină nevoile noastre și de unde încep cele ale copilului. Și, mai ales, ce se ascunde în spatele așteptărilor noastre față de copil.
Cel mai important este să nu mai punem sensul vieții noastre pe umerii copilului
Fericirea noastră să nu depindă de nota pe care a luat-o el la școală. Cu cât tu ești un părinte mai ‘neserios’ ,cu atât copilul este dispus să îți asculte regulile serioase.
Cum îi pregătim pe copii pentru noul an școlar
Dacă nu tăbărâm cu toate grijile noastre peste ei, dacă nu le spunem povestea noastră despre cât de greu este și cât trebuie să muncească și despre cum n-o să mai aibă timp de joacă, copiii nu au nevoie decât să fie auziți și văzuți de noi. Să simtă că îi auzim când ne vorbesc despre temerile lor, că-i vedem când pun pe masă nevoile lor și că iubirea noastră nu-i condiționată de performanțele lor școlare. Când copilul simte că nevoile lui sunt auzite, că este în siguranță și, orice i s-ar întâmpla, cu orice situație s-ar confrunta, părintele lui este acolo să aibă grijă de el, el pornește echipat cu tot ce are nevoie în noua experiență școlară.
Cum ar trebui să decurgă pregătirea emoțională a școlarului din clasa pregătitoare?
Este foarte important ce-i spunem și ce-i transmitem noi copilului vis a vis de intrarea la școală. Dacă povestea pe care i-o spunem îl sperie și îl face să meargă cu teamă spre noua lui clasă, atunci acomodarea va fi dificilă. Dacă, în schimb, școala este prezentată ca un loc unde poate să construiască prietenii, unde va continua să se joace altfel, unde o doamnă drăguță va avea grijă de toți copiii și le va spune o mulțime de lucruri foarte interesante, copilul va merge liniștit la școală și se va simți în siguranță.
Copilul are nevoie să i se”vorbească” pe limba lui. Și, la această vârstă, cel mai natural limbaj pentru copil este joaca
Joacă-te de-a școala cu copilul tău. Fii doamna învățătoare și el elevul. Fă-l să vadă și să simtă ce se întâmplă la școală. Observă-l ce temeri are, ce emoții are. Observă-l cum reacționează în diverse situații. Și permite-i să scoată toate aceste emoții. Ascultă-i emoțiile și asigură-l că este absolut normal să simtă asta. Validează-i emoțiile, ajută-l să învețe ce să facă cu ele.
Copilul nu are nevoie de poveștile noastre serioase, spuse de la nivelul nostru. El are nevoie să-l ascultăm și să-i ascultăm emoțiile. Și să-l ajutăm să le scoată afară.
De-a lungul întregului an școlar, copiii trec prin multe provocări de ordin emoțional. Trăiesc sentimentul că nu sunt suficient de buni, sentimentul de respingere, se simt neacceptați de către părinți când nu sunt la nivelul așteptărilor acestora, se simt neputincioși când nu reușesc să rezolve diverse teme, nu știu să-și gestioneze eșecurile.
Toate aceste emoții se constituie într-o poveste pe care ei și-o spun despre ei. Toate temerile lor sunt puse în această poveste. Dacă ei încearcă să-și spună povestea, dar nu se simț ascultați și nimeni nu-i aude, vor continua să ducă aceste emoții grele cu ei și, la fiecare început de an școlar, să simtă acea anxietate .
Această anxietate nu este legată de vârstă. Poate apărea atât la copiii mai mici, cât și la copiii din clasele mai mari.
Temerile copilului nu sunt legate de începutul de an școlar. Temerile lui sunt legate de emoțiile neîmpărtășite, de situațiile dificile pentru el, care nu și-au găsit o rezolvare. El duce cu el acele emoții, care vor ieși la suprafața ori de câte ori se apăsa un butonaș potrivit. Începutul unui nou an școlar înseamnă pentru el reluarea acestei povești.
Copiii nu au nevoie să le umplem camera cu tot felul de lucruri. Ei au nevoie să credem în ei. Să credem că și ei pot. Să credem că, oricât de greu le este, vor reuși.
În spatele unui copil cu încredere în el, stă un părinte care crede în copilul său
Cum ar trebui să arate această ultimă săptămână de vacanță?
Ultima săptămâna de vacanță ar fi bine să fie cât mai plină de joacă. Cu cât mai mult timp de calitate petrecut cu copiii. Cel mai valoros cadou pe care îl poți oferi copilului tău este timpul tău. Și, nimic nu-l va bucura mai mult decât să petreceți timp împreună. Cu cât mai multă joacă, bucurie, conectare, cu atât copilul este mai fericit.
Copilul își va aminti, cu siguranță, toate acele momente petrecute împreună și va începe școala mai ușor.
Citește și
Începe școala. Ce părere aveți despre uniforma școlară?
Nu merg copiii la școală. Serios, voi știți cât costă rechizitele?
Nu-l lăsa când începe școala! Atunci are mai mare nevoie de tine!
Mamă de copil școlar, mai greu decât cu un sugar
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.
Sursa foto – Freepik.com